Ιατρική Βιολογία

Αυτός ο παράξενος ιός έχει γονίδια που δεν έχουν δει ποτέ πριν σε οποιαδήποτε μορφή ζωής

Ο πλανήτης μας είναι γεμάτος με μυστηριώδη μικρόβια. Τώρα, στα νερά μιας τεχνητής λίμνης, οι επιστήμονες ίσως έχουν ανακαλύψει ένα από τα πιο μυστηριώδη από όλα: έναν ολοκαίνουργιο ιό με γονίδια που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ.

Πριν από δύο χρόνια, η ομάδα συνέλεξε δείγματα νερού από τους κολπίσκους της λίμνης Pampulha, μια τεχνητή λιμνοθάλασσα στην πόλη Belo Horizonte της Βραζιλίας, αναζητώντας γιγαντιαίους ιούς – ή αυτοί με μαζικά γονιδιώματα – που μολύνουν μονοκύτταρους οργανισμούς που ονομάζονται amoebas . Αλλά όταν η ομάδα πήγε πίσω στο εργαστήριο και πρόσθεσε αυτά τα δείγματα σε κύτταρα amoeb για να προσπαθήσουν να πιάσουν γιγαντιαίους ιούς στην προσπάθειά τους να μολύνουν τα κύτταρα, βρήκαν έναν πολύ μικρότερο εισβολέα.

“Ήταν πραγματικά μια μεγάλη έκπληξη γιατί μέχρι στιγμής γνωρίζουμε μόνο τους γιγαντιαίους ιούς που μολύνουν τους αμμόβια και όχι τους μικρούς ιούς”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Jônatas Abrahão, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα μικροβιολογίας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Minas Gerais στη Βραζιλία. Αυτός ο νέος ιός ήταν μόνο περίπου 80 νανόμετρα σε διάμετρο, αλλά όλοι οι ιοί που μολύνουν την αμοιβάδα που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι πολύ μεγαλύτεροι, σε περισσότερα από 200 νανόμετρα.

Οι ερευνητές ονόμασαν τον μικροσκοπικό ιό “Yaravirus” μετά την “Yara”, τη μητέρα των νερών – έναν σημαντικό χαρακτήρα στις μυθολογικές ιστορίες των αυτόχθονων φυλών Tupi-Guarani, σύμφωνα με τη μελέτη.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν το γονιδίωμα του μικροβίου, διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν δει ποτέ σε άλλους ιούς. Αναζήτησαν τη γονιδιακή υπογραφή του Yaravirus σε χιλιάδες περιβαλλοντικά γονιδιωματικά δεδομένα και δεν βρήκαν κανέναν υπαινιγμό “, υποδεικνύοντας πόσο σπάνιος είναι αυτός ο ιός”, δήλωσε ο Abrahão.

Μόνο έξι από τα 74 γονίδια έδειξαν κάποιο βαθμό ομοιότητας με άλλα γνωστά γονίδια, πρόσθεσε. Μερικά από τα γνωστά γονίδια είναι επίσης γνωστό ότι είναι παρόντα σε γιγαντιαίους ιούς – αλλά επειδή ο Yaravirus είναι τόσο μικρός όσο και γονιδίωμα, δεν είναι ένας γιγαντιαίος ιός, είπε ο Abrahão. Ωστόσο, μολύνει τα αμοιβάδια όπως οι γιγάντιοι ιοί.

“Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο νέος ιός είναι τόσο ενδιαφέρουσα και ισχυριζόμαστε ότι αμφισβητεί την ταξινόμηση των ιών DNA “, δήλωσε ο Abrahão. Επιπλέον, οι ιοί DNA ταξινομούνται με βάση την πρωτεΐνη που σχηματίζει το κέλυφος τους ή το καψίδιο. Το καψίδιο του Yaravirus δεν μοιάζει με οποιαδήποτε προηγουμένως γνωστή πρωτεΐνη. Δεν είναι επίσης σαφές πότε και πού προέκυψε και εξελίχθηκε αυτός ο ιός.

“Θα ήταν απαραίτητο να απομονώσουμε νέους ιούς παρόμοιοι με τους Yaravirus για να βελτιώσουμε την ανάλυσή μας και να προσπαθήσουμε να καθορίσουμε την προέλευσή τους”, δήλωσε. Αν και απομόνωσαν τον ιό μόλις πρόσφατα, είναι πιθανό αυτός ο ιός να κυκλοφορεί στη Γη για αιώνες, είπε ο Abrahão.

Σε κάθε περίπτωση, ο Yaravirus δεν μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

“Αν εξετάσουμε μέχρι τώρα όλους τους γνωστούς ιούς, μπορούμε να πούμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν αποτελούν απειλή για την υγεία μας”, δήλωσε ο Abrahão. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μας νοιάζει. “Οι ιοί είναι εξαιρετικά σημαντικοί στο περιβάλλον”, βοηθώντας με την ανακύκλωση θρεπτικών ουσιών ή τον έλεγχο παρασίτων, είπε ο Abrahão.

Η ομάδα ελπίζει να αναλύσει περαιτέρω τα χαρακτηριστικά του ιού σε μια προσπάθεια να καταλάβει πώς αλληλεπιδρά με τους αμοιβούς και άλλους πιθανούς οικοδεσπότες και να καταλάβει την προέλευση του μικροβίου και πώς εξελίχθηκε. Και αυτή η μελέτη δείχνει ότι “γνωρίζουμε μόνο ένα πολύ μικρό κλάσμα αυτής της ποικιλομορφίας” των ιών που υπάρχουν στον πλανήτη μας, δήλωσε ο Abrahão. “Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να διερευνήσουμε.”

Η μελέτη αυτή δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από και δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά στις 28 Ιανουαρίου στη βάση δεδομένων BioRxiv

Αρχικά δημοσιεύθηκε στη Live Science .

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi