ΓερμανίαΕνέργεια

Γερμανία: Αυτές είναι οι πιο σημαντικές απαντήσεις στο τέλος της θέρμανσης με φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Πρέπει να είναι η αντλία θερμότητας στο μέλλον; Ή αξίζει ακόμα να εγκαταστήσετε ένα νέο σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο; Τι μπορούν να περιμένουν οι ιδιοκτήτες σπιτιών και τα συστήματα θέρμανσης τους – και ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν.

Με τον συμβιβασμό της συμμαχίας των φωτεινών σηματοδοτών για τον επί μακρόν αμφιλεγόμενο νόμο για την ενέργεια των κτιρίων, το τέλος της θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο έρχεται στη Γερμανία. Ωστόσο, θα υπάρξει τέλος σε δόσεις γιατί θα πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές και έκτακτες ρυθμίσεις. Και η αγορά θα το ρυθμίσει λίγο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Τι μπορούν να κάνουν γενικά οι ιδιοκτήτες σπιτιού;

Οι ιδιοκτήτες σπιτιού πρέπει να ανησυχούν για ένα λιγότερο πράγμα: η αρχικά προγραμματισμένη υποχρέωση αντικατάστασης για τα λειτουργικά συστήματα θέρμανσης πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν συζητείται. Αυτά μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 και μπορούν επίσης να επισκευαστούν εάν αποτύχουν. Γενικά, ωστόσο, όποιος έχει εγκαταστήσει ένα σύστημα θέρμανσης μετά την προθεσμία αυτή πρέπει να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον το 65% του λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό ισχύει για νέα κτίρια καθώς και για παλαιότερα σπίτια.

Και αν χαλάσει μια θερμάστρα μετά το 2024;

Σε περίπτωση ατυχήματος, δηλαδή εάν ένα παλιό σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο δεν μπορεί πλέον να επισκευαστεί, οι ιδιοκτήτες σπιτιού δεν πρέπει να μένουν έξω στο κρύο για εβδομάδες, επειδή οι αντλίες θερμότητας δεν μπορούν να παραδοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επομένως, μπορείτε να εγκαταστήσετε ξανά έναν καυστήρα πετρελαίου ή αερίου, ο οποίος είναι συνήθως πολύ πιο γρήγορος. Ωστόσο, αυτή η θέρμανση πρέπει αργότερα να μετασκευαστεί οικολογικά για να καλύψει την απαίτηση του 65%. Υπάρχει μια περίοδος τριών ετών για αυτό. Θα ήταν δυνατόν, για παράδειγμα, να συμπληρωθεί η συμβατική θέρμανση αερίου με μια αντλία θερμότητας. Αυτή θα είναι τότε η κύρια θέρμανση, το αέριο θα χρησιμοποιείται μόνο ως συμπλήρωμα.

Πρέπει να είναι μονο η αντλία θερμότητας στο μέλλον;

Οχι. Τα εμπλεκόμενα υπουργεία -οικονομίας, κατασκευών, οικονομικών- τονίζουν ότι υπάρχει άνοιγμα στην τεχνολογία. Είναι επίσης δυνατή, για παράδειγμα, η χρήση ηλιακής θερμικής ενέργειας ή η εγκατάσταση ενός υβριδικού συστήματος που αποτελείται από αντλία θερμότητας και θέρμανση αερίου, στο οποίο η αντλία θερμότητας καλύπτει τη βασική παροχή και η θέρμανση αερίου αναλαμβάνει τις κρύες μέρες. Είναι επίσης δυνατές και άλλες παραλλαγές, όπως άμεση θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια, χρήση βιομάζας ή σύνδεση σε δίκτυο θέρμανσης.

Είναι το υδρογόνο μια εναλλακτική λύση;

Η θέρμανση με υδρογόνο είναι απίθανο να είναι ελκυστική για τους περισσότερους ιδιοκτήτες σπιτιού, έστω και μόνο λόγω του τρέχοντος υψηλού κόστους απόκτησης. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ενδέχεται να τοποθετηθούν οι λεγόμενοι θερμαντήρες αερίου έτοιμοι για H2, οι οποίοι μπορούν να μετατραπούν πλήρως σε υδρογόνο. Προϋπόθεση: Πρέπει να υπάρχει δεσμευτικό σχέδιο επενδύσεων και μετασχηματισμού για τα δίκτυα υδρογόνου και τα συστήματα θέρμανσης να λειτουργούν με τουλάχιστον 50% βιομεθάνιο έως το 2030 και με τουλάχιστον 65% υδρογόνο έως το 2036 το αργότερο. Οι ειδικοί προειδοποιούν, ωστόσο, ότι οι θερμαντήρες H2-Ready για την καύση καθαρού υδρογόνου θα πρέπει να μετατραπούν με μεγάλο κόστος.

Αξίζει να εγκαταστήσετε ένα νέο σύστημα θέρμανσης αερίου τώρα;

Όποιος θέλει να επιμείνει στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για θέρμανση με κάθε κόστος θα μπορούσε να σκεφτεί να εγκαταστήσει έναν νέο καυστήρα πριν από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Αυτό είναι δυνατό σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου για την ενέργεια των κτιρίων. Όμως: Η αυξανόμενη τιμή του CO2 στον κτιριακό τομέα θα πρέπει γρήγορα να κάνει πολύ ακριβή τη θέρμανση μόνο με ορυκτά καύσιμα. Και: Στις 31 Δεκεμβρίου 2044, η θέρμανση αποκλειστικά με πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα τελειώσει σίγουρα έτσι κι αλλιώς.

Ποιοι κανόνες εξαίρεσης υπάρχουν;

Όποιος ζει ακόμα στο δικό του σπίτι σε μεγάλη ηλικία μπορεί να υπολογίσει ότι η επένδυση σε φιλική προς το περιβάλλον θέρμανση δύσκολα αποδίδει. Για να μην αναφέρουμε την προσπάθεια ανακαίνισης, ειδικά σε παλαιότερα σπίτια. Η κυβέρνηση έχει ορίσει ότι οι ιδιοκτήτες άνω των 80 ετών κτιρίων δεν υποχρεούνται να στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εάν το προηγούμενο σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο χαλάσει, μπορεί να αντικατασταθεί με ένα του ίδιου τύπου. Αλλά: Αν το σπίτι κληρονομηθεί ή πουληθεί, ισχύει ο νέος νόμος – έστω και με μεταβατική περίοδο δύο ετών. Υπάρχουν επίσης κανόνες δυσκολίας για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Τι γίνεται με την υποσχεθείσα χρηματοδότηση;

Η κυβέρνηση υπόσχεται να παράσχει οικονομική υποστήριξη για τη μετάβαση σε φιλική προς το κλίμα θέρμανση, ώστε να μην κατακλύζεται κανένας και να παρέχει κίνητρα για εθελοντική μετατροπή. Οι λεπτομέρειες, ιδίως το ύψος της χρηματοδότησης, δεν είναι ακόμη γνωστές. Από κύκλους του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών λέγεται ότι θα υπάρξει ένα είδος μπόνους διάλυσης για παλιά συστήματα θέρμανσης, το οποίο βαθμολογείται ανάλογα με την ηλικία των συστημάτων που θα αντικατασταθούν

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: dpa

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Άλμα πάνω από τα 90 δολάρια στο πετρέλαιο και πτώση στα χρηματιστήρια μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

e-enimerosi

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε νέο νόμο για την προστασία του κλίματος!

e-enimerosi