Ψυχολογία

Φόβος. (Η ζωή αρχίζει εκεί που τελειώνει ο φόβος).

Γράφει η Σαλή Δέσποινα
Φιλόλογος/life coach

 

Έχει απλώσει τα τεράστια υφαντά και έχει ριζώσει πλέον στην ζωή μας.

Οι άνθρωπο που κυριαρχούνται από το συναίσθημα του φόβου. Αποφασίζουν να μείνουν ανέκφραστοι άπραγοι σε όλο αυτό το μαύρο πέπλο του φόβου. Φόβος για το αύριο για το μέλλον για την εξέλιξη του καθενός σε όλα τα επίπεδα (κοινωνικό, συναισθηματικό, επαγγελματικό).

Αντιμετώπισε το με σθένος χαμόγελο αγάπη και αισιοδοξία.

  •  Άνοιξε τα παράθυρα της ¨φυλακής¨σου να μπει ο ολόλαμπρος ήλιος.
  • Άνοιξε την καρδιά σου να πλημμυρίσει αγάπη.
  • Απόλαυσε τις μικρές στιγμές. Ζήσε το σήμερα, δεν θα ξανά έρθει.
  • Σπάσε την δύναμη της συνήθειας, της ρουτίνας με τον ¨τζαμπουκά¨ που σε διακρίνει ως άνθρωπο.
  • Η συνήθεια που καθιέρωσες εσύ, συμφωνείς με τα δικά σου θέλω ή μια συνήθεια που στην επέβαλλαν Εσύ όμως Όχι απλά την υιοθετήσεις αλλά την ενστερνίστηκες την προσάρμοσες στα δικά σου καλούπια και βαδίζεις μαζί της.

Να σου πω μια ιστορία?
Κάποτε ένας μικρός ελέφαντας που μεγάλωσε σε τσίρκο φοβόταν να κόψει την αλυσίδα και να το σκάσει διότι θυμόταν την πρώτη φορά που το προσπάθησε και όντας μικρό ελεφαντάκι δεν τα κατάφερε.
Μια ζωή με τεράστια δύναμη όπως ο ελέφαντας δεν κατάφερε ποτέ να απελευθερωθεί από τις αλυσίδες που τον κρατούσαν δεμένο επειδή η δύναμη της συνήθειας τον είχε υπερνικήσει.
(Απόσπασμα από το βιβλίο ο αλυσοδεμένοι ελέφαντας του Χόρχε Μπουκάι).

Οι άνθρωποι συντηρούνται από τον φόβο και το αίσθημα αδυναμίας.

Τι είναι όμως ο φόβος?
 Ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που έχει δοθεί στον άνθρωπο προκειμένου είναι σε θέση να αποφεύγει ενέργειες και καταστάσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του η την ύπαρξη του.
Ο φόβος μπορεί να είναι πραγματικός αλλά και φανταστικός (που δημιουργεί το μυαλό και προέρχεται από υποθετικές απειλές που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα). Αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό του ανθρώπου. Όταν δεν νιώθεις φόβο για μια κατάσταση τότε αυτή δεν μπορεί να σε βλάψει.

Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών φόβων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που πηγάζουν από αυτά είναι να καλλιεργήσω μεθοδικά την επίγνωση και την επαφή με τον εσωτερικό μου παρατηρητή. Όλοι μας γνωρίζουμε πως ό,τι και να κάνουμε, ό,τι και να αισθανόμαστε, ό,τι και αν σκεφτούμε υπάρχει κάτι μέσα μας ¨κάποιος¨ που παρατηρεί τα πάντα.
Αν ο νους μας αντί να προσπαθεί να ελέγξει μια σκέψη μας, ή άλλες που σχεδόν πάντα αφορούν το παρελθόν ή το μέλλον, μετακινηθεί στο τώρα, θα δούμε ότι η ατμόσφαιρα του φόβου θα μετακινηθεί-εξαφανιστεί.

Κατηγορίες του φόβου.
♡Έμφυτος (φόβος αυτοσυντήρησης)
♡Επίκτητος (σχετίζεται με το περιβάλλον μεταδόθηκαν μέσω της νουθεσίας και διαπαιδαγώγησης από τους γονείς μας τους φίλους μας την κοινωνία μας).

Ο φόβος είναι μηχανισμός προειδοποίησης, ο οποίος μας βοηθάει, σε αντίθεση με την φοβία, ο φόβος είναι κάτι που έχει λογική μέσα του, δηλαδή είναι η αντίδραση μας μπροστά σε κάποια πραγματική απειλή (όπως ένας ξαφνικός και δυνατός θόρυβος).
Οι φοβίες από την άλλη συγκαταλέγονται στις αγχώδης διαταραχές, εμφανίζονται συνήθως σε περιόδους έντονου άγχους και στρες.

Τα αρνητικά συναίσθημα όμως, όπως και ο φόβος έχουν ποικίλες επιδράσεις στην ζωή μας.
Όταν φοβόμαστε ότι κάτι θα συμβεί, κάνουμε διάφορες σκέψεις γύρω από αυτό και μάλιστα με λεπτομέρειες, δηλαδή προδικάζουμε την κατάσταση, γίνεται ένας φαύλος κύκλος και τελικά συμβαίνει.

Ο Πλάτωνας στην πολιτεία του (αλληγορία του σπηλαίου) αναφέρει:
<<Ε δω ζεις δεσμώτης από τη στιγμή της γέννησής σου>>.
Δεν έχεις δει ποτέ τίποτε άλλο πέρα από αυτό το σπήλαιο.
Το σώμα σου είναι δεμένο με αλυσίδες.
Το κεφάλι σου ακίνητο. Ακούς τα βήματα πίσω σου?
Κουβαλάνε στις πλάτες τους ομοιώματα άνθρωπος η ζώων.
Βλέπεις μόνο τις σκιές τους (ενώ δεν έχεις δει ποτέ ούτε ομοίωμα ούτε κανονικό)
Βγαίνεις πρώτη φορά στον ήλιο. Βλέπεις έναν αετό. Αναρωτιέσαι είναι αληθινό η Όχι?
Τώρα που ξέρεις θα δείξεις και σε άλλους δεσμώτες το ταξίδι στο φως? είναι στο χέρι σου λοιπόν αν θα γίνεις συνοδοιπόρος του φωτός που πηγάζει από μέσα σου η να μείνεις σε ένα λήθαργο.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.57

Σχετικές αναρτήσεις

Πώς να βρούμε κίνητρο και να πετύχουμε τους στόχους μας; Πολύτιμες συμβουλές #5

Χριστίνα Σιμοπούλου.

Πώς να βρούμε κίνητρο και να πετύχουμε τους στόχους μας; Πολύτιμες συμβουλές! #3

Γιατί οι ευτυχισμένοι άνθρωποι μυρίζουν διαφορετικά.

e-enimerosi