Αθλητισμός

Η διαμάχη για το μέλλον της Formula 1 κλιμακώνεται.

Οι φήμες για προσφορά εξαγοράς από τη Σαουδική Αραβία προκαλούν σάλο στη Formula 1. Επειδή ο πρόεδρος της παγκόσμιας ένωσης συζητά δημόσια την προσφορά, οι υπεύθυνοι για την κορυφαία τάξη αφρίζουν από θυμό. Απειλούν πολύ ανοιχτά.

Κλιμακώνεται η διαμάχη μεταξύ της Formula 1 και της παγκόσμιας ένωσης αυτοκινήτων Fia. Οι δηλώσεις του Mohammed Ben Sulayem, του προέδρου της παγκόσμιας ένωσης, σχετικά με μια υποτιθέμενη προσφορά εξαγοράς πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία θα «παραβίαζαν τα δικαιώματά μας με απαράδεκτο τρόπο», επέκριναν τη Formula 1 και τον ιδιοκτήτη της Liberty Media, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. «Στο βαθμό που αυτά τα σχόλια βλάπτουν την αξία της Liberty Media Corporation, η Fia μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη», ανέφερε η επιστολή.

Ο Ben Sulayem είχε περιγράψει μια προσφορά εξαγοράς για τη Formula 1 άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (περίπου 18,4 δισεκατομμύρια ευρώ) που φέρεται να θεωρήθηκε από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας ως υπερβολική. Ο σημερινός ιδιοκτήτης της Formula 1 Liberty Media είχε πληρώσει περίπου 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2017. Ο Ben Sulayem διατύπωσε επίσης συμβουλές για πιθανούς αγοραστές.

Πρώην οδηγός ράλι, νυν Πρόεδρος της Fia: Ο Μοχάμεντ Μπεν Σουλεγιέμ πηγή: dpa/Erwin Scheriau

Η αυστηρά διατυπωμένη επιστολή προς τη Fia επισημαίνει ότι η Formula 1 είχε εγγυηθεί «το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης των εμπορικών δικαιωμάτων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Fia F1» ως μέρος ενός εκατονταετούς συμβολαίου. «Η FIA έχει δεσμευτεί κατηγορηματικά ότι δεν θα κάνει τίποτα για να παρέμβει στην ιδιοκτησία, τη διαχείριση και/ή την εκμετάλλευση αυτών των δικαιωμάτων».

Πρόβλημα και με την Cadillac

Οι συνθήκες υπό τις οποίες η Fia θα έπαιζε ρόλο σε μια πιθανή αλλαγή στη δομή ιδιοκτησίας στον όμιλο της Formula 1 είναι “πολύ περιορισμένες”, ανέφερε.

Στο παρελθόν, το αφεντικό της Fia έχει προκαλέσει επανειλημμένα προβλήματα στη διοίκηση της Formula 1. Υποστηρίζει δημόσια μια επέκταση του πεδίου εκκίνησης για να συμπεριλάβει το έργο των ΗΠΑ από τον Michael Andretti και την Cadillac. Αλλά η πλειονότητα από τις δέκα τρέχουσες αγωνιστικές ομάδες δεν θέλει να μοιραστεί τα αυξανόμενα δισεκατομμύρια έσοδα με νεοφερμένους. Τα αφεντικά της αγωνιστικής σειράς, με τη σειρά τους, δεν θέλουν να αναστατώσουν τις υπάρχουσες ομάδες.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebook , twitter , instagram , youtube και Google news. Διαβάστε το e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, εγγραφείτε στη σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερωθείτε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Ολυμπιακός στον έβδομο ουρανό.

Δημήτρης Λίτσας

Στους “4” του Conferens league ο Ολυμπιακός

Δημήτρης Λίτσας

Μαζί με τον Τσιτσιπά ο Λεκλέρκ στο Μόντε Κάρλο, και δυναμική επιστροφή του Τσιτσιπά στους τίτλους.

e-enimerosi