Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Το Rover της NASA τραβάει φωτογραφίες από τα αρχαία «κύματα» λαξευμένα στην πλαγιά του Άρη.

Το ρόβερ του Άρη Curiosity της NASA φωτογράφισε βράχους αποτυπωμένους με μικροσκοπικούς κυματισμούς από μια αρχαία λίμνη. Και αυτοί οι μικροσκοπικοί κυματισμοί κάνουν κύματα στη Γη, καθώς είναι η πιο ξεκάθαρη απόδειξη μέχρι τώρα ότι κάποτε υπήρχε νερό στον Κόκκινο Πλανήτη.

Τα σημάδια κυματισμού ανακαλύφθηκαν παγωμένα σε βράχο του Άρη στις πλαγιές του όρους Σαρπ. Αν και το Curiosity έχει διασχίσει πολλές αποθέσεις βράχων που βρίσκονται σε αρχαίες λίμνες, οι επιστήμονες δεν είχαν δει τόσο ζωντανά σημάδια στους βράχους πριν.

“Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη νερού και κυμάτων που έχουμε δει σε όλη την αποστολή”, δήλωσε ο Ashwin Vasavada, επιστήμονας του έργου Curiosity στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στη Νότια Καλιφόρνια. «Σκαρφαλώσαμε μέσα από χιλιάδες πόδια κοιτασμάτων λιμνών και δεν είδαμε ποτέ τέτοια στοιχεία – και τώρα τα βρήκαμε σε ένα μέρος που περιμέναμε να είναι στεγνό».

Από το περασμένο φθινόπωρο, το ρόβερ εξερευνά μια περιοχή αυτού που οι επιστήμονες αποκαλούν πέτρωμα «θειϊκό». Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η πλούσια σε αλάτι περιοχή κατατέθηκε όταν μια αρχαία λίμνη ήταν σχεδόν ξηρή. Αλλά οι κυματισμοί δημιουργήθηκαν στον πυθμένα μιας ρηχής λίμνης καθώς οι άνεμοι δημιούργησαν κύματα στην επιφάνεια της λίμνης, διαταράσσοντας τα ιζήματα από κάτω.

Τα σημάδια κυματισμού είναι περίπου 0,8 χιλιόμετρο πάνω στο όρος Σαρπ, ένα βουνό που αποτελείται από ένα στρώμα βράχου που καταγράφει την ιστορία του Άρη. Το βουνό ύψους 5 χλμ ήταν κάποτε διάσπαρτο με λίμνες και ρυάκια, καθιστώντας το μια ενδιαφέρουσα περιοχή για την αναζήτηση σημείων αρχαίας ζωής στον Άρη, σύμφωνα με τη δήλωση της NASA.

Το Curiosity κατέγραψε ένα πανόραμα 360 μοιρών ενός στρώματος βράχου γνωστό ως “Marker Band” στην πλαγιά του βουνού στις 16 Δεκεμβρίου 2022. Το rover προσπάθησε επίσης να τρυπήσει στους βράχους αυτού του στρώματος, κοντά στα κυματιστά χαρακτηριστικά, αλλά τα βράχια ήταν πολύ σκληρά. Οι οδηγοί του Curiosity σχεδιάζουν να αναζητήσουν μαλακότερο βράχο στο στρώμα για πρόσθετες προσπάθειες διάτρησης.

Η παρουσία κυματισμών σε μια υποτιθέμενη ξηρή περιοχή υποδηλώνει ότι ο Άρης δεν πέρασε από υγρό σε στεγνό με απλό, γραμμικό τρόπο, είπαν οι ερευνητές του Curiosity. Κοντά στους κυματισμένους βράχους, οι ερευνητές είδαν επίσης στρώματα βράχου με κανονική απόσταση και πάχος. Αυτοί οι τύποι στρωμάτων εμφανίζονται συχνά στη Γη κατά τη διάρκεια μοτίβων περιοδικών αλλαγών.

«Το αρχαίο κλίμα του Άρη είχε μια θαυμάσια πολυπλοκότητα», είπε ο Vasavada, «όπως και της Γης».

Καθώς το Curiosity συνεχίζει να εξερευνά το Marker Band, οι επιστήμονες της αποστολής ελπίζουν ότι το rover θα έχει θέα σε μια κοιλάδα που σκαλίζεται από τον άνεμο, γνωστή ως Gediz Vallis, ψηλά στο όρος Sharp. Η κοιλάδα φαίνεται να συγκρατεί συντρίμμια από υγρές κατολισθήσεις και ένα κανάλι που μπορεί να σχηματίστηκε από ένα ποτάμι.

Η ανώμαλη υφή αυτών των βράχων είναι η πιο ξεκάθαρη απόδειξη μέχρι σήμερα από το όρος Sharp μιας αρχαίας λίμνης του Άρη. Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, ο άνεμος που έπαιζε στην επιφάνεια μιας ρηχής λίμνης διατάραξε τα ιζήματα του πυθμένα της λίμνης, τα οποία τελικά έγιναν αυτοί οι βράχοι. (εικόνα: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi