ΓερμανίαΙατρική Βιολογία

Γερμανία: Έρευνα όπου ο COVID-19 συνδέεται με 40% αύξηση του κινδύνου αυτοάνοσης νόσου σε μια τεράστια μελέτη.

Ο COVID-19 μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσης νόσου, σύμφωνα με μια τεράστια μελέτη αρχείων υγείας.

Ο COVID-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσης νόσου κατά 43% τους μήνες μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της.

“Ο αντίκτυπος αυτής της μελέτης είναι τεράστιος – είναι η ισχυρότερη απόδειξη μέχρι στιγμής που απαντά σε αυτό το ερώτημα σχετικά με τον COVID-19 και τον κίνδυνο αυτοάνοσης νόσου”, δήλωσε ο Anuradhaa Subramanian, ερευνητής στην πληροφορική υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, που δεν συμμετείχε στη μελέτη. Η νέα έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου στη βάση δεδομένων προεκτύπωσης medRxiv.

Οι επιστήμονες είχαν συνδέσει στο παρελθόν το COVID-19 με αυξημένο κίνδυνο αυτοάνοσης νόσου, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος σε υγιή μέρη του σώματος. Ωστόσο, αυτή η έρευνα περιορίστηκε σε μικρές μελέτες που επικεντρώθηκαν σε λίγες μόνο καταστάσεις, όπως η αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία, η οποία επηρεάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και το σύνδρομο Guillain-Barre, που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα.

Τώρα, οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία υγείας 640.000 ανθρώπων στη Γερμανία που κόλλησαν COVID-19 το 2020 και 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων που δεν κόλλησαν εν γνώσει τους τον κορωνοϊό εκείνο το έτος για να διερευνήσουν πώς η μόλυνση μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης οποιασδήποτε από τις 30 αυτοάνοσες καταστάσεις.

Εξέτασαν τον ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι διαγνώστηκαν πρόσφατα με αυτοάνοσα νοσήματα στους τρεις έως 15 μήνες αφότου βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19. Συνέκριναν αυτά τα ποσοστά με εκείνα των ανθρώπων που δεν είχαν κολλήσει το COVID-19. Περίπου το 10% των συμμετεχόντων σε κάθε ομάδα είχαν προϋπάρχοντα αυτοάνοσα νοσήματα.

Μεταξύ των ατόμων χωρίς ιστορικό αυτοανοσίας, περισσότερο από το 15% των ατόμων που είχαν κολλήσει COVID-19 ανέπτυξαν αυτοάνοσο νόσημα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, σε σύγκριση με περίπου 11% των ατόμων που δεν είχαν κολλήσει COVID 19. Με άλλα λόγια, η ομάδα COVID-19 είχε 43% μεγαλύτερη πιθανότητα αυτοάνοσης νόσου από την ομάδα ελέγχου.

Μεταξύ εκείνων με υπάρχουσα αυτοάνοση, όσοι κόλλησαν τον COVID-19 είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια επιπλέον αυτοάνοση νόσο κατά την περίοδο παρακολούθησης.

Ο COVID-19 συνδέθηκε πιο έντονα με αυξημένο κίνδυνο αγγειίτιδας, που προκαλεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Η ομάδα που είχε μολυνθεί προηγουμένως είχε 63% υψηλότερο ποσοστό ενός τύπου αγγειίτιδας που ονομάζεται κροταφική αρτηρίτιδα από την ομάδα που δεν είχε μολυνθεί. Τα αυτοάνοσα προβλήματα με τον θυρεοειδή, ένα όργανο σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό που απελευθερώνει ορμόνες, και η ψωρίαση με την πάθηση του δέρματος συνδέθηκαν επίσης ισχυρά με προηγούμενη λοίμωξη COVID-19, όπως και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί οίδημα στις αρθρώσεις.

«Αυτά τα ευρήματα απλά δεν μπορούν να αγνοηθούν», είπε ο Σουμπραμανιάν. «Πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα για το πώς ο COVID-19 προκαλεί δυνητικά αυτοάνοση επειδή πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν από τις επιπτώσεις του COVID-19». Υπάρχουν αρκετές υποθέσεις σχετικά με το πώς ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοση και είναι πιθανό διαφορετικοί μηχανισμοί να επηρεάζουν διαφορετικά συστήματα οργάνων, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο COVID-19 επηρεάζει τον κίνδυνο αυτοάνοσης νόσου θα βοηθήσει στην εκτέλεση των μέτρων πρόληψης και των πρώιμων θεραπειών για την πρόληψη της σχετικής νοσηρότητας και θνησιμότητας», δήλωσε ο Jagadeesh Bayry, καθηγητής βιολογικών επιστημών και μηχανικής στο Ινδικό Ινστιτούτο Technology Palakkad που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Άλλες ιογενείς λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, έχουν συνδεθεί με αυτοάνοσες ασθένειες, επομένως χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί ποιες είναι οι συγκεκριμένες επιπτώσεις για το COVID-19, είπε ο Bayry. Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει επίσης να εξετάσουν αυτούς τους δεσμούς σε διαφορετικούς πληθυσμούς, πέρα από τους ανθρώπους που ζουν στη Γερμανία, είπε ο Subramanian.

Αν και το μεγάλο μέγεθος του δείγματος την καθιστά μια ισχυρή μελέτη, αξίζει να σημειωθεί ότι “δείχνει μόνο μια συσχέτιση μεταξύ του COVID-19 και της αυτοάνοσης νόσου, αλλά δεν αποδεικνύει την αιτιότητα”, δήλωσε ο Δρ. Atsushi Sakuraba, αναπληρωτής καθηγητής γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Ένας άλλος περιορισμός είναι ότι μπορεί να υπήρχαν άτομα στην μη μολυσμένη ομάδα της μελέτης που πραγματικά κόλλησαν τον COVID-19 αλλά εμφάνισαν ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα και επομένως δεν γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί. Η μελέτη δεν μπορεί επίσης να δείξει εάν διαφορετικές παραλλαγές του κορωνοϊού συνδέονται με υψηλότερο ή χαμηλότερο κίνδυνο αυτοάνοσης νόσου ή πώς ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 επηρεάζει αυτόν τον κίνδυνο.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε νέο νόμο για την προστασία του κλίματος!

e-enimerosi

Γερμανία: Έφηβοι ύποπτοι για ισλαμική τρομοκρατία.