Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Ο Δίας εμφανίζεται με ένα εντελώς νέο φως.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στέλνει εντυπωσιακές νέες εικόνες πίσω στη γη. Αυτή τη φορά είναι εικόνες του Δία με εκπληκτικές λεπτομέρειες, όπως τα σέλας. Ωστόσο, η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα εμφανίζεται ολόλευκη για έναν ιδιαίτερο λόγο.

Νέες εικόνες από κάμερα στο τηλεσκόπιο James Webb δείχνουν πολλές λεπτομέρειες του πλανήτη Δία. Τα σέλας φαίνονται πάνω από τον βόρειο και τον νότιο πόλο, όπως γράφει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ESA. Η περίφημη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του δακτυλιωμένου πλανήτη είναι επίσης ξεκάθαρα αναγνωρίσιμη, είναι ένας γιγάντιος κυκλώνας στον πλανήτη αερίου.

«Δεν περιμέναμε πραγματικά ότι θα ήταν τόσο καλό, για να είμαι ειλικρινής», είπε ο αστρονόμος Ίμκε ντε Πάτερ, ο οποίος ηγήθηκε των παρατηρήσεων του Δία, των εικόνων. «Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι μπορούμε να δούμε λεπτομέρειες του Δία μαζί με τους δακτυλίους του, τους μικροσκοπικούς δορυφόρους και ακόμη και τους γαλαξίες του σε μία εικόνα», λέει ο ερευνητής.

Διαβάστε ακόμη: Διάστημα: Η καλύτερη φωτογραφία του μεγαλύτερου άστρου στο σύμπαν.

Το «James Webb» κατασκευάστηκε από κοινού από τις διαστημικές υπηρεσίες της Ευρώπης (ESA), των ΗΠΑ (NASA) και του Καναδά (CSA) και εκτοξεύτηκε στις 25 Δεκεμβρίου με όχημα εκτόξευσης Ariane από το ευρωπαϊκό διαστημικό λιμάνι Kourou στη Γαλλική Γουιάνα – μετά από εκεί είχαν προηγουμένως εκρήξεις κόστους και επανειλημμένες αναβολές. Οι πρώτες εικόνες από το τηλεσκόπιο δημοσιεύτηκαν στα μέσα Ιουλίου και παρείχαν τις βαθύτερες και πιο λεπτομερείς πληροφορίες για το διάστημα μέχρι σήμερα.

Διαβάστε ακόμη: Η πρόσκρουση μετεωρίτη άφησε «μη επισκευάσιμη» ζημιά στον καθρέφτη του τηλεσκοπίου Webb.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: ntv.de, kst/dpa

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi