Ιστορία Πολιτισμός

Αναπαράσταση του Ναού Διός στον Ακράγαντα της Σικελίας

Ακράγας. Ο Ναός του Δία, ο μεγαλύτερος δωρικός ναός των Ελλήνων της Μεγάλης Ελλάδος, και ο τρίτος σε διαστάσεις, μετά τον Ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο και τον Ναό του Απόλλωνα στα Δίδυμα, σχεδόν ανακατασκευάστηκε σε ένα βίντεο που αναδεικνύει το μεγαλείο του. Η πρωτοβουλία ήταν του αρχιτέκτονα Federico Μονκάδα από τον Ακράγαντα.

Ο Ναός χτίστηκε για τον εορτασμό της Μάχης της Ιμέρας το 480 π.Χ., όταν οι Έλληνες της Σικελίας νίκησαν τους Καρχηδόνιους.

Οριστικά κατέρρευσε τον Δεκέμβριο του 1401, όταν τα τρία τελευταία αγάλματα των Τελαμώνων που λειτουργούσαν ως ημικίονες, έπεσαν στο έδαφος. Μερικά από τα ερείπια αργότερα χρησιμοποιήθηκαν τον δέκατο έβδομο αιώνα για την κατασκευή του δυτικού μώλου του Λιμένα του Εμπεδοκλή.

Ο ναός ήταν στο μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, 113 μέτρα επί 56, και ήταν πάνω από 40 μέτρα ύψος. Τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία ήταν ακριβώς οι Τελαμώνες, γιγαντιαία αγάλματα ένα εκ των οποίων σώζεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακράγαντα. Από αυτόν τον υπέροχο Ναό υπάρχουν σήμερα μόνο ερείπια.

Αλλά ο αρχιτέκτονας Federico Μονκάδα, με βάση τις μελέτες μεγάλων αρχαιολόγων όπως ο Pirro Marconi και κλασικές πηγές, όπως ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, ανοικοδόμησε τον Ναό που αξίζει να δείτε πως ήταν στον Ακράγαντα του πέμπτου αιώνα π.Χ.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: arxaiaellinika

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας