Ενέργεια

Το πετρέλαιο διολισθαίνει καθώς οι φόβοι για την ύφεση επικρατούν στα οικονομικά δεδομένα.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές σκέφτονταν μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να μετριάσει τις ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης, αν και τα κινεζικά στοιχεία για το ΑΕΠ αναμένονταν να προμηνύουν καλά την αύξηση της ζήτησης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 30 σεντς ή 0,3% στα 86,01 δολάρια το βαρέλι στις 11.415 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ήταν στα 82,18 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 34 σεντς ή 0,4%.

Και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν το τέταρτο εβδομαδιαίο κέρδος τους την περασμένη εβδομάδα, το μεγαλύτερο σερί τέτοιου είδους από τα μέσα του 2022.

«Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού ήταν σχετικά περιορισμένα καθώς ξεκίνησε μια νέα εβδομάδα… με τις μειώσεις της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ/εκτός ΟΠΕΚ που ανακοινώθηκαν πριν από δεκαπενθήμερο να έχουν ολοκληρωθεί», δήλωσε η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.

«Το πετρελαϊκό σύμπλεγμα συνεχίζει να αφομοιώνει τα συνεχιζόμενα σημάδια μιας οικονομικής χαλάρωσης των ΗΠΑ».

Τα κέρδη από αμερικανικές εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν ενδείξεις για την πορεία πολιτικής της Fed και την πορεία του δολαρίου.

Το δολάριο ενισχύεται παράλληλα με τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθιστώντας το πετρέλαιο σε δολάρια πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Οι έμποροι στοιχηματίζουν ότι η Fed θα αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού της τον Μάιο κατά άλλο ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας και έχουν ωθήσει μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων, όπως συνήθως συμβαίνει σε μια επιβράδυνση.

Εν τω μεταξύ, η δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Κίνας για το πρώτο τρίμηνο στις 02:00 GMT την Τρίτη αναμένεται να είναι θετική για τις τιμές των εμπορευμάτων, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) να προβλέπει ότι θα αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της ζήτησης το 2023.

Ωστόσο, ο ΔΟΕ προειδοποίησε επίσης στη μηνιαία έκθεσή του ότι οι περικοπές παραγωγής που ανακοινώθηκαν από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ κινδύνευαν να επιδεινώσουν το έλλειμμα προσφοράς πετρελαίου που αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα μπορούσαν να βλάψουν τους καταναλωτές και την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Περαιτέρω αυστηροποίηση των προμηθειών, οι εξαγωγές πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ προς το τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν παραμένουν σε αδιέξοδο σχεδόν τρεις εβδομάδες αφότου μια υπόθεση διαιτησίας έκρινε ότι η Άγκυρα οφείλει αποζημίωση στη Βαγδάτη για μη εγκεκριμένες εξαγωγές.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Άλμα πάνω από τα 90 δολάρια στο πετρέλαιο και πτώση στα χρηματιστήρια μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

e-enimerosi

Φυσικό αέριο: Με τις αποθήκες γεμάτες βγαίνει από τον Χειμώνα η ΕΕ.

e-enimerosi

Τέλος οι 3D σεισμικές στην Κρήτη – Αποφάσεις ExxonMobil για γεωτρήσεις.

e-enimerosi