Πολιτική

Διαβάστε προσεκτικά πως απέφυγαν ένα τραγικό λάθος οι Φιλιππίνες στην Χάγη για την ΑΟΖ ενός νησιού:

Στις 18 Δεκεμβρίου 2014, συνάντησα με τον τότε δικηγόρο δικηγόρο Florin Hilbay κατόπιν αιτήματός του. Ο Hilbay με πληροφόρησε ότι θα δώσει εντολή στον Paul Reichler, τον επικεφαλής σύμβουλο των Φιλιππίνων στην υπόθεση διαιτησίας εναντίον της Κίνας, να «ενημερώσει επισήμως το διαιτητικό δικαστήριο να μην αποφανθεί για το Itu Aba». Η απάντησή μου ήταν απλή και άμεση: «Αν το κάνεις αυτό, θα σε πολεμήσω δημόσια. Θα πάω σε όλη τη χώρα και θα σας καταγγείλω. ” Προφανώς, ο Χίλμπι άκουσε την προειδοποίησή μου, γιατί δεν εξέδωσε τις οδηγίες στον Ράιχλερ.

Η ενημέρωση του δικαστηρίου να μην αποφανθεί για το Itu Aba θα ήταν καταστροφική. Σύμφωνα με τους κανόνες διαιτησίας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (Unclos), εάν ένα μέρος αποτύχει να εμφανιστεί, «το διαιτητικό δικαστήριο πρέπει να ικανοποιηθεί όχι μόνο ότι έχει δικαιοδοσία επί της διαφοράς αλλά και ότι ο ισχυρισμός είναι βάσιμος γεγονός και νόμος. ” Αυτό σημαίνει ότι το δικαστήριο πρέπει να θέσει τις ερωτήσεις που το μη εμφανιζόμενο μέρος θα είχε ρωτήσει εάν είχε εμφανιστεί. Το πιο σημαντικό ερώτημα που θα έθετε η Κίνα αν είχε εμφανιστεί είναι το καθεστώς του Itu Aba – εάν έχει ή όχι δικαίωμα αποκλειστικής οικονομικής ζώνης 200 ναυτικών μιλίων (ΑΟΖ).

Εάν το Itu Aba δικαιούται ΑΟΖ, η ΑΟΖ του θα επικαλύπτονταν με την ΑΟΖ των 200 ναυτικών μιλίων των Φιλιππίνων στα ανοικτά των ακτών της Palawan, επειδή η απόσταση μεταξύ Itu Aba και Palawan είναι πάνω από 200 ναυτικά μίλια. Σε μια τέτοια περίπτωση, το διαιτητικό δικαστήριο δεν θα έχει δικαιοδοσία για την υπόθεση διαιτησίας, διότι το 2006 η Κίνα επέλεξε οικειοθελώς από την υποχρεωτική διαιτησία σε περίπτωση αλληλεπικαλυπτόμενων ΑΟΖ, μια εξαίρεση που επιτρέπεται ρητά από την Unclos. Έτσι, η κατάσταση του Itu Aba ήταν κρίσιμη για την επιτυχία ή την αποτυχία του σκοπού των Φιλιππίνων.

Το διαιτητικό δικαστήριο επιβεβαίωσε αργότερα τη σημασία του Itu Aba όταν δήλωσε στο βραβείο δικαιοδοσίας και παραδεκτού στις 29 Οκτωβρίου 2015: , ανεξάρτητα από το αν αυτή η δυνατότητα κατέχεται επί του παρόντος από την Κίνα. ” Ήταν λοιπόν «απαραίτητο» για το δικαστήριο να καθορίσει τις θαλάσσιες ζώνες που δημιουργήθηκαν από τον Itu Aba, το μεγαλύτερο νησί των Spratlys, να αποφασίσει το βάσιμο της υπόθεσης διαιτησίας. Η ενημέρωση του δικαστηρίου να μην αποφανθεί για το Itu Aba θα ανάγκαζε το δικαστήριο να απορρίψει την υπόθεση διαιτησίας των Φιλιππίνων.

Λίγες μέρες πριν από την τελική ακρόαση στη Χάγη την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου 2015, ο Hilbay έστειλε μέσω email στον Ράιχλερ και την ομάδα του να μην απαντήσουν σε καμία ερώτηση του δικαστηρίου σχετικά με την κατάσταση του Itu Aba. Αυτό είχε ακριβώς το ίδιο καταστροφικό αποτέλεσμα με την ειδοποίηση του δικαστηρίου να μην αποφανθεί σχετικά με το καθεστώς του Itu Aba. Για έναν άνδρα, ο Ράιχλερ και η ομάδα του αντιτάχθηκαν σθεναρά στις οδηγίες της Χίλμπι, θεωρώντας την ως ρίψη της υπόθεσης διαιτησίας. Ήταν διατεθειμένοι να αγνοήσουν τις οδηγίες της Hilbay, καθώς η οδηγία ήταν εξαιρετικά επιζήμια για τον πελάτη τους, τη Δημοκρατία των Φιλιππίνων. Ήξεραν ότι αν ακολουθούσαν τις οδηγίες της Hilbay, η διεθνής νομική κοινότητα θα την θεωρούσε ως πώληση της υπόθεσης διαιτησίας από τον Reichler και την ομάδα του. Ευτυχώς, το βράδυ πριν από την πρώτη ημέρα της ακρόασης, ο Χίλμπι υποχώρησε από τη νομικά αυτοκτονική του οδηγία.

Ωστόσο, ο Χίλμπι κατηγόρησε αργότερα τον Ράιχλερ και την ομάδα του ότι πρότειναν την πονηρή «κοινή ανάπτυξη» με την Κίνα. Σε απάντηση, ο Reichler έγραψε: «Αυτός (Hilbay) μας έδωσε μια εντελώς αντιπαραγωγική οδηγία να αρνηθούμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις του Tribunal σχετικά με το Itu Aba (τις οποίες το Tribunal μας έστειλε γραπτώς πριν από τις ακροάσεις). Του εξηγήσαμε ότι θα ήταν σοβαρό λάθος, και μας κόστισε όχι μόνο αυτό το ζήτημα, αλλά και την αξιοπιστία μας γενικά, για να αρνηθούμε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις του Tribunal. Διατήρησε επίμονα τη θέση του, ενάντια στις ισχυρές συμβουλές όλων των δικηγόρων: Foley Hoag, Oxman, Sands και Boyle. Ευτυχώς, ο SFA Del Rosario και ο Justice Carpio τον πήραν στην άκρη και κατά κάποιον τρόπο τον έκαναν να ακυρώσει τις οδηγίες του. Αν είχαμε ακολουθήσει αυτή την οδηγία, θα είχαμε σίγουρα χάσει το Itu Aba, και πιθανώς και άλλα θέματα.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Διάρρηξη στη διεύθυνση Εκλογών του ΥΠ.ΕΣ.

e-enimerosi

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi