Ειδήσεις και Νέα

Γιατί η ΕΕ δεν έχει παραγγείλει περισσότερες δόσεις εμβολίων? – Week News Hagen

Τα επιχειρήματα με τα οποία η Επιτροπή της ΕΕ αιτιολόγησε τη «στρατηγική εμβολιασμού» της κατά της κριτικής από τη Γερμανία το σαββατοκύριακο φαίνονται ελάχιστα αμυντικά. Έχει παραγγείλει δύο δισεκατομμύρια δόσεις από έξι κατασκευαστές για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το δεύτερο εμβόλιο, αυτό του αμερικανικού κατασκευαστή Moderna θα εγκριθεί αυτήν την εβδομάδα, η ΕΕ διασφαλίζει ότι παρέχεται και ο υπόλοιπος κόσμος και 27 Τα κράτη μέλη υποστηρίζουν τη στρατηγική εμβολίων των Βρυξελλών, ανακοίνωσε η αρχή της ΕΕ στο Twitter.

Κανένα από αυτά δεν είναι λάθος, αλλά απαντά εν μέρει μόνο σε ερωτήσεις από τη Γερμανία, για παράδειγμα από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Markus Söder (CSU). Γιατί, για παράδειγμα, η Επιτροπή της ΕΕ δεν είχε παραγγείλει περισσότερα εμβόλια από την Biontech-Pfizer, παρόλο που η εταιρεία το είχε προσφέρει; Δεν θα έπρεπε η ΕΕ να έχει παραγγείλει όσο το δυνατόν περισσότερα εμβόλια, ανεξάρτητα από το πόσο κοστίζει; Και: Γιατί μέχρι τώρα λιγότερα άτομα εμβολιάστηκαν στην ΕΕ από ό, τι στη Μεγάλη Βρετανία ή το Ισραήλ; Κάθε μία από αυτές τις ερωτήσεις δικαιολογεί. Από την μία. Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης αλήθεια για καθένα από αυτά ότι είναι εύκολο να γνωρίζουμε τα πάντα καλύτερα αναδρομικά. Επειδή δεν ήταν σαφές εάν και πότε ένας κατασκευαστής θα μπορούσε να προετοιμάσει ένα προϊόν για την αγορά, τα κράτη μέλη της ΕΕ στηρίχθηκαν στη διαφοροποίηση του κινδύνου στη στρατηγική εμβολιασμού τους το καλοκαίρι.

Το χαρτοφυλάκιο, το οποίο διαπραγματεύτηκε η Επιτροπή της ΕΕ μέχρι τον Νοέμβριο, περιλαμβάνει έως και 405 εκατομμύρια κουτιά από τον κατασκευαστή Curevac με έδρα το Tübingen, 400 εκατομμύρια το καθένα από τη βρετανική-σουηδική εταιρεία Astra-Zeneca και από τον αμερικανικό κατασκευαστή Johnson & Johnson, το καθένα με έως και 300 εκατομμύρια δοχεία. Η Biontech-Pfizer και η γαλλική εταιρεία Sanofi-GSK καθώς και 160 εκατομμύρια κουτιά από τη Moderna. Πρέπει οι Βρυξέλλες να έχουν παραγγείλει περισσότερα; Ειδικά από τα εμβόλια των Biontech και Moderna, όταν έγινε σαφές ότι θα ήταν τα πρώτα που θα εγκριθούν; Η κάπως φθηνή απάντηση σήμερα είναι: Ίσως ναι.

Οι επικεφαλής και των δύο εταιρειών δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι θα μπορούσαν να είχαν διαθέσει περισσότερα δοχεία στην ΕΕ κατά την υπογραφή της σύμβασης τον Νοέμβριο. Η απροθυμία της Επιτροπής της ΕΕ είχε πιθανώς τρεις λόγους. 

  1. Το πρώτο ήταν ότι οι διαπραγματευτές των Βρυξελλών θα χρησιμοποιούσαν τα νέα εμβόλια mRNA από την Biontech και εμπιστεύτηκε τη Μοντέρνα και δεν ήθελε να το εκμεταλλευτεί.
  2. Ο δεύτερος λόγος ήταν οι μεγάλες διαφορές τιμών. Το εμβόλιο Moderna κοστίζει 18 ευρώ ανά δόση, της Biontech-Pfizer 12 ευρώ και απαιτούνται δύο εμβολιασμοί και για τους δύο. Το εμβόλιο Astra-Zeneca, από το οποίο απαιτείται μόνο μία δόση, κοστίζει μόνο 1,76 ευρώ, σύμφωνα με τη βελγική κυβέρνηση. Ο εμβολιασμός Moderna είναι είκοσι φορές ακριβότερος από τον εμβολιασμό Astra-Zeneca, με την ίδια αποτελεσματικότητα. Επεκτείνεται σε 450 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ, αυτό έχει ως αποτέλεσμα διαφορά κόστους 16,2 δισεκατομμύρια ευρώ (Moderna) έως 792 εκατομμύρια ευρώ (Astra-Zeneca).
  3. Τρίτον, τη στιγμή που οι συμβάσεις υπογράφηκαν με τους ακριβούς κατασκευαστές στις αρχές Νοεμβρίου, υπήρχε ακόμη η ελπίδα ότι το εμβόλιο Astra-Zeneca θα έπληττε την αγορά το γρηγορότερο. Μόνο στα τέλη Νοεμβρίου έγινε σαφές ότι η μελέτη εμβολιασμού Astra-Zeneca έπρεπε να ξαναρχίσει. Προφανώς οφειλόταν επίσης στις υποτιθέμενες καλές προοπτικές της Astra Zeneca ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ καθυστέρησαν στις συνομιλίες με την Biontech-Pfizer και τη Moderna. Φοβούνταν πιθανώς να μην κατηγορηθούν για σπατάλη πόρων της ΕΕ.
Ήταν η Επιτροπή της ΕΕ υπό πίεση από τα κράτη μέλη;

Ακούμε ξανά και ξανά στις Βρυξέλλες ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν ασκήσει πίεση να μην ξοδέψουν πάρα πολλά χρήματα. Η Επιτροπή ενήργησε πολύ αδέξια, υπό την πίεση των κρατών μελών; Εδώ και καιρό έχει δει κατηγορίες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η διαπραγματευτική της στρατηγική δεν είναι διαφανής και ότι πρέπει να δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις με τις εταιρείες. Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη δεν είπε ποτέ πολλά για αυτό. Τονίζει κάτι διαφορετικό. Ο εμβολιασμός «συμφόρηση» προς το παρόν δεν οφείλεται σε παραγγελίες, αλλά μάλλον σε περιορισμένη ικανότητα παραγωγής.

Ο λόγος που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη εμβολιαστεί περισσότερο από την ΕΕ είναι επειδή το εμβόλιο Biontech Pfizer εγκρίθηκε νωρίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεδομένου ότι οι ποσοστώσεις είχαν καθοριστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ΕΕ θα καλύψει τώρα τους Βρετανούς. Επιπλέον, η επιτροπή θέλει να αναδιατάξει από την Biontech. Συνολικά, η ποσότητα των τριών προϊόντων που παραγγέλθηκαν από την ΕΕ, από την Biontech / Pfizer, τη Moderna και την Astra-Zeneca, συνολικά 860 εκατομμύρια δόσεις, επαρκεί για όλους τους αναμενόμενους εμβολιασμούς στην Ευρώπη. Θα χρειαστούν μερικοί ακόμη μήνες για να παραχθούν, ανεξάρτητα από τις παραγγελίες.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi