Ειδήσεις και Νέα

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι: 3 αιτήματα για επαναπροσέγγιση με την Τουρκία

Μια τουρκική αντιπροσωπεία έφτασε στην Αίγυπτο την Τρίτη για τις πρώτες επίσημες συναντήσεις μεταξύ των δύο χωρών από τότε που η Άγκυρα και το Κάιρο διέκοψαν τις σχέσεις μετά την καταστολή της Αιγύπτου κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας το 2013.

Ενώ η Αίγυπτος έχει διατηρήσει τους στόχους της στις συνομιλίες με την Τουρκία σχετικά ήσυχη μέχρι τώρα, δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι που μίλησαν στη Μάντα Μασρ πριν από τις συναντήσεις έχουν διατυπώσει τρία αιτήματα που θα υποβάλουν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών στο Κάιρο.

Με επικεφαλής τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ίνναλ, μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από υπουργούς και αξιωματούχους ασφαλείας έφτασε την Τρίτη στο Κάιρο και πρόκειται να συναντηθεί με μια αιγυπτιακή ομάδα με επικεφαλής τους υφυπουργούς Εξωτερικών Badr Abdel Aty και Wael al-Naggar.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η Αίγυπτος θα υποβάλει αιτήματα για την απέλαση από την Τουρκία ενός καταλόγου ατόμων που καταδικάστηκαν στην Αίγυπτο – όπου έχουν διεξαχθεί μαζικές δίκες για φερόμενα μέλη της Αδελφότητας για γεγονότα μετά την επανάσταση του 2011. Συνηθισμένο από την απομάκρυνση του Morsi το 2013. Η Αίγυπτος θα ζητήσει επίσης τον τερματισμό της κριτικής για την Αίγυπτο στα μέσα ενημέρωσης που βασίζονται στην Τουρκία και την αποφασιστική έξοδο των υποστηριζόμενων από την Τουρκία μαχητών από τη γειτονική Λιβύη, όπου οι δύο χώρες παρείχαν υποστήριξη στις αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο των 14 μηνών για την πρωτεύουσα της Λιβύης στην Τρίπολη.

Η Αίγυπτος θα ζητήσει δράση από την Τουρκία εναντίον των μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που έχουν διαμείνει στη χώρα από την απομάκρυνση του πρώην Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013 και την επακόλουθη εκστρατεία κατά της ισλαμικής ομάδας στην Αίγυπτο, όπου ορίζεται τρομοκρατική οργάνωση, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Το Κάϊρο θα ζητήσει από την Άγκυρα να εμποδίσει τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να πραγματοποιήσουν οποιεσδήποτε ενέργειες τις οποίες θεωρεί «επιθετική», σύμφωνα με τους αξιωματούχους. 

Το Κάϊρο έχει μια λίστα ατόμων που επιθυμεί να αποβάλει η Τουρκία, επικαλούμενη τελικές δικαστικές αποφάσεις εναντίον τους. Ωστόσο, το Κάϊρο δεν έχει ζητήσει εκδόσεις, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία έκδοσης μεταξύ των δύο κρατών. 

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι η Αίγυπτος πρέπει να ζητήσει από την Τουρκία να σταματήσει την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης που στοχεύουν αιγυπτίους αξιωματούχους σε καταστήματα που εδρεύουν στην Τουρκία, ένα αίτημα που η Τουρκία φαίνεται να είναι πρόθυμη να ικανοποιήσει. Ο πρώην υποψήφιος της Αιγύπτιας προεδρίας Ayman Nour δήλωσε στο Reuters τον Μάρτιο ότι Τούρκοι αξιωματούχοι του είπαν ότι ήθελαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί να ασκήσουν «αντικειμενικότητα και όχι να επιτεθούν ή να επικρίνουν ανθρώπους».

Τέλος, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Αίγυπτος πρέπει να ζητήσει από την Τουρκία να σταματήσει την παρουσία των τουρκικών υποστηριζόμενων μαχητών και όπλων στη Λιβύη και να δεσμευτεί να αποσύρει τυχόν μαχητές που έχει ήδη στείλει στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν λάβει λιβυκή υπηκοότητα από την πλέον διαλυμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης. Η Τουρκία έστειλε τουρκικά συριακά στρατεύματα για να στηρίξει το GNA κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην Τρίπολη του στρατηγού Khalifa Haftar και του αυτοσχέδιου Λιβυκού Εθνικού Στρατού του, ο οποίος υποστηρίχθηκε τότε από τη Ρωσία, τη Γαλλία, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο.

Οι προοπτικές αποχώρησης από την Τουρκία από τη Λιβύη είναι λιγότερο σίγουρες. Σε απάντηση σε αίτημα του νεοδιορισθέντος υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, Νατζλά αλ-Μάνγκους, κατά τη διάρκεια ενός κοινού πιεστηρίου αυτή την εβδομάδα για την Τουρκία να απομακρύνει τα στρατεύματά της από τη χώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Çavuşoğlu απάντησε ότι η αποχώρηση θα ήταν «δύσκολο να εφαρμοστεί, “Λόγω της συνεχιζόμενης παρουσίας άλλων μισθοφόρων” που θα μπορούσαν να βοηθήσουν μια πορεία προς τη Δύση ξανά “εάν ο Χαφτάρ ανανεώνει τη στρατιωτική του δραστηριότητα. Ωστόσο, εάν πληρούται αυτή η προϋπόθεση, οι πηγές ανέφεραν ότι η Αίγυπτος είναι ανοιχτή στο συντονισμό με την Τουρκία σε θέματα οικονομικής και ασφάλειας κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων προσπαθειών ανοικοδόμησης μετά τη νέα πολιτική διευθέτηση της Λιβύης. 

Η Αίγυπτος είναι επίσης πρόθυμη να ξεκινήσει συνομιλίες για την επίτευξη θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, ανέφεραν οι πηγές. Η Τουρκία εξόργισε τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου το 2019, όταν κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας που τόσο η Ελλάδα όσο και η Αίγυπτος ισχυρίστηκαν ότι παραβίασαν τη θαλάσσια κυριαρχία τους.  

Έκτοτε, η Αίγυπτος και η Ελλάδα έχουν συμφωνήσει σε μια μερική συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων που αφήνει ανοιχτό το ζήτημα των αμφιλεγόμενων περιοχών στις οποίες η Τουρκία διεκδικεί το δικαίωμα πρόσβασης γύρω από το ελληνικό νησί Καστελόριζο. Τα μεσογειακά σύνορα έχουν επείγον ενδιαφέρον για την Τουρκία, ανέφεραν οι πηγές, αν και πρότειναν ότι υπάρχει όριο στην ευελιξία της Αιγύπτου επί του θέματος, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος δεν θα υποστηρίξει την Τουρκία σε οποιαδήποτε συνοριακή διαφωνία με την Ελλάδα και ότι θα χρειαστεί οποιαδήποτε συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης για να ικανοποιήσει τις παρόμοιες συμφωνίες που έχει ήδη υπογράψει η Αίγυπτος με την Κύπρο και την Ελλάδα. 

Αν και ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry μετά τις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας, οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι παρέμειναν ενοχλημένοι για τις προοπτικές μετά τις συναντήσεις του Καΐρου. 

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι υπάρχουν «θετικοί δείκτες» ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να δουν κάποια μορφή αναζωογόνησης και ότι εάν οι διήμερες συνομιλίες πάνε καλά, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περισσότερες συναντήσεις σε διαφορετικά επίπεδα. 

«Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά είμαστε επίσης προσεκτικοί. Οι Τούρκοι θέλουν να προχωρήσουν γρήγορα και είμαστε ανοιχτοί, αλλά το ζήτημα της ταχύτητας [για τις συνομιλίες] είναι διαφορετικό [για εμάς] », ανέφερε η πηγή, αρνούμενη να ορίσει χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες ή οποιαδήποτε περαιτέρω διπλωματικά βήματα, όπως αποκαθιστώντας μια πρεσβευτική παρουσία.

Αναμένεται περισσότερες συναντήσεις για το επίπεδο των βουλευτών των υπουργών Εξωτερικών τον Μάιο, αρνούμενη να εξετάσει εάν θα γίνουν συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. 

Ο Çavuşoğlu και ο Shoukry αντάλλαξαν χαιρετισμούς στο Ραμαζάνι πριν από τρεις εβδομάδες, ενώ ο τελευταίος εξέφρασε την εκτίμησή του για την «επιθυμία της Τουρκίας να διορθώσει τη διαμόρφωση της σχέσης της με την Αίγυπτο», αφού ο Τούρκος ομόλογός του ανακοίνωσε την επιθυμία της Άγκυρας να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με το Κάιρο.

Τον Μάρτιο, ο Shoukry απευθύνθηκε στους βουλευτές σχετικά με την πιθανή επανεπεξεργασία, λέγοντας ότι θα βασιστεί σε μια «αλλαγή στην τουρκική πολιτική που συνάδει με τους αιγυπτιακούς στόχους για σταθερότητα στην περιοχή και τη μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών». 

Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα. Ακολουθήστε μας και στο Google news.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi