Ειδήσεις και Νέα

Ρeuters: Η ελληνική εκκλησία χτυπάει για την Αγία Σοφία, ο πρωθυπουργός καλεί την Τουρκία «ταραχοποιό»

Εκκλησία σε όλη την Ελλάδα είναι σε πένθος από την Παρασκευή, καθώς πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ισλαμικές προσευχές μετά εννέα δεκαετίες στην Αγία Σοφία στην Τουρκία, σηματοδοτώντας τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε σε τεράστια πλήθη στην Κωνσταντινούπολη για προσευχές στην Αγία Σοφία, σφραγίζοντας τη φιλοδοξία του να αποκαταστήσει τη μουσουλμανική λατρεία στον αρχαίο χώρο που οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν κεντρικό ρόλο στην Ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία τους.

Η ελληνική κριτική για τη μετατροπή ήταν καταστροφική, υπογραμμίζοντας συχνά τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε ένα μήνυμα που σηματοδοτεί την 46η επέτειο της Ελλάδας από την αποκατάσταση της δημοκρατίας την Παρασκευή, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Τουρκία «ταραχοποιό» και η Αγία Σοφία τη μετατροπή «προσβολή στον πολιτισμό του 21ου αιώνα».

«Αυτό που εκτυλίσσεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι μια επίδειξη δύναμης, αλλά απόδειξη αδυναμίας», είπε ο Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην Κωνσταντινούπολη με το παλιό όνομα της πόλης που χρησιμοποιούν οι Έλληνες.

Η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν για μια σειρά θεμάτων από τον εναέριο χώρο έως τις θαλάσσιες ζώνες και την εθνικά διχασμένη Κύπρο. Οι εντάσεις σημείωσαν άνοδο αυτή την εβδομάδα με προφορική συνομιλία σχετικά με την οριοθέτηση των ηπειρωτικών ζωνών τους στην ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που πιστεύεται ότι είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Τα ηφαιστειακά νησάκια βρίσκονται πίσω από μια ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία χτισμένη στην άκρη της καλντέρας στο ηφαιστειακό νησί της Σαντορίνης στις 15 Μαρτίου 2012. REUTERS / Γιάννης Μπεχράκης / Φωτογραφία αρχείου

Από την Κρήτη σε μικρά ελληνικά νησιά που βρίσκονται ακριβώς έξω από τις τουρκικές ακτές, οι καμπάνες της εκκλησίας χτύπησαν και σε ορισμένες περιοχές οι σημαίες ήταν μεσίστιες.

«Νομίζαμε ότι κάποιος είχε πεθάνει, αλλά μας είπαν ότι ήταν για την Αγία Σοφία. Είναι πολύ λυπηρό, πολύ λυπηρό », είπε η Κατερίνα, 40 ετών, ιδιοκτήτης καταστήματος στο νησί της Αστυπάλαιας.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi