Άρθρα Ρεπορτάζ

Ο αγωγός EastMed θα ολοκληρωθεί έως το 2025?

Το έργο αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ  έχει προγραμματιστεί εδώ και περίπου δύο χρόνια. Οι τρεις εμπλεκόμενες χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού τον Ιανουάριο του 2020.

Να δούμε πρώτα τον σχεδιασμό του αγωγού.

θα εκκινεί από το Ισραήλ, στην συνέχεια θα κατευθύνεται στην Κύπρο και απο εκεί στην Ελλάδα όπου μέσω Ιταλίας θα φτάνει στην Ευρώπη. Ο τρέχων σχεδιασμός προβλέπει έναν υπεράκτιο αγωγό μήκους 1.400 χμ και 600 χμ χερσαίων αγωγών, με αρχική χωρητικότητα περίπου 10 δισεκατομμυρίων m3 φυσικού αερίου κάθε χρόνο. Το μέγιστο βάθος νερού που επιτυγχάνεται, για ένα σύντομο τμήμα περίπου 10 km, είναι 3.000m, σύμφωνα με άλλους αγωγούς υπερβαθών υδάτων που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Ο αγωγός EastMed, μαζί με τον αγωγό Poseidon, είναι το πιο ώριμο έργο στην περιοχή της Μεσογείου, που βρίσκεται τώρα στην τελική φάση της μηχανικής και θα ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία το 2027. Θα συνδέσει άμεσα την Ευρώπη με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργώντας επίσης ευκαιρίες πρόσβασης σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου στην περιοχή αυτή. Το έργο θα παράσχει στην Ευρώπη μια νέα διαδρομή προμήθειας φυσικού αερίου, συμπληρωματική του LNG, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών. Η IGI Poseidon πιστεύει ακράδαντα στη σημασία αυτής της υλοποίησης, προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε τον Ιούνιο ο Fabrizio Mattana, Διευθύνων Σύμβουλος της IGI Poseidon.

Ο EastMed-Poseidon θα συνδέει τις ευρωπαϊκές αγορές με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και μελλοντικές εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου υπό ανάπτυξη στην περιοχή. Για τη συμβολή του στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών, το έργο έχει αναγνωριστεί ως έργο κοινού ενδιαφέροντος.

Η διασύνδεση EastMed-Poseidon χάρη στην ωριμότητά της και την έγκαιρη συμμετοχή των βιομηχανικών κατασκευαστικών εταιρειών θα μπορούσε να ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία το 2027, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική για τη δημιουργία μακροπρόθεσμων συνεργασιών με νέους αξιόπιστους προμηθευτές και αντιπροσωπεύει την πιο αποδοτική ενεργειακή υποδομή, σύνδεση των μεσογειακών πηγών με τους ευρωπαίους τελικούς χρήστες.

Εφικτή η περάτωσή του?

Στις αρχές της αυτής της χρονιάς είχε βγει ένα non paper από την αμερικανική πλευρά που έλεγε πώς είναι μη βιώσιμη, μη εφικτή και οικονομικά μη συμφέρουσα η περάτωση του αγωγού. Στις αρχές Απριλίου του τρέχοντος έτους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε να παραμείνει ο αγωγός ως έργο κοινού ενδιαφέροντος, ώστε να παραμείνει επιλέξιμος για χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι το έργο βασιζόταν σε φυσικό αέριο.

Μέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κύπρο, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, έριξε πάγο στο έργο, χαρακτηρίζοντάς το ακριβό και μη βιώσιμο. Η Nuland δήλωσε: «Η ιδέα είναι να κατασκευαστεί ένας πολύ μακρύς αγωγός σε πολύ βαθιά νερά για περίπου δέκα χρόνια, πιστεύουμε ότι είναι πολύ ακριβός, δεν είναι οικονομικά βιώσιμος και θα πάρει πολύ χρόνο». Εδώ όμως οι ισχυρισμοί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καί με το non paper περί αντιοικονομικότητας του έργου δεν ευσταθεί, αφού στο έργο ούτε Αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα εμπλέκονται, ούτε υποστηρίζεται από Αμερικανικά κεφάλαια, ίσως μυρίζει κάτι άλλο (βλέπε αντιδράσεις Τουρκίας). Και όπως γράψαμε ποιό πάνω στον υπότιτλο, ο Guido Brusco ανέφεραι οτι ο αγωγός EastMed θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το 2025. Γιατί όμως αλλάζει στάση η Ιταλική πλευρά? που μέχρι πρότεινος διατηρούσε ουδέτερη στάση? Μήπως βλέποντας και την ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος στο οικόπεδο 6 της Κύπρου αλλάζει η οπτική της για τον αγωγό?

Πριν πάμε στο οικονομικό όφελος της Ελληνικής πλευράς, ας δούμε τι έχει συμβεί στο μεσοδιάστημα.

Στο μεσοδιάστημα έχει προκύψει ένας πόλεμος ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία όπου έχει επηρεάσει πάρα πολύ την Ευρώπη, το κόστος της ενέργειας έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα επίπεδα. Χθες συνεδρίασαν οι ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας για το πώς θα αντιδράσουν στις επικείμενες υψηλές τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου, με το κόστος της ενέργειας του ηλεκτρικού ρεύματος η Ευρώπη βρίσκεται σε μία δεινή θέση όπου για πολλά χρόνια δεν είχε βιώσει. Με τις πολλαπλές κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αναζητεί νέες οδούς διαφυγής από την απεξάρτηση των ορυκτών καυσίμων από την Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: Δύσκολο το καλοκαίρι με τους Τούρκους ή βαρύ Φθινόπωρο? – Επανάληψη του 2020 ή χειρότερο?

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν, ο ”ειρηνοποιός” που θέλει πόλεμο με την Ελλάδα.

Σε αναζήτηση νέων πηγών προμήθειας τόσο του φυσικού αερίου αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το χρηματιστήριο ενέργειας έχει φτάσει τις τιμές στο κόκκινο, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη να αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, και ειδικότερα για τον χειμώνα που έρχεται, οι ευρωπαίοι ηγέτες προτείνουν στους καταναλωτές να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου, για να μπορέσουν να βγάλουν το δύσκολο χειμώνα μέχρι οι ίδιοι να βρουν μία λύση στο πρόβλημα, χθες δεν κατάφεραν όμως να βρουν λύση για το αν θα επιβάλλουν πλαφόν στο φυσικό αέριο της Ρωσίας. Και συζητάνε λύσεις για να αμβλύνουν τις ακρίβεια στα νοικοκυριά.

Ποιο το οικονομικό και γεωπολιτικό όφελος της Ελλάδος από την περάτωση του EastMed μετά και την εύρεση του νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κύπρο, του Κρόνου.

Το γεωπολιτικό όφελος για την Ελλάδα αλλά και για την Κύπρο είναι τεράστιο, καθώς ενισχύσει την παρουσία της Ελλάδος στην κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, την καθιστά εν δυνάμει μεγάλο δυναμικό ενεργειακό παίκτη στην περιοχή. Η σύνδεση του αγωγού και η συνεργασία των τριών χωρών Ισραήλ, Κύπρου, αλλά και Ελλάδος καθιστά την περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για όλη την Ευρώπη.

Έτσι θα ανακοπεί και η ρητορική της Τουρκία, τόσο σε λεκτικό επίπεδο όσο και στο πεδίο, καθώς σε οποιαδήποτε κίνησή της, θα αντιδράσει ολόκληρη η Ευρώπη, αλλά μαζί της, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, οπότε Ελλάδα και Κύπρος με τη δημιουργία του αγωγού γίνονται σημαντικοί και σταθεροί παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο και κατά κάποιο τρόπο ίσως προσφέρει και μια ανάσα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Για την Ελλάδα και την Κύπρο ο αγωγός πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα, και επίσης να διεκδικήσουν και ευρωπαϊκά κονδύλια (βλέπε ποιό πάνω 5§).

Με την περάτωση του έργου ο αγωγός EastMed θα μεταφέρει κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου αλλά και μέσω ενός πρόσθετου αγωγού από την Αίγυπτο, όπου μέσω της Κρήτης και μεγάλο κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδος θα μεταφέρεται στην Ιταλία και από εκεί θα προμηθεύει ολόκληρη την Ευρώπη. Η εμπορική εκμετάλλευση του EastMed θα φέρει οικονομικότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μεγάλη οικονομικά ανάσα σε Κύπρο και *Ελλάδα και θα δώσει μία ανάσα απεξάρτησης από την Ρωσία. Ο αγωγός σε μεγάλο βαθμό θα είναι σε Ευρωπαϊκό κομμάτι, αλλά θα μεταφέρει και Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο μέσω των κοιτασμάτων, τα τρία οικόπεδα της Κύπρου, Γλαύκος, Αφροδίτη και το τελευταίο ο Κρόνος που αν προσθέσουμε τα πιθανά Ελληνικά και τα κοιτάσματα του Ισραήλ δίνει μία μεγαλύτερη δυναμική στο να πραγματοποιηθεί και να είναι βιώσιμο το έργο, έτσι ούτως ώστε να δώσει ανάσα σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς στη μεγαλύτερη επικράτεια του όπως αναφέραμε ποιό πάνω θα είναι σε Ευρωπαϊκό έδαφος τόσο ο αγωγός όσο και τα κοιτάσματα.

*Τα ελληνικά κοιτάσματα εκτιμάται ότι έχουν συνολική αξία 250 δισ. ευρώ, επίσης τα έσοδα το 75% δηλαδή από τα κοιτάσματα στην Ελλάδα θα διοχετεύονταο σε ειδικό λογαριασμό για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Με πληροφορίες από πηγή 1, πηγή 2,

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi

«“Φράγμα Πύλης, Τρικάλων”: Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”.

e-enimerosi