Ιατρική Βιολογία

«Θρυμματιστής του θανάτου», ο νεκρός ξαδέρφιος του T. rex, που ανακαλύφθηκε στον Καναδά

Ο “θρυμματισμός του θανάτου” είναι το πρώτο νεκρό είδος τυραννοσαύρου που θα ονομαστεί στον Καναδά σε 50 χρόνια.

Τα απολιθώματα ενός πρόσφατα ανακαλυφθέντος Tyrannosaurus rex cousin – ένας φαύλος, δεινόσαυρος που τρώει το κρέας με οδοντωτά δόντια και ένα τερατώδες πρόσωπο που οι επιστήμονες καλούν τον «θρυμματισμό του θανάτου», έχει ανακαλυφθεί στην Αλμπέρτα του Καναδά. 

Σε ηλικία 79,5 εκατομμυρίων ετών, ο Thanatotheristes degrootorum είναι ο παλαιότερος γνωστός τύπος τυραννοσαύρος που καταγράφηκε από τη βόρεια Βόρεια Αμερική, μια περιοχή που περιλαμβάνει τον Καναδά και το βόρειο τμήμα των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με ερευνητές μιας νέας μελέτης σχετικά με την ανακάλυψη. Είναι επίσης το πρώτο προηγουμένως άγνωστο είδος τυραννόσαυρου που ανακαλύφθηκε στον Καναδά σε 50 χρόνια. 

“Σίγουρα θα ήταν ένα αρκετά επιβλητικό ζώο, περίπου στα 8 μέτρα (2,4 μέτρα) [ψηλός] στα ισχία”, ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Jared Voris, φοιτήτρια πανεοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, στην Αλμπέρτα.

Οι ερευνητές έχουν μόνο δύο κρανία από αυτό το νέο είδος, αλλά εδώ είναι αυτό που οι δεινόσαυροι μπορεί να έχουν φανεί περίπου 80 εκατομμύρια χρόνια πριν.
(Εικόνα: © Julius Csotonyi)

Το T. degrootorum έζησε κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου , της τελευταίας περιόδου της εποχής των δεινοσαύρων, η οποία διήρκεσε από περίπου 145 εκατομμύρια έως 65 εκατομμύρια χρόνια πριν. Το επιβλητικό θηρίο είχε μια μπουκιά με δόντια τύπου μπριζόλας που είχαν μήκος μεγαλύτερο από 2,7 ίντσες (7 εκατοστά). Από το ρύγχος μέχρι την ουρά, οι δεινόσαυροι μέτρησαν περίπου τα 8 μέτρα (8 πόδια) ή περίπου το μήκος των τεσσάρων βασιλικών στρώσεων που ήταν τοποθετημένα από άκρο σε άκρο. 

Οι ερευνητές έχουν μόνο δύο μερικά κρανία και σιαγόνες του νέου τυραννόσαυρου (έτσι δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν τη μάζα τους , καθώς τα οπίσθια άκρα είναι απαραίτητα για αυτόν τον υπολογισμό), αλλά τα απολιθωμένα απολιθώματα ήταν αρκετά για να ορίσουν το πλάσμα ως νέο είδος, είπε.

Όπως και οι άλλοι τυραννοσαύροι, ο «θανάτου του θανάτου» (ο «Θανάτος» είναι ο ελληνικός θεός του θανάτου και οι «θεατές» είναι ο Έλληνας ως «κιθαρίστας», που είναι ο τρόπος που η ομάδα προκάλεσε τους Θανάτους ), είχε περίεργες προσκρούσεις στο κρανίο του, τερατώδης εμφάνιση. Αλλά είχε επίσης ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: ένα ξεχωριστό σύνολο από κάθετες κορυφογραμμές που έτρεχαν από τα μάτια του κατά μήκος του ανώτερου ρύγχους του. 

“Αυτές οι κορυφές δεν είναι σαν τίποτα που έχουμε δει ποτέ πριν σε άλλα είδη τυραννοσαύρων”, δήλωσε ο Βόρις. «Ακριβώς τι κάνουν οι κορυφογραμμές, δεν είμαστε σίγουροι».

Εικόνα 1 από 4

Αυτή η εικόνα παρουσιάζει το μοναδικό σύνολο κορυφογραμμών στο άνω ρύγχος του Thanatotheristes.

Αυτή η εικόνα παρουσιάζει το μοναδικό σύνολο κορυφογραμμών στο άνω ρύγχος του Thanatotheristes. (Εικόνα: Julius Csotonyi)

Το κρανίο και οι γνάθοι ενός από τα νεοανακαλυφθέντα δείγματα Thanatotheristes.  Αυτός ο δεινόσαυρος είχε περισσότερα δόντια από άλλα είδη τύραννος.

Το κρανίο και οι γνάθοι ενός από τα νεοανακαλυφθέντα δείγματα Thanatotheristes. Αυτός ο δεινόσαυρος είχε περισσότερα δόντια από άλλα είδη τύραννος. (Εικόνα: Jared Voris)

Οι ερευνητές έχουν τα τμήματα λευκά για το πρώτο κρανίο που βρέθηκε από την οικογένεια Da Groot.

Οι ερευνητές έχουν τα τμήματα λευκά για το πρώτο κρανίο που βρέθηκε από την οικογένεια Da Groot. (Εικόνα: Jared Voris)

Οι ερευνητές της μελέτης Darla Zelenitsky (αριστερά) Jared Voris και François Therrien παρουσιάζουν τα απολιθώματα Thanatotheristes, τα οποία αποτελούν μέρος των συλλογών στο Μουσείο Royal Tyrrell στην Αλμπέρτα του Καναδά.

Οι ερευνητές της μελέτης Darla Zelenitsky (αριστερά) Jared Voris και François Therrien παρουσιάζουν τα απολιθώματα Thanatotheristes, τα οποία αποτελούν μέρος των συλλογών στο Μουσείο Royal Tyrrell στην Αλμπέρτα του Καναδά. (Πιστωτική εικόνα: Μουσείο Royal Tyrrell)

Δεινόσαυρος στην ακτή

Μέρη του κρανίου και των σαγονιών του δεινόσαυρου ανακαλύφθηκαν από το καναδικό ζευγάρι John και Sandra De Groot του Hays της Αλμπέρτα, το οποίο είδε τα απομεινάρια του δεινοσαύρου το 2010 στην ακτή του Bow River, στη νότια Αλμπέρτα. Ένα άλλο κρανίο βρέθηκε κοντά, επίσης στο Foremost Formation της Αλμπέρτα, μια ροκ μονάδα που περιέχει τα απομεινάρια των απροσδόκητα λίγων ειδών δεινοσαύρων. 

Οι μοναδικοί άλλοι δεινόσαυροι που βρέθηκαν σε αυτό το βράχο ήταν φυτικοί μύκητες: ο κέρατος δεινόσαυρος και ο Triceratops σχετικά με το Xenoceratops foremostensis και ο pachycephalosaur (ένας τύπος δεινοσαύρων με κράνος σαν κρανίο) Colepiocephale lambei , συνεργαζόμενος ερευνητής Darla Zelenitsky, παλαιοντολογία στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, είπε στη Live Science.  

Δεδομένου ότι αυτά τα φυτοφάγα προέρχονται από το ίδιο στρώμα βράχου με το T. degrootorum , είναι καλό να υποθέσουμε ότι ήταν τα καθημερινά ειδικά για το μενού των σαρκοφάγων, είπε ο Zelenitsky. 

Η οικογένεια De Groot είπε στο Μουσείο του Βασιλικού Τυρρέλ στην Αλμπέρτα για την ανακάλυψη, αλλά μόνο όταν ο Βόρις περνούσε από τις συλλογές του μουσείου συνειδητοποίησε ότι ήταν ένα νέο είδος. Αφού μελέτησε τα κρανία μήκους περίπου 3 ποδιών, ο Voris και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι ο T. degrootorum ήταν παρόμοιος με άλλους τυραννοσαύρους στη νότια Αλμπέρτα και τη Μοντάνα, συμπεριλαμβανομένου του Daspletosaurus , διότι είχε μακρύ και βαθύ ρύγχος.

“Αυτά τα χαρακτηριστικά διαφέρουν από τις ομάδες των τυραννοσαυρών σε άλλες περιοχές: τόσο οι πιο χτισμένοι συγγενείς, όπως ο Albertosaurus , που έτειναν να ζουν ελαφρώς πιο βόρεια στη νότια κεντρική Αλμπέρτα, και πιο πρωτόγονες μορφές με κοντύτερα, μπουλντόγκ πρόσωπα των νότιων ΗΠΑ , [συμπεριλαμβανομένου] του Νέου Μεξικού και της Γιούτα “, δήλωσε ο Ζελενίτσκι.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί αυτοί οι τυραννοσαύροι είχαν τόσο διαφορετικούς τύπους σώματος και σχήματα κεφαλής, αλλά θα μπορούσε να οφείλεται σε διαφορές στη διατροφή – δηλαδή, το είδος της λείας που έτρωγαν και η στρατηγική τους για το κυνήγι τους, είπε ο Zelenitsky. 

Η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι οι τυραννοσαύροι τύπου Daspletosaurus διαφοροποιούνταν στο βόρειο τμήμα της δυτικής Βόρειας Αμερικής περίπου 80 εκατομμύρια χρόνια πριν, δήλωσε ο Steve Brusatte, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Αλλά αυτοί οι μακρόχρονες και βαθύτατες τυραννοσαύρους φαινόταν να μένουν στο λαιμό τους από το δάσος, είπε.

“Αυτό φαίνεται να είναι ένα μεγαλύτερο θέμα: Υπήρχαν διαφορετικές υποομάδες τυραννοσαυρών χαρακτηριστικών ορισμένων περιόδων και τόπων, και δεν συνδυάζονταν όλοι μαζί”, δήλωσε ο κ. Brusatte στην Live Science. 

Επιπλέον, ο T. degrootorum δεν ήταν τόσο τεράστιος όσο ο T. rex , ο οποίος έζησε περίπου 12 εκατομμύρια χρόνια αργότερα, αλλά η ανακάλυψή του δείχνει ότι οι τυραννοσαύροι “δεν ήταν όλοι κολοσσιακοί υπερκορεστικοί όπως ο T. rex , αλλά υπήρχαν πολλές υποομάδες που είχαν τη δική τους τους τομείς και τους δικούς τους μοναδικούς τύπους σώματος και πιθανώς στυλ κυνηγιού κατά τη διάρκεια της τελευταίας Κρητιδικής περιόδου “, δήλωσε ο κ. Brusatte.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 23 Ιανουαρίου στο περιοδικό Cretaceous Research

 

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi