Ειδήσεις και Νέα

Πώς να απαλλαγείτε από παλιές ηλεκτρονικές συσκευές στη Γερμανία;

Γράφει ο  

Έξω τα παλιά, μέσα τα καινούργια – αυτό τείνει να είναι το σύνθημα όταν πρόκειται για τα ηλεκτρονικά μας.

Όμως, μετά την αγορά ενός νέου gadget ή μιας νέας συσκευής στις εκπτώσεις, μπορεί να είναι πραγματικός πονοκέφαλος η απόρριψη του παλιού.

Αν ζείτε στη Γερμανία, υπάρχουν πολλές επιλογές για να απαλλαγείτε από τις παλιές ηλεκτρονικές συσκευές χωρίς να τις στείλετε στη χωματερή.

Ακολουθούν μερικοί σχετικά εύκολοι τρόποι για να απαλλαγείτε από τυχόν μεταχειρισμένα τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές ή καφετιέρες που σκονίζονται στα ντουλάπια σας.

Πάρτε τα στο τοπικό σας σούπερ μάρκετ

Από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, χάρη σε μια αλλαγή του νόμου, τα σούπερ μάρκετ και τα εκπτωτικά καταστήματα έχουν γίνει πρακτικά σημεία απόρριψης μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών συσκευών.

Μικρότερα αντικείμενα, όπως παλιοί φακοί, τηλέφωνα και τηλέφωνα, λαμβάνονται δωρεάν, ενώ τα μεγαλύτερα αντικείμενα λαμβάνονται όταν αγοράζεται ένα καινούργιο αντικείμενο.

Ο νέος νόμος αποσκοπούσε στην ενθάρρυνση καλύτερων συνηθειών ανακύκλωσης, καθιστώντας όσο το δυνατόν πιο εύκολη την απαλλαγή από τις παλιές ηλεκτρονικές συσκευές.

Ωστόσο, μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης, όπως η Rewe και η Aldi, ανέφεραν ότι δεν έχουν κάνει πολλοί άνθρωποι χρήση της υπηρεσίας μέχρι στιγμής.

Οι ακτιβιστές λένε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υπηρεσία τείνει να διαφημίζεται ανεπαρκώς και να μην είναι απολύτως φιλική προς τον χρήστη.

Αλλά με τα σούπερ μάρκετ να προσφέρουν μια από τις πιο βολικές επιλογές για την απόρριψη των παλιών σας τηλεφώνων ή λαμπτήρων, ίσως αξίζει να είστε λίγο πιεστικοί και να μάθετε πώς λειτουργεί η διαδικασία στο πλησιέστερο κατάστημά σας.

Ακολουθούν μερικοί κανόνες και συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων:

  • Τα μικρότερα καταστήματα με επιφάνεια λιανικής πώλησης μικρότερη από 800 τετραγωνικά μέτρα δεν είναι υποχρεωμένα να δέχονται παλιές ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά μπορεί να το κάνουν εθελοντικά.
  • Τα αντικείμενα θα πρέπει γενικά να έχουν μήκος μικρότερο από 25 εκατοστά για να γίνουν δεκτά χωρίς χρέωση, οπότε γενικά καλύπτονται πράγματα όπως μικρές λάμπες, τηλέφωνα και σεσουάρ μαλλιών.
  • Εάν τα αντικείμενα υπερβαίνουν αυτό το μέγεθος, τα σούπερ μάρκετ πρέπει να παίρνουν πίσω την παλιά συσκευή όταν αγοράζεται καινούργια.
  • Δεν έχετε όρεξη να μεταφέρετε τον παλιό σας φούρνο μικροκυμάτων ή το πλυντήριο πιάτων στο κατάστημα; Οι διαδικτυακοί έμποροι λιανικής πώλησης προσφέρουν επίσης στάνταρ την ανταλλαγή όταν αγοράζετε ένα νέο προϊόν από αυτούς, και συνήθως θα παραλάβουν το παλιό προϊόν όταν λάβετε το καινούργιο.
  • Δεν είναι απαραίτητο να έχετε αγοράσει το προϊόν σας από το κατάστημα λιανικής πώλησης στο οποίο το παραδίδετε. Εφόσον πωλούν κάποιο είδος ηλεκτρονικών ειδών, έχετε το δικαίωμα να πετάξετε τα παλιά σας αντικείμενα εκεί.
  • Γενικά, περιορίζεστε στο να παραδίδετε το πολύ τρία αντικείμενα κάθε φορά.

Επιστρέψτε τα σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών

Ακριβώς όπως τα σούπερ μάρκετ και οι εκπτωτικές αλυσίδες, τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, όπως τα MediaMarkt και Saturn, είναι νομικά υποχρεωμένα να παραλάβουν τον παλιό ηλεκτρονικό εξοπλισμό από τα χέρια σας.

Εδώ, οι κανόνες είναι λίγο πολύ οι ίδιοι με τους παραπάνω, με τη διαφορά ότι στην περίπτωση των εξειδικευμένων καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών, ο χώρος πώλησης δεν χρειάζεται να είναι τόσο μεγάλος όσο για τα σούπερ μάρκετ.

Στην πραγματικότητα, κάθε έμπορος ηλεκτρονικών κοντά σας με χώρο λιανικής πώλησης τουλάχιστον 400 τετραγωνικών μέτρων θα καλύπτεται από τον νέο νόμο.

Και πάλι, μέχρι τρία μικρά αντικείμενα θα ανακυκλώνονται γενικά δωρεάν για εσάς, ενώ τα μεγαλύτερα αντικείμενα μπορούν να απορριφθούν εάν αγοράσετε ένα νέο αντικείμενο παρόμοιας αξίας ή τύπου.

Πώς να απαλλαγείτε από παλιές ηλεκτρονικές συσκευές στη Γερμανία;
Επιστρέψτε τα σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών ή στο τοπικό σούπερ μάρκετ

Πουλήστε τα ή ανταλλάξτε τα

Εάν το παλιό σας smartphone ή φορητό υπολογιστή είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, θα μπορούσε να αξίζει να προσπαθήσετε να το πουλήσετε στο διαδίκτυο μεταχειρισμένο.

Μέρη όπως το Ebay, το Facebook Marketplace και το Ebay Kleinanzeigen μπορεί να είναι καλές επιλογές για την καταχώριση τέτοιων αντικειμένων, αλλά υπάρχουν πολλές διαδικτυακές αγορές για να διαλέξετε.

Υπάρχουν επίσης πολλές διαδικτυακές εταιρείες που θα αγοράσουν τα παλιά σας τηλέφωνα (και περιστασιακά άλλα ηλεκτρονικά αγαθά) προκειμένου να τα επισκευάσουν ή/και να τα πουλήσουν περαιτέρω.

Γενικά, συμπληρώνετε μια ηλεκτρονική φόρμα στον ιστότοπό τους, λαμβάνετε μια αρχική προσφορά για το αντικείμενό σας, το στέλνετε και τα χρήματα μεταφέρονται στο λογαριασμό σας.

Αυτή μπορεί να είναι μια καλή επιλογή αν δεν ανησυχείτε πολύ για την καλύτερη δυνατή τιμή για το παλιό σας αντικείμενο και θέλετε να αποφύγετε την ταλαιπωρία της πώλησης.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή που σας αναφέρουν δεν είναι πάντα η τιμή που θα πάρετε, καθώς τα αντικείμενα συνήθως αποτιμώνται μετά την άφιξή τους.

Επίσης, δεν είναι πιθανό να πάρετε τόσα πολλά όσα θα παίρνατε αν το πουλούσατε απευθείας, αφού οι μεσάζοντες κερδίζουν τα χρήματά τους παίρνοντας μερίδιο.

Μια άλλη επιλογή είναι να κάνετε τα πράγματα με τον παραδοσιακό τρόπο, κολλώντας ένα φυλλάδιο στη γειτονιά σας διαφημίζοντας μερικά από τα παλιά σας αντικείμενα ή πηγαίνοντάς τα σε ένα τοπικό κατάστημα μεταχειρισμένων.

Η φράση-κλειδί που πρέπει να αναζητήσετε εδώ είναι “an und verkauf” (αγορά και πώληση) και η λέξη-κλειδί “Elektrogeräte” (ηλεκτρονικές συσκευές).

Αυτό μπορεί να απαιτεί λίγο περισσότερη προσπάθεια, αλλά σας δίνει την ευκαιρία να συναντήσετε ανθρώπους στην τοπική σας κοινότητα.

Δωρίστε τα σε ένα φιλανθρωπικό ή κοινωνικό έργο

Τα τοπικά κοινωνικά προγράμματα και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις είναι πάντα πρόθυμες να δεχτούν αντικείμενα που βρίσκονται σε χρήσιμη κατάσταση, και αυτός μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαθέσετε το αντικείμενό σας με κοινωνική και περιβαλλοντική συνείδηση.

Μπορείτε να ψάξετε στο Google “Sozialkaufhaüser” για να δείτε αν υπάρχουν κάποιοι χώροι στην περιοχή σας που θα μπορούσαν να δεχτούν τα αντικείμενά σας, ενώ κάποιοι μπορεί να προσφέρουν ακόμη και υπηρεσία συλλογής.

Μια άλλη επιλογή, ιδίως όσον αφορά τα smartphones, είναι να τα δωρίσετε σε έναν οργανισμό που θα τα επισκευάσει και θα τα πουλήσει για να χρηματοδοτήσει φιλανθρωπικό έργο. Αυτές τείνουν να είναι περιβαλλοντικές φιλανθρωπικές οργανώσεις ή προγράμματα όπως η Deutsche Umwelthilfe, η Naturschutzbund Deutschland και η Pro Wildlife.

Φυσικά, μπορείτε επίσης να επιλέξετε να τα χαρίσετε μόνοι σας σε φίλους και συγγενείς ή μέσω μιας διαδικτυακής αγοράς. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην επιλέξετε την εύκολη λύση του να χώσετε τις παλιές σας συσκευές σε ένα κουτί με την ένδειξη “Zu verschenken” και να τις αφήσετε στο δρόμο.

Όχι μόνο οι συσκευές μπορεί να υποστούν εύκολα ζημιές από τις καιρικές συνθήκες, αλλά μπορεί επίσης να θεωρηθεί ότι πετάτε τις συσκευές σας και να σας επιβληθεί ένα βαρύ πρόστιμο.

Υπάρχουν επίσης τα λεγόμενα “καφενεία επισκευής”, όπου ερασιτέχνες μαστόροι βοηθούν τους ανθρώπους να επισκευάσουν παλιά αντικείμενα.

Ακόμα και αν το παλιό σας τηλέφωνο είναι ελάχιστα χρησιμοποιήσιμο, μπορεί κάλλιστα να χαρούν να το πάρουν και να το χρησιμοποιήσουν για ανταλλακτικά. Τα σκουπίδια του ενός είναι ο θησαυρός του άλλου.

Ανακύκλωσή σε ένα κέντρο διάθεσης απορριμμάτων

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, κάθε μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους γερμανική πόλη θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα Recyclinghof ή Wertstoffhof, όπου μπορούν να ανακυκλωθούν ανεπιθύμητα αντικείμενα όπως παλιά έπιπλα και ηλεκτρονικές συσκευές.

Μπορείτε γενικά να τα βρείτε online στους χάρτες Google ή ρωτώντας έναν γείτονα πού βρίσκεται το πλησιέστερο. Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του τρόπου είναι ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στο μέγεθος ή την ποσότητα των αντικειμένων που μπορείτε να μεταφέρετε στην χωματερή: απλά φέρτε εκεί όλα όσα θέλετε να ξεφορτωθείτε και το προσωπικό θα σας πει πού να τα τοποθετήσετε.

Το μειονέκτημα είναι ότι το Recyclinghof μπορεί να βρίσκεται σε κάποια απόσταση από το σπίτι σας και μπορεί να είναι μεγάλη ταλαιπωρία να μεταφέρετε εκεί τις παλιές σας ηλεκτρονικές συσκευές – ειδικά αν δεν έχετε αυτοκίνητο.

Πώς να απαλλαγείτε από παλιές ηλεκτρονικές συσκευές στη Γερμανία;
Ανακύκλωσή σε ένα κέντρο διάθεσης απορριμμάτων στη Γερμανία

Τι γίνεται με τις μπαταρίες και τους λαμπτήρες;

Αυτά είναι εκπληκτικά εύκολο να απαλλαγείτε από αυτά. Σχεδόν όλα τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία στη Γερμανία θα έχουν ένα κουτί κάπου κοντά στην είσοδο ή στα ταμεία όπου μπορείτε να παραδώσετε αυτά τα μικρά ηλεκτρονικά είδη χωρίς κόστος.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi