Ειδήσεις και Νέα

Μάσκα: Πού και πώς τη φοράμε – Τα πρόστιμα και γιατί κρίθηκε απαραίτητη

Ο Βασίλης Κικίλιας εξήγησε γιατί διαφοροποιήθηκαν τα δεδομένα, ενώ οι ειδικοί συστήνουν συγκεκριμένες μάσκες – «Βαριά» τα πρόστιμα

Αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας θα γίνει μέχρι νεοτέρας η μάσκα. Σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές είναι επιβεβλημένη η χρήση της για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού κι από την 4η Μαΐου, οπότε και αίρονται σταδιακά τα μέτρα περιορισμού που είχαν τεθεί για να μην εξαπλωθεί ο ιός, θα πρέπει να τη φοράμε υποχρεωτικά, αλλιώς κινδυνεύουμε με πρόστιμο. Τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τη χρήση υφασμάτινης μάσκας υιοθετεί πλήρως η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. Τονίζεται ότι οι επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες θα πρέπει να πλένονται τακτικά και σχολαστικά.

Τα ίδια ισχύουν και για τις μάσκες μιας χρήσης, δηλαδή: 
  • Θα πρέπει να καλύπτεται πλήρως πρόσωπο (μύτη και στόμα)
  • Ο πολίτης θα πρέπει να πλένει πολύ συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό, πριν βάλει τη μάσκα και αφού την αφαιρέσει
  • Η αφαίρεση της μάσκας θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά, ώστε ο πολίτης να μην αγγίζει τη μπροστινή επιφάνεια η οποία μολύνεται πολύ εύκολα
  • Η απόρριψή της σε κάδο θα πρέπει να γίνεται με ασφαλή τρόπο

Κικίλιας: Γι αυτό αναθεωρήσαμε την επιβεβλημένη χρήση της μάσκας

Ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε στον ΣΚΑΪ και μεταξύ άλλων ρωτήθηκε γιατί άλλαξε ο σχεδιασμός για τη χρήση της μάσκας, ενώ τον περασμένο μήνα δεν ήταν υποχρεωτική η χρήση της. «Παρατηρούμε καθημερινά και το ECDC και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ό,τι αναθεωρούν, ό,τι αναβαθμίζουν, ερχόμαστε αμέσως και το προσαρμόζουμε αφού το περνάμε από την Επιτροπή μας.

Προφανώς, ο κόσμος όλος ήταν μέσα στα σπίτια. Τώρα ο κόσμος θα είναι  έξω. Μαζί με τα άλλα μέτρα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και είπαν οι επιστήμονές μας, υπάρχει και η μάσκα. Η μάσκα προστατευτεί εμάς, προστατεύει και τους άλλους. Στους κλειστούς χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός και το ανέφερα νωρίτερα, είναι λογικό να τη θέλουν και λογικό να επιβάλεις σε τέτοιους χώρους. Υπάρχει ισχυρή σύσταση της Επιτροπής για τους ανοιχτούς χώρους και τον τρόπο με τον οποίον κινούμαστε και νομίζω ότι δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη μόνο η μάσκα. Έρχεται μαζί με το πλύσιμο των χεριών και τα αντισηπτικά, με τους κανόνες ασφαλείας και αποστάσεις, με το μη συγχρωτισμό, με την προστασία των ευπαθών ομάδων. Όλα αυτά μαζί είναι η πολιτική μας και τα κύρια βήματα τα οποία ζητάμε από το κόσμο να εξακολουθήσει να τα τηρεί, για να πάμε καλά» τόνισε σχετικά ο υπουργός Υγείας.

Με μάσκα κι ελεγχόμενη είσοδο στους σταθμούς των ΜΜΜ

Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αλλά και αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων, ειδικά τις ώρες αιχμής καθώς επίσης και ελεγχόμενη είσοδο στους σταθμούς θα εφαρμόσει στις αστικές συγκοινωνίες το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο, πάντως, συστήνει στο κοινό να εξακολουθήσει να τα χρησιμοποιεί για μετακίνηση από και προς την εργασία ή σε περίπτωση ανάγκης.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη πρόκληση προχωρεί στην υιοθέτηση των παρακάτω κανόνων για την προστασία των εργαζόμενων και των επιβατών:

  • Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.
  • Υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.
  • Αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.
  • Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας διαμορφώνονται ως εξής:
  • Στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο σήμερα η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και βάσει του σχεδιασμού θα μειωθεί στα 6 λεπτά.
  • Στο Τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
  • Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από τα 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορούν 1.000.
Πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν φορούν μάσκα όπου είναι απαραίτητη

Εξάλλου, όποιος δεν φορά μάσκα θα πρέπει να το σκεφτεί στο εξής δύο φορές, καθώς πρόστιμο 150 ευρώ θα επιβάλλεται σε όσους δεν την φορούν, εκεί όπου απαιτείται. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, θα είναι αρκετά μεγάλα τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση να φοράμε μάσκες σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα πρόστιμα είναι τα εξής: 

  • Πρόστιμο 150 ευρώ για όσους δεν φορούν μάσκα στους χώρους που ανέφερε η κυβέρνηση (κομμωτήρια, καταστήματα, ΜΜΜ κλπ),
  • 1.000 ευρώ για συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων
  • 5.000 για καταστήματα / επιχειρήσεις που απαγορεύεται να λειτουργούν.
Σύψας: Πόσο μας προφυλάσσει η χρήση μάσκας

Το βασικό ζητούμενο για την επόμενη μέρας είναι η απαραίτητη χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους. Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, που φιλοξενήθηκε στο δελτίο του Οpen TV την Τρίτη, ερωτηθείς για το πόσες ώρες μας προφυλάσσει η μάσκα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η λέξη κλειδί είναι η απόσταση που θα πρέπει να τηρείται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μάλιστα, ανέφερε ότι θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, που είναι οι εξής:

  • Δεν πλησιάζουμε ανθρώπους πιο κοντά από τα 2 μέτρα.
  • Απολυμαίνουμε τα χέρια μας εφόσον ακουμπήσουμε διάφορα αντικείμενα
  • Η μάσκα είναι συμπληρωματική και δεν υποκαθιστά τα προηγούμενα δύο μέτρα

«Εχουμε κάνει εξαιρετική δουλειά στην επιτροπή για να δώσουμε οδηγίες τι είδους μάσκα χρησιμοποιούμε, από ποιο υλικό χρησιμοποιούμε και πόση ώρα τις χρησιμοποιούμε, πώς τη βάζουμε και πώς τη βγάζουμε», τόνισε ο κ. Σύψας, επαναλαμβάνοντας ότι η χρήση της είναι συμπληρωματική και πρέπει να εφαρμόζεται όταν πρόκειται να παραβιάσουμε τον κανόνα των δύο μέτρων. Και σημείωσε το εξής: «Είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η χρήση της».

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi