Ιστορία Πολιτισμός

Πού βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Σε ηλικία 32 ετών, ο Μέγας Αλέξανδρος είχε κατακτήσει μια αυτοκρατορία που εκτεινόταν από τα Βαλκάνια έως το σύγχρονο Πακιστάν, καθιστώντας τον κυρίαρχο μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στον αρχαίο κόσμο. Παρά την επιτυχία και τη φήμη του, είναι αδύνατο να του αποτίσουμε σεβασμό σήμερα, καθώς η τοποθεσία της τελευταίας του ανάπαυσης είναι ένα μυστήριο. 

Αλλά με βάση αρχαία συγγράμματα, θρύλους και πρόσφατες ανακαλύψεις, υπάρχουν ενδείξεις για το πού είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος;

Ο μεγάλος Μακεδόνας στρατηγός πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ., και η αυτοκρατορία του κατέρρευσε λίγο αργότερα καθώς οι στρατηγοί και οι αξιωματούχοι του πολέμησαν για τον έλεγχο. Ένας από τους στρατηγούς του, ο Πτολεμαίος, πήρε τον έλεγχο του σώματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το έφερε στη Μέμφις της Αιγύπτου το 321 π.Χ., ο Chris Naunton, (ανοίγει σε νέα καρτέ  ένας Αιγυπτιολόγος που είναι διευθυντής του Robert Anderson Research Charitable Trust, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, έγραψε στο βιβλίο του « Αναζήτηση για τους χαμένους τάφους της Αιγύπτου(ανοίγει σε νέα καρτέλα)(Thames & Hudson, 2018). 

Ιστορικά αρχεία υποδηλώνουν ότι το σώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πιθανότατα φυλασσόταν στη Μέμφις (μια αρχαία πόλη που βρίσκεται κοντά στο Κάιρο) έως ότου χτίστηκε ένας τάφος στην Αλεξάνδρεια και το σώμα του μεταφέρθηκε στον τάφο. Δεν είναι σαφές πότε συνέβη αυτό, αλλά μπορεί να χρειάστηκε μερικές δεκαετίες, έγραψε ο Naunton. Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι στα τέλη του τρίτου αιώνα π.Χ., ένας άλλος τάφος για τον Αλέξανδρο, γνωστός ως «Σέμα» ή «Σόμα», χτίστηκε στην Αλεξάνδρεια, και αυτός φαίνεται να ήταν ο τελευταίος τάφος στον οποίο τοποθετήθηκε ο Αλέξανδρος, έγραψε ο Naunton. 

Δεν είναι σαφές πού ακριβώς βρίσκεται αυτός ο τελευταίος τάφος. «Η τοποθεσία του τάφου θα μπορούσε τώρα να είναι υποβρύχια, ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Στράβων υποδεικνύει ότι βρισκόταν στην «συνοικία των παλατιών», μέρος της οποίας είναι σίγουρα υποβρύχια τώρα. Αλλά θα μπορούσε να ήταν πιο μέσα στην ενδοχώρα, οι πηγές δεν το κάνουν επιτρέψτε μας να είμαστε σίγουροι για αυτό», είπε ο Naunton.

Andrew Erskine(ανοίγει σε νέα καρτέλα), καθηγητής κλασικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε επίσης αυτή την αβεβαιότητα. «Οι αρχαίες πηγές μας λένε ότι ο τάφος του Αλεξάνδρου ήταν δίπλα σε αυτόν των Πτολεμαίων στο συγκρότημα των ανακτόρων στην Αλεξάνδρεια, αλλά πού ακριβώς δεν είναι ξεκάθαρο».

Το διάσημο μωσαϊκό του Αλεξάνδρου, γνωστό και ως Μωσαϊκό της Μάχης της Ισσού, βρέθηκε στο Σπίτι του Φαούν στην Πομπηία της Ιταλίας και χρονολογείται γύρω στο 100 π.Χ.(Εικόνα: Simone Crespiatico)

Ο Naunton είπε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην βρεθεί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. “Πιθανώς δεν έχει επιβιώσει σε μεγάλο βαθμό, αιώνες ανθρωπογενούς και φυσικής καταστροφής και η παρουσία της σύγχρονης πόλης που καλύπτει πλήρως την αρχαία τώρα, μάλλον το έχει εξασφαλίσει”, είπε ο Naunton. Ακόμη και αν βρεθούν υπολείμματα του τάφου, μπορεί να μην είναι δυνατό να αναγνωριστεί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πρόσθεσε. Τα ιστορικά κείμενα παρέχουν λίγες πληροφορίες για το πώς έμοιαζε ο τάφος και μια επιγραφή στον τάφο μπορεί να είναι απαραίτητη για την αναγνώρισή του, είπε ο Naunton. 

Αν και η τοποθεσία του τελευταίου τάφου του είναι άγνωστη, υπάρχουν δύο σωζόμενες τοποθεσίες όπου μπορεί να είχε τοποθετηθεί το σώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου για κάποιο χρονικό διάστημα. Το ένα βρίσκεται σε έναν τάφο στην ανατολική Αλεξάνδρεια που είναι γνωστός ως «αλαβάστρινος τάφος». Δεν υπάρχει καμία επιγραφή σε αυτό, αλλά είναι αρκετά μεγάλο. είναι πιθανό ότι θα μπορούσε να ήταν ο τάφος στον οποίο φυλάσσονταν ο Αλέξανδρος αφού το σώμα του μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στην Αλεξάνδρεια, είπε ο Naunton. Φαίνεται ότι χρονολογείται γύρω στον τρίτο αιώνα π.Χ. και ορισμένα τμήματα του σχεδίου του είναι παρόμοια με άλλους αρχαίους τάφους στη Μακεδονία. 

Επιπλέον, υπάρχει μια σαρκοφάγος που κατασκευάστηκε για τον Nectanebo II, έναν φαραώ που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αίγυπτο γύρω στο 343 π.Χ. όταν οι Πέρσες εισέβαλαν. Υπάρχει ένας μακροχρόνιος μύθος ότι κράτησε το σώμα του Αλέξανδρου για ένα διάστημα, πιθανόν αφότου μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη Μέμφις από τη Βαβυλώνα. Τώρα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Επιπλέον, ο Chugg εντόπισε ένα τετράγωνο με ασπίδα αστέρι (σύμβολο που σχετίζεται με τον Αλέξανδρο), το οποίο βρίσκεται τώρα στο μουσείο πέτρας της Αγίας Απολλωνίας στη Βενετία της Ιταλίας, το οποίο πιστεύει ότι ήταν μέρος της σαρκοφάγου. «Έχω δείξει ότι ταιριάζει ακριβώς στη μακριά πλευρά της σαρκοφάγου Nectanebo II», είπε ο Chugg, σημειώνοντας ότι «η πιθανότητα να συμβεί αυτό κατά λάθος είναι μόνο περίπου 1%.

Ορισμένοι μελετητές πιστεύουν ότι ο τελικός τάφος θα βρεθεί. Ο Chugg έχει εντοπίσει μερικές περιοχές στην Αλεξάνδρεια που υπόσχονται. Zahi Hawass(ανοίγει σε νέα καρτέλα), πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είπε ότι πιστεύει ότι ο τάφος βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι τώρα γνωστή ως το λατινικό νεκροταφείο στο El-Shatby, στην Αλεξάνδρεια, και ότι η ταφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα μπορούσε να βρεθεί στο μέλλον. 

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη εικόνα: paulshark)

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή αρχική εικόνα: paulshark

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας