Ειδήσεις και Νέα

Η Ανταρκτική είδε την ολοήμερη καυτή της μέρα

Η Ανταρκτική γνώρισε την μοναδική της καυτότερη μέρα που καταγράφηκε ποτέ, χτυπώντας το υψηλό των 69,35 βαθμών Fahrenheit (20,75 βαθμούς Κελσίου) στις 9 Φεβρουαρίου, ανέφερε μια ομάδα ερευνητών της Αργεντινής.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η θερμοκρασία στην ήπειρο ξεπέρασε τους 20 βαθμούς Κελσίου (68 βαθμοί Κελσίου), δήλωσαν οι ερευνητές στο site ειδήσεων AFP.com , αλλά όχι την πρώτη φορά που η ηπειρωτική χώρα έχει δει ένα νέο ρεκόρ υψηλό αυτό το μήνα. Στις 6 Φεβρουαρίου, ένας ερευνητικός σταθμός στην Ανταρκτική (η βορειοδυτική άκρη της ηπείρου, πλησιέστερα στη Νότια Αμερική) ανέφερε υψηλό 64,9 F (18,3 C) – ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 63,5 F (17,5 C) που τέθηκε το Μάρτιο του 2015 .

Το νέο ύψος 69 μοιρών καταγράφηκε στην ερευνητική βάση του Μαραμπιό της Αργεντινής, που βρίσκεται στο νησί Seymour, τμήμα μιας αλυσίδας νησιών στα ανοικτά της χερσονήσου της Ανταρκτικής. Η χερσόνησος είναι μια από τις περιοχές με ταχύτερες θερμοκρασίες στη Γη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό – μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) – με μέσες θερμοκρασίες που αυξάνουν τα 5,4 F (3 C) τα τελευταία 50 χρόνια. 

Τη ίδια στιγμή, η ετήσια απώλεια πάγου από το φύλλο πάγου της Ανταρκτικής αυξήθηκε περισσότερο από έξι φορές. Καθώς ο θόρυβος που περιβάλλει τον πλανήτη, τεράστια κομμάτια πάγου αποκόπτονται και εισέρχονται στη θάλασσα, μειώνοντας αργά την παγωμένη ακτή της ηπείρου. Εάν ένας παγετώνας υποχωρήσει γρηγορότερα από ότι μπορεί να σχηματιστεί ένας νέος πάγος για να τον αντικαταστήσει, αυτός ο παγετώνας θα μπορούσε να καταρρεύσει, ενδεχομένως να διαχέει δισεκατομμύρια τόνους πάγου στο νερό και να συμβάλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Σύμφωνα με τη NASA, οι δύο ταχύτερα συρρικνωμένοι παγετώνες της Ανταρκτικής – ο παγετώνας του νησιού Pine και ο παγετώνας Thwaites – περιέχουν αρκετούς ευαίσθητους πάγους μεταξύ τους για να αυξήσουν τα επίπεδα της θάλασσας κατά 1,2 μέτρα.

Η νέα ρεκόρ θερμοκρασίας ταιριάζει επίσης με τις τάσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2010 έως το 2019 ήταν η μοναδική καυτή δεκαετία, με το 2019 να κατατάσσεται ως το δεύτερο πιο καυτό έτος (το πιο καυτό ήταν το 2016). 

Η τάση της αύξησης του θερμοκηπίου συνεχίζεται ήδη στο νέο έτος: Ιανουάριος 2020 αξιολογήθηκε ο πιο καυτός Ιανουάριος στο 141ετές κλίμα κλίμακας. 

πηγή: livescience.com

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi