Άρθρα Ρεπορτάζ

Ένα διαμάντι κρυμμένο στην Κομοτηνή.

Γράφει η Ιωάννα Κουτσομιχάλη.

Μετά από πολλές ώρες διάβασμα στην Τρίτη Λυκείου, ήρθε η ώρα να συμπληρώσω το μηχανογραφικό μου. Ήμουν κοπέλα δεκαοχτώ χρονών το 2018 και δεν είχα ιδέα με τι ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά και κατ’ επέκταση δεν ήμουν σίγουρη ποιες Σχολές να δηλώσω.

Βάζω, λοιπόν στην τύχη μερικές Σχολές, με την ελπίδα ότι εκεί που θα περάσω θα μου αρέσει. Κατέληξα να περάσω σε ένα Τμήμα που δεν με ενδιέφερε καθόλου. Ένιωθα παγιδευμένη, μπερδεμένη και κυρίως απογοητευμένη.

Μετά από τρία χρόνια γκρίνιας και απογοήτευσης, δίνω πάλι πανελλαδικές το 2021. Ο περίγυρός μου με αποπήρε. «Καλά ρε Ιωάννα, τρία χρόνια στο Ιστορικό και αλλάζεις Τμήμα; Καλά είσαι εκεί, πού πας; Πάρε το πτυχίο σου και τελείωνε». Παρόλο που είχα πολύ κόσμο να με παροτρύνει να συνεχίσω στο Τμήμα, μιας και είχα φτάσει τρίτο έτος, έκανα αυτό που πίστευα ότι ήταν σωστό. Έδωσα πανελλαδικές και ήρθε η ώρα για να ξαναφτιάξω μηχανογραφικό. Την ώρα που δήλωνα Σχολές έπεσε πάνω σε ένα Τμήμα που λεγόταν Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χώρων στην Κομοτηνή. «Τι είναι τούτο;», σκέφτηκα. Μπήκα ύστερα στην ιστοσελίδα του Τμήματος και ξεκίνησα να εξερευνώ τις ευκαιρίες που μου έδινε.

Ένα μικρό, οριακά ξεχασμένο Τμήμα, κρυμμένο στη γοητευτική Κομοτηνή, που σου δίνει την ευκαιρία να μελετήσεις τις Παρευξείνιες Γλώσσες, τον πλούσιο πολιτισμό τους καθώς και την ιστορία τους. Μέσω των ξένων γλωσσών που διδάσκουν, βγαίνεις με πτυχίο C2, που είναι ίδιο σαν το Proficiency της αγγλικής γλώσσας. Δίνεται επίσης η δυνατότητα επιλογής δεύτερης παρευξείνιας γλώσσας. Φαινόταν μια καλή ευκαιρία να ασχοληθώ επαγγελματικά με την επιμέλεια κειμένων, μιας και υπάρχουν μεταπτυχιακά προγράμματα που ασχολούνται με αυτόν τον επιστημονικό τομέα, είτε με τη μετάφραση, είτε με την αρχισυνταξία. «Ε, ας το δηλώσω», είπα.

Μέσα στο καλοκαίρι του 2022 βγαίνουν τα αποτελέσματα και έμαθα ότι πέρασα στο εν λόγω Τμήμα. Ενθουσιάστηκα, το είπα σε όλους: «ΠΕΡΑΣΑ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΩΝ!».

Τότε συνειδητοποίησα με μεγάλη μου απογοήτευση ότι πολύς κόσμος δεν γνώριζε την ύπαρξη αυτού του Τμήματος. Μια συζήτηση με μερικούς γνωστούς του κύκλου μου, νεαρούς ανθρώπους ηλικίας δεκαοχτώ με εικοσιτέσσερα, επιβεβαίωσε τις υποψίες μου. Πολύς κόσμος δεν γνώριζε την ύπαρξη του Τμήματος, όπως δεν το γνώριζα και εγώ μέχρι πρόσφατα. Πήρα την απόφαση μετά από αυτή την συζήτηση να αναδείξω το Τμήμα, καθώς και τι προσφέρει στους αποφοίτους συν τα μεταπτυχιακά προγράμματα που διαθέτει.

Το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χώρων βρίσκεται στην Κομοτηνή, μέσα στο κέντρο της πόλης, δύο λεπτά από τα ΚΤΕΛ Ροδόπης. Πρόκειται για ένα Τμήμα που διδάσκει τις γλώσσες και τον πλούσιο πολιτισμό των Παρευξείνιων Χώρων όπως για παράδειγμα της Ρωσίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας καθώς και της Ρουμανίας. Η κυρία γλώσσα κατεύθυνσης καθορίζεται ύστερα από μια εσωτερική διαδικασία του Πανεπιστημίου, μαζί με τη βαθμολογία εισαγωγής στο Τμήμα. Αυτή είναι και η ειδίκευση που έχει ο κάθε τελειόφοιτος. Κάθε φοιτητής πρέπει να εξεταστεί με επιτυχία σε τριάντα τρία υποχρεωτικά μαθήματα στη βουλγαρική, στη ρουμάνικη ή στη ρωσική κατεύθυνση ή σε τριάντα δύο υποχρεωτικά μαθήματα στην περίπτωση της τουρκικής κατεύθυνσης ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει με επιτυχία το Πρόγραμμα Σπουδών. Πέρα από τα υποχρεωτικά μαθήματα το Τμήμα προσφέρει και μερικά μαθήματα επιλογής, όπως για παράδειγμα Αττική Κεραμική και Γενική Παιδαγωγική, που εμβαθύνουν σε επιμέρους ζητήματα γλώσσας αλλά και του πολιτισμού της κάθε κατεύθυνσης και της κάθε παρευξείνιας χώρας. Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των γνώσεων ενός φοιτητή του Τμήματος, προσφέρονται μαθήματα πληροφορικής καθώς και μαθήματα εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου.

Οι επαγγελματικές ευκαιρίες οι οποίες δίνονται στους τελειόφοιτους, βρίσκονται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Αρχικά, μπορούν να εργαστούν ως καθηγητές για τη διδασκαλία των γλωσσών των παρευξείνιων χωρών ή σε άλλους δημόσιους φορείς όπως Υπουργεία ή Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανοίγονται, επιπλέον, ευκαιρίες για εργασία στα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης, σε εκδοτικούς οργανισμούς, των οποίων το αντικείμενο έχει σχέση με τη γλώσσα, καθώς και ως σύμβουλοι διπλωματικών ως μεταφραστές κειμένων ή και ως διερμηνείς.

Τα μεταπτυχιακά που προσφέρονται από το Τμήμα είναι «Ψυχοπαιδαγωγικές, διδακτικές και διαπολιτισμικές προσεγγίσεις στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες», μια εξαιρετική ευκαιρία για διατριβή πάνω στον τομέα της Ψυχολογίας σε συνδυασμό με τη φιλολογία, καθώς και «Παρευξείνιος χώρος και ελληνισμός» ή «Συγκριτική Φιλολογία στον Παρευξείνιο Χώρο».

Οι προσωπικές εντυπώσεις μου από Τμήμα μπορούν να περιγραφούν ως παραπάνω από «εντάξει, καλό είναι το Τμήμα». Μου δίνεται η ευκαιρία να μελετήσω γειτονικούς πολιτισμός, να μάθω σε πολύ καλό επίπεδο μία ή δύο ξένες γλώσσες, καθώς και οι εκπαιδευτικές εκδρομές που κάνει το Τμήμα, με φέρνουν ακόμα πιο κοντά στην Μαύρη Θάλασσα. Η πληθώρα σεμιναρίων που διοργανώνει το Τμήμα, δίνει την ευκαιρία σε απλούς φοιτητές, όπως εγώ, να ακούσουμε και να μάθουμε πολύ σημαντικά πράγματα, εμπλουτίζοντας όχι μόνο τις γνώσεις μας αλλά και το βιογραφικό μας, μιας και δίνονται βεβαιώσεις συμμετοχής. Το Τμήμα είναι δίπλα από το κέντρο, κάτι που είναι εξαιρετικά βολικό, μιας και δεν χρειάζεται να διασχίσεις ολόκληρη την Κομοτηνή προκειμένου να πας για μάθημα. Αυτή την στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης το κτίριο που στεγάζει το Τμήμα, οπότε σύντομα θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες μας. Οι καθηγητές είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους και φαίνονται να αγαπάνε πολύ το τμήμα. Ό,τι τυχόν αλλαγές συμβούν ή όποια βοήθεια χρειαστούν οι φοιτητές, η γραμματεία ανταποκρίνεται πάντα με συνέπεια και χαμόγελο. Εντάξει, κάποιες φορές δεν απαντούν το τηλέφωνο, αλλά λογικό, έχουν να «κουμανταρουν» ένα ολόκληρο Τμήμα. Προσωπικά έχω σχηματίσει πολλές παρέες μιας και ο κόσμος της Κομοτηνής είναι πολύ φιλόξενος.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χώρων, σε όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τις ξένες γλώσσες και τον πολιτισμό γειτονικών χωρών. Είναι ένα εξαιρετικό Τμήμα, με πολύ καλή οργάνωση και προσφέρει απίστευτες ευκαιρίες αν το ψάξει λίγο κάνεις. Συν τοις άλλοις η Κομοτηνή είναι μια πολύ ωραία πόλη με καφετέριες, μπαρ και γνωστά μαγαζιά, για μετά το μάθημα.

Οπότε, αν σκέφτεσαι τι θέλετε να σπουδάσεις, μην διστάσεις να μπεις στο https://bscc.duth.gr/, προκειμένου να γνωρίζεις το Τμήμα και να λάβεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι ώστε να σε βοηθήσουν στην τελική επιλογή σου.

Διαβάστε ακόμη: Τα προβλήματα με την ανάρμοστη συμπεριφορά των εργοδοτών. 

Διαβάστε ακόμη: Τα προβλήματα με την ανάρμοστη συμπεριφορά των εργοδοτών. 

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi

«“Φράγμα Πύλης, Τρικάλων”: Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”.

e-enimerosi