Πολιτική

Πώς η Bundestag πρέπει να μειώσει τους βουλευτές.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός άλλαξε τον εκλογικό νόμο και θέλει να μειώσει τον αριθμό των εδρών στο κοινοβούλιο κατά περισσότερες από 100. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε καταγγελίες ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Αυτή την Παρασκευή, το SPD, οι Πράσινοι και το FDP ψήφισαν την πλειοψηφία στη Bundestag για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου στη Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα έχει μόνο 630 έδρες μετά τις επόμενες εκλογές. Κανένα άλλο δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο στον κόσμο δεν είναι επί του παρόντος τόσο μεγάλο όσο η γερμανική Bundestag με τα 736 μέλη της.

Αυτό οφείλεται στο περίπλοκο σύστημα ψηφοφορίας. Στη Γερμανία, η ψηφοφορία βασίζεται στο σύστημα της εξατομικευμένης αναλογικής εκπροσώπησης. Κάθε ψηφοφόρος μπορεί να κάνει δύο σταυρούς στο ψηφοδέλτιο. Ένα για τον εκπρόσωπο της εκλογικής περιφέρειας.

Ισχύουν τα εξής:

Όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους θα λάβει σίγουρα μια εντολή στην Bundestag. Με τη δεύτερη ψηφοφορία εκλέγεται υποψήφιος με λίστα του κόμματος. Η δεύτερη ψήφος είναι καθοριστική και καθορίζει τη σχετική δύναμη των κομμάτων μεταξύ τους. Εάν ένα κόμμα κερδίσει περισσότερες άμεσες εντολές από αυτές που δικαιούται με βάση τα αποτελέσματα της δεύτερης ψηφοφορίας, προκύπτουν οι λεγόμενες εντολές υπερχείλισης και αποζημίωσης. Στις πιο πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές το 2021, ήταν συνολικά 138 επιπλέον έδρες.

Η δεύτερη ψηφοφορία αποφασίζει.

Σύμφωνα με τα σχέδια του SPD, των Πρασίνων και του FDP, δεν θα υπάρξουν άλλες εντολές προεξοχής και εξισορρόπησης στο μέλλον – έτσι υποτίθεται ότι η Bundestag θα συρρικνωθεί. Η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι βουλευτές που εκλέγονται άμεσα σε μια εκλογική περιφέρεια να μην έχουν θέση στο Bundestag. Διότι οι νικητές των εκλογικών περιφερειών λαμβάνουν την εντολή τους μόνο εάν το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για το κόμμα τους είναι αντίστοιχα υψηλό.

Η λεγόμενη ρήτρα βασικής εντολής θα πρέπει επίσης να καταργηθεί. Εάν ένα κόμμα κερδίσει τουλάχιστον τρεις άμεσες εντολές, του δίνει τη δυνατότητα να εισέλθει στην Bundestag ανάλογα με το μερίδιο των δεύτερων ψήφων – ακόμα κι αν δεν ξεπεράσει το εμπόδιο του πέντε τοις εκατό. Το κόμμα Die Linke επωφελήθηκε από αυτό στις εκλογές του 2021. Μπόρεσε να διεκδικήσει 39 έδρες με 4,9 τοις εκατό των ψήφων. Το εμπόδιο του πέντε τοις εκατό έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι δεν θα εισέλθουν πάρα πολλά μικρά κόμματα στην Bundestag.

Μόνο το Λαϊκό Κογκρέσο στην Κίνα είναι μεγαλύτερο.

Στη συμφωνία συνασπισμού τους, τα τρία κυβερνητικά κόμματα είχαν δεσμευτεί να μειώσουν το μέγεθος του κοινοβουλίου. Οι Γερμανοί πολιτικοί παλεύουν με αυτό το καθήκον για περισσότερο από μια δεκαετία. Εν τω μεταξύ, η Bundestag συνέχισε να αναπτύσσεται. Στη 15η νομοθετική περίοδο -από το 2002 έως το 2005- υπήρχαν ακόμη 603 βουλευτές. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια ήδη 614. Και ούτω καθεξής. Η Bundestag έγινε ένα φουσκωμένο κοινοβούλιο μεγέθους XXL με 736 βουλευτές.

Με το σημερινό σύστημα, η Γερμανία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο κοινοβούλιο στον κόσμο. Μόνο το Κινεζικό Λαϊκό Κογκρέσο είναι μεγαλύτερο. Αλλά οι περίπου 3.000 αντιπρόσωποί του – μη δημοκρατικά εκλεγμένοι – λέγεται ότι εκπροσωπούν περίπου 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζους.

Καμία κατανόηση για υπερμεγέθη.

Οι Γερμανοί δεν καταλαβαίνουν την XXL Bundestag. Τον θέλουν μειωμένο. Αυτό είναι επίσης το αποτέλεσμα έρευνας του ινστιτούτου έρευνας κοινής γνώμης Allensbach. Το 78 τοις εκατό των Γερμανών είναι της άποψης ότι το κοινοβούλιο έχει πάρα πολλά μέλη και ότι πρέπει να μειωθεί. Τα υψηλά έξοδα είναι περιττά και ακριβά. Στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για το 2023, συμπεριλαμβανομένων όλων των παρεπόμενων δαπανών, σχεδιάζονται περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ ως δαπάνες για την Bundestag, αναφέρει ο Klaus Stüwe. Είναι δύσκολο να εξηγηθεί στους ψηφοφόρους «γιατί η εκλογική μεταρρύθμιση σέρνεται τόσα χρόνια».

Η ουσία:

Το Κοινοβούλιο μπορεί μόνο να αποφασίσει να μειώσει το προσωπικό του. «Όλα τα κόμματα βλέπουν την ανάγκη για συρρίκνωση, αλλά ταυτόχρονα προσέχουν να μην υποστούν μειονεκτήματα ακόμη και με μια μεταρρύθμιση», δήλωσε στη DW ο Klaus Stüwe. Κατέχει την έδρα συγκριτικής πολιτικής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Eichstätt-Ingolstadt.

Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση.

Ο αρχηγός της περιφερειακής ομάδας του CSU, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, χαρακτήρισε τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση την Τετάρτη στην τηλεόραση ARD ως “ψηφοθηρία”. «Ένα τέτοιο ασεβές δικαίωμα ψήφου πρέπει να καταλήξει στο συνταγματικό δικαστήριο», ανακοίνωσε στην Καρλσρούη. Το συντηρητικό CSU, το οποίο ανταγωνίζεται μόνο στο κρατίδιο της Βαυαρίας, είχε ωφεληθεί από τον προηγούμενο κανονισμό, και τώρα θα μπορούσε να βγει χαμένο. Εάν έπεφτε κάτω από το πέντε τοις εκατό σε εθνικό επίπεδο, δεν θα εκπροσωπείται πλέον στην Bundestag. Ακόμα κι αν οι άμεσοι υποψήφιοι τους ήρθαν πρώτοι σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες της Βαυαρίας.

Ο γερμανικός εκλογικός νόμος είναι περίπλοκος, παραδέχονται ακόμη και ειδικοί. Ο Πράσινος πολιτικός Till Steffen αναφέρει ότι στα περίπτερα πληροφοριών βιώνει επανειλημμένα ότι “οι ψηφοφόροι δυσκολεύονται να κατανοήσουν το σύστημα με την πρώτη και τη δεύτερη ψήφο”. Σε συνέντευξή του στη DW, ο βουλευτής του FDP, Konstantin Kuhle, βλέπει έναν λόγο στο γεγονός ότι «η Γερμανία είναι μια χώρα που χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από φεντεραλισμό». Οι «ιδιαιτερότητες των χωρών» έπρεπε πάντα να λαμβάνονται υπόψη. Ως αποτέλεσμα, το εκλογικό σύστημα στη Γερμανία έχει γίνει τόσο περίπλοκο και διαφέρει ακόμη και στις τοπικές, πολιτειακές εκλογές ή ευρωπαϊκές εκλογές.

Ποιες είναι οι πιθανότητες για μεταρρύθμιση;

Θεωρητικά, όλα θα μπορούσαν πλέον να πάνε πολύ γρήγορα. Ο συνασπισμός χρειαζόταν μόνο μια απλή πλειοψηφία στη Bundestag για να ψηφίσει την πρότασή του. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στη Bundestag, Rolf Mützenich, δήλωσε την Τρίτη ότι η μεταρρύθμιση ανταποκρίνεται στις «μεγάλες επιθυμίες των πολιτών». Τελικά, ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης πιθανότατα θα αποφασίσει εάν η μεταρρύθμιση του συνασπισμού των φαναριών θα αλλάξει οριστικά τον γερμανικό εκλογικό νόμο.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2023 και ενημερώθηκε μετά την απόφαση της Bundestag.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi