Ιστορία Πολιτισμός

Η τεχνητή νοημοσύνη αποκρυπτογραφεί ένα «χαμένο βιβλίο» 2.000 ετών που περιγράφει τη ζωή μετά τον Μέγα Αλέξανδρο.

Όταν ο Βεζούβιος εξερράγη το 79 μ.Χ., απανθρακώθηκε ένα βιβλίο για τους ηγεμόνες που ακολούθησαν τον Μέγα Αλέξανδρο. Τώρα, η μηχανική μάθηση αποκρυπτογραφεί το «χαμένο βιβλίο».

Ένα «χαμένο βιβλίο» 2.000 ετών που συζητά τις δυναστείες που διαδέχθηκαν τον Μέγα Αλέξανδρο μπορεί τελικά να αποκρυπτογραφηθεί σχεδόν δύο χιλιετίες αφότου το κείμενο καταστράφηκε μερικώς στην έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. και αιώνες αργότερα, παραδόθηκε στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Ο λόγος για την ανακάλυψη; Οι ερευνητές χρησιμοποιούν μηχανική μάθηση, έναν κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, για να διακρίνουν το αχνό μελάνι στον τυλιγμένο κύλινδρο παπύρου. 

«Είναι μάλλον ένα χαμένο έργο», Ρίτσαρντ Τζάνκο(ανοίγει σε νέα καρτέλα), είπε ο Gerald F. Else διακεκριμένος πανεπιστημιακός καθηγητής κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην κοινή ετήσια συνάντηση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής και της Εταιρείας Κλασικών Σπουδών, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορλεάνη τον περασμένο μήνα. Η έρευνα δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό με κριτές.

Μόνο μικρά μέρη του κειμένου που έχει υποστεί μεγάλη ζημιά μπορούν να διαβαστούν αυτήν τη στιγμή. “Περιέχει τα ονόματα ορισμένων Μακεδόνων δυναστών και στρατηγών του Αλέξανδρου”, είπε ο Γιάνκο, σημειώνοντας ότι περιλαμβάνει επίσης “αρκετές αναφορές στον ίδιο τον Αλέξανδρο”. Αφού πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος το 323 π.Χ., η αυτοκρατορία του διαλύθηκε. Το κείμενο αναφέρει τους Μακεδόνες στρατηγούς Σέλευκο, ο οποίος ήρθε να κυβερνήσει μεγάλο μέρος της επικράτειας στη Μέση Ανατολή, και τον Κάσσανδρο, ο οποίος κυβέρνησε την Ελλάδα μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου. 

Το χαμένο βιβλίο είναι από τη Βίλα των Παπύρων στο Herculaneum, μια πόλη που καταστράφηκε δίπλα στην Πομπηία όταν εξερράγη ο Βεζούβιος μετά το τέλος της πρώτης χιλιετίας. Η βίλα, που πήρε το όνομά της από τους τεράστιους παπύρους της, περιέχει πολυάριθμα γραπτά από τον φιλόσοφο Φιλόδημο (έζησε περίπου το 110 π.Χ. έως το 30 π.Χ.). Αυτοί οι πάπυροι απανθρακώθηκαν όταν εξερράγη το ηφαίστειο. Κάποια στιγμή βρέθηκε το κείμενο και δόθηκε στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1804. Το έδωσε στο Ινστιτούτο Γαλλίας του Παρισιού, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Το 1986, μια προσπάθεια ξετυλίγματος του παπύρου είχε ως αποτέλεσμα περαιτέρω ζημιές.

Το κείμενο είναι πολύ κατεστραμμένο και η μηχανική εκμάθηση χρησιμοποιείται για να δει το μελάνι.(Εικόνα: Michèle Hannoosh)
Αποκάλυψη του κειμένου

Ο Janko μελετούσε τον πάπυρο με τη βοήθεια μιας ομάδας με επικεφαλής τον Brent Seales(ανοίγει σε νέα καρτέλα), διευθυντής του Κέντρου Οπτικοποίησης και Εικονικού Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι. 

Για να αποκαλύψει τα μυστικά του παπύρου, η ομάδα του Seales χρησιμοποίησε μηχανική μάθηση: Εκπαίδευσαν ένα πρόγραμμα υπολογιστή πώς να ανιχνεύει μελάνι σε παπύρους αφήνοντάς το να αναλύει αρχαίους κυλίνδρους με αξονικές τομογραφίες (CT), οι οποίες χρειάζονται χιλιάδες ακτίνες Χ για να δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών εικόνων. “Έχουν ορατή γραφή, ώστε να μπορούμε να αντιστοιχίσουμε τις θέσεις μελανιού με το ακριβές μέρος για να αναζητήσουμε αυτό το μελάνι στο micro-CT”.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Janko σημείωσε ότι η δουλειά της ομάδας σταδιακά καθιστά περισσότερο ευανάγνωστο το κείμενο. “Με κάθε επανάληψη του έργου του [Seales], η ικανότητα ανάγνωσης περισσότερων από αυτά τα κομμάτια γίνεται καλύτερη κάθε φορά”.

Το «χαμένο βιβλίο» πραγματεύεται την ιστορία μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο συγγραφέας είναι άγνωστος.(Εικόνα: Michèle Hannoosh)
Πολλά μυστήρια

Ωστόσο, πολλά σχετικά με τον κύλινδρο παραμένουν ένα μυστήριο. Ο συγγραφέας του κειμένου είναι άγνωστος. Δεν είναι επίσης σαφές γιατί ήταν μέσα στη βίλα. Ο Janko σημείωσε ότι πολλά από τα κείμενα στη βίλα γράφτηκαν από τον Φιλόδημο και συζητούν τη φιλοσοφία, όχι την ιστορία. 

Ο Janko υπέθεσε ότι το κείμενο μπορεί να είχε δανειστεί και να μην επιστράφηκε. Μια πιθανότητα είναι ότι ο ίδιος ο Φιλόδημος το χρησιμοποίησε ως αναφορά για να γράψει το έργο του «Περί του καλού βασιλιά κατά τον Όμηρο», Τζέφρι Φις.(ανοίγει σε νέα καρτέλα) Σε αυτό το έργο, ο Φιλόδημος συγκρίνει τους βασιλείς μετά τον Αλέξανδρο με εκείνους που βασίλεψαν νωρίτερα, ρίχνοντας αρνητικά τους βασιλείς μετά τον Αλέξανδρο. 

Ο προστάτης του Φιλόδημου ήταν ένας άνδρας με το όνομα Lucius Calpurnius Piso Caesoninus, Ρωμαίος κυβερνήτης της Μακεδονίας. «Νομίζω ότι ο Φιλόδημος δείχνει πίσω, ότι το παράδειγμα των καλών βασιλιάδων του Ομήρου μπορεί να τον βοηθήσει ως κυβερνήτη της Μακεδονίας να ξεπεράσει τους παρακμιακούς ελληνιστικούς ηγεμόνες που προηγήθηκαν», είπε ο Fish.

Ένας κύλινδρος 2.000 ετών στους ηγεμόνες που ακολούθησαν τον Μέγα Αλέξανδρο (που απεικονίζεται εδώ σε ένα μωσαϊκό) αποκρυπτογραφείται με μηχανική μάθηση. (εικόνας: Η εικόνα προσφέρθηκε από το Wikimedia, από ένα αρχαίο μωσαϊκό στην Πομπηία, Ιταλία)

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή, πηγή αρχικής εικόνα Wikimedia

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας