Ειδήσεις και Νέα

Μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο, η Ρωσία χτυπά το «αρχαϊκό» εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Πέμπτη ότι η εισβολή του Καπιτωλίου των ΗΠΑ από τους υποστηρικτές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μια μέρα νωρίτερα ήταν «εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ», αλλά φταίει η πολιτική οργάνωση της χώρας.

“Το εκλογικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αρχαϊκό, δεν πληροί τα σύγχρονα δημοκρατικά πρότυπα, δημιουργώντας ευκαιρίες για πολλές παραβιάσεις και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν γίνει όργανο πολιτικής πάλης”, δήλωσε η Ζαχάροβα στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό ο λόγος για τον διαχωρισμό στην κοινωνία που παρατηρείται τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.”

Κάτω από τίτλους όπως «Καταιγίδα του Καπιτωλίου» και «Χάος στην Ουάσινγκτον», η ρωσική κρατική τηλεόραση έδειξε κυλιόμενες εικόνες όχλων υποστηρικτών του Τραμπ που έσπασαν οδοφράγματα και έμπαιναν στο κτίριο του Κογκρέσου, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα και η αστυνομία ήταν με όπλα μέσα.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ πιστοποίησε επίσημα τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν παρά τις ταραχές, αλλά πολλοί στη Μόσχα δήλωσαν ότι τα εκπληκτικά γεγονότα είχαν αποκαλύψει τις δημοκρατικές αποτυχίες της χώρας.

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 22 Νοεμβρίου δήλωσε ότι υπήρχαν «προβλήματα στο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ» μετά την προεδρική ψηφοφορία των ΗΠΑ, την οποία ο Τραμπ έχει επανειλημμένα  ισχυριστεί ότι έχει υποστεί νοθεία.

Η Μόσχα έχει από καιρό αντιταχθεί στην κριτική των ΗΠΑ για την κατάσταση της ρωσικής δημοκρατίας υπό τον Πούτιν, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για υποκρισία.

«Αυτή η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ σίγουρα δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να δείξει τα ελαττώματα σε άλλα πολιτικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένης της εκλογικής νομοθεσίας», δήλωσε ο Πούτιν.

Το ίδιο το Κρεμλίνο κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε διαίρεση στις ΗΠΑ με μια εκστρατεία παρέμβασης και παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων των φερόμενων προσπαθειών να διαταράξουν τις εκλογές του 2016 υπέρ του Τραμπ που οδήγησαν σε έρευνα του FBI.

Εν τω μεταξύ, σχολιάζοντας τις ταραχές στο Καπιτώλιο, ο Κωνσταντίνος Κοσατσόφ, πρόεδρος της ρωσικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, ανέφερε σε δημοσίευμα στο Facebook την Πέμπτη: ότι η αμερικανική δημοκρατία χάνεται.

«Ο εορτασμός της δημοκρατίας έληξε. Δυστυχώς, έχει χτυπήσει το βράχο και το λέω αυτό χωρίς υπαινιγμό.

«Η Αμερική δεν χαρτογραφεί πλέον την πορεία και έτσι έχει χάσει το δικαίωμα να την κάνει. Και, ακόμη περισσότερο, να την επιβάλλει σε άλλους ».

Ο Leonid Slutsky, επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων στην Κάτω Βουλή, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν τώρα να επιβάλουν εκλογικά πρότυπα σε άλλες χώρες και να ισχυρίζονται ότι είναι ο« φάρος της δημοκρατίας » στον κόσμο.

Είπε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι η Ουάσινγκτον υπέφερε αφού προώθησε «έγχρωμες επαναστάσεις» σε όλο τον κόσμο, όπως οι αντι-Μόσχα εξεγέρσεις στην Ουκρανία και τη Γεωργία και τις πρόσφατες διαδηλώσεις στη Λευκορωσία.

«Το μπούμερανγκ των έγχρωμων επαναστάσεων γυρίζει πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Slutsky. «Όλα αυτά απειλούν να μετατραπούν σε κρίση στο αμερικανικό σύστημα εξουσίας».

Ο Anton Gorelkin, νομοθέτης της επιτροπής τηλεπικοινωνιών της Κάτω Βουλής, επαίνεσε το Twitter και το Facebook για την αναστολή των λογαριασμών του Trump, μια κίνηση που είπε τόνισε την ανάγκη για εταιρείες κοινωνικών μέσων να ελέγχουν επιβλαβές περιεχόμενο.

«Τα κοινωνικά δίκτυα πρέπει να λειτουργούν με αυστηρούς κανόνες εντός ενός νομικού πλαισίου. Επειδή η απόλυτη ελευθερία πληροφόρησης γίνεται όπλο στα χέρια των εξτρεμιστών », δημοσίευσε στο τηλεοπτικό του κανάλι.

Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες έχουν καταδικάσει επανειλημμένα τη Ρωσία για κινήσεις αυστηρότερων ελέγχων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, η Μόσχα λέει ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν κυνικά τέτοιες αξιώσεις για να συνεχίσουν την ατζέντα τους και να διατηρήσουν την παγκόσμια θέση τους.

Οι εντάσεις μεταξύ των αντιπάλων της εποχής του Ψυχρού Πολέμου έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα τα τελευταία χρόνια, με τις αμερικανικές κυρώσεις να επιβάλλονται σε Ρώσους αξιωματούχους, τις διαφορές για τις συνθήκες ελέγχου των όπλων και τις αμερικανικές κατηγορίες για σημαντικές ρωσικές επιθέσεις χάκερ.

ΠΗΓΗ AL JAZEERA 

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi