Ιστορία Πολιτισμός

Τον Σεπτέμβριο του 1814 ιδρύεται η φιλική εταιρεία

Τον Σεπτέμβριο του 1814 τρεις ομογενείς φίλοι στην Οδησσό (Ρωσική Αυτοκρατορία) ίδρυσαν μια ακόμη μυστική οργάνωση με απώτερο στόχο την «απελευθέρωση του ελληνικού έθνους και της πατρίδας». Οι πιθανότητές τους ήταν λίγες, με λίγα χρήματα και μικρό κύκλο, αλλά άλλαξαν την ιστορία.
  • Νκόλαος Σκουφάς, 35 ετών από την Άρτα, πρώην καπετάνιος και φαρμακοποιός & γραμματέας σε εμπορική εταιρεία
  • Εμμανουήλ Ξάνθος, 42 ετών, από την Πάτμο, επίσης γραμματέα και 2 χρόνια αργότερα επιχειρηματίας που χρεοκόπησε
  • Αθανάσιος Τσακαλόφ, 26 ετών, από τα Ιωάννινα, ακόμα άνεργος, πρώην φοιτητής στο Παρίσι

Τρία χρόνια αργότερα συναντήθηκαν ξανά στην Κωνσταντινούπολη το 1817 με σκοπό είτε να την ακυρώσουν είτε να  την αναδιοργανώσουν. Ήταν μια σημαντική συνάντηση, αποφάσισαν να εγκαταστήσουν τη Φιλική Εταιρία εκεί και να αυξήσει τα μέλη της. Ξεκίνησαν πλούσιοι φίλοι του Σέκερις, τραπεζίτες από την Τρίπολη, αυξάνοντας τα οικονομικά τους μέσα.

Εικόνα

Το 1820 τα μέλη ήταν τόσο πολλά και σημαντικά ώστε η ηγετική ομάδα προσπαθούσε να πείσει έναν ισοδύναμο ηγέτη μεταξύ των Ελλήνων στο δικαστήριο του τσάρου. Τέλος, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αποδέχτηκε την ηγεσία (ανώτερος αξιωματικός του αυτοκρατορικού ρωσικού ιππικού κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων)

Εικόνα

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: Wedaneus

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας