ΓερμανίαΕιδήσεις και Νέα

Διπλή υπηκοότητα στη Γερμανία.

Για πολύ καιρό, η διπλή υπηκοότητα ήταν εφικτή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις στην Γερμανία. Αυτό πρέπει να αλλάξει τώρα. Μια ευπρόσδεκτη αλλά πολύ καθυστερημένη μεταρρύθμιση έρχεται.

Τα σχέδια της κυβέρνησης του Βερολίνου έρχονται με δέκα χρόνια καθυστέρηση. Το να διατηρήσεις την παλιά σου υπηκοότητα δεν σημαίνει διχασμένη πίστη, όπως ισχυρίζονται πολλοί Γερμανοί συντηρητικοί. Απλώς δείχνει ποιος είσαι πραγματικά. Η αλλαγή είχε καθυστερήσει πολύ.” Η πολιτική συζήτηση για την πολλαπλή υπηκοότητα, η οποία έχει φουντώσει ξανά με την ανακοίνωση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Οι προγραμματισμένες αλλαγές αποτελούν μέρος μιας μεγάλης μεταρρύθμισης του νόμου περί ιθαγένειας της Γερμανίας που έχει σχεδιαστεί για να παρασύρει ειδικευμένους εργαζομένους στην αγορά εργασίας με σοβαρή έλλειψη προσωπικού.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τομείς:

Όποιος ζει νόμιμα στη Γερμανία θα πρέπει στο μέλλον:

  • Να μπορεί να υποβάλει αίτηση για γερμανικό διαβατήριο μετά από πέντε χρόνια αντί για οκτώ χρόνια, όπως συμβαίνει σήμερα.
  • «Σε περίπτωση ειδικών επιτευγμάτων ένταξης», όπως η εξαιρετική γνώση γερμανικών ή ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στο σχολείο και την εργασία, η περίοδος μπορεί ακόμη και να μειωθεί σε τρία χρόνια.
  • Παιδιά που γεννήθηκαν στη Γερμανία από αλλοδαπούς γονείς θα πρέπει να γίνουν αυτόματα Γερμανοί εάν ο ένας γονέας έχει τη «νόμιμη συνήθη διαμονή του» στη Γερμανία για πέντε χρόνια.
  • Εάν θέλετε να γίνετε Γερμανός, δεν θα πρέπει πλέον να εγκαταλείψετε την παλιά σας υπηκοότητα.
Το CDU κάνει λόγο για «πούλημα» της γερμανικής υπηκοότητας.

Η αντιπολίτευση του CDU, που μέχρι στιγμής έχει μπλοκάρει κάθε φιλελευθεροποίηση σε αυτόν τον τομέα, επιτέθηκε αμέσως στα σχέδια με κριτική και έκανε λόγο για «πούλημα» της γερμανικής υπηκοότητας. Αυτό είναι «κάτι πολύ πολύτιμο και πρέπει να είστε προσεκτικοί με αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος CDU Φρίντριχ Μερτς.

Τα άτομα στα οποία έχει ήδη χορηγηθεί διπλή υπηκοότητα είναι υπήκοοι κρατών που δεν τους επιτρέπουν να παραιτηθούν από την υπηκοότητά τους, όπως το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Μαρόκο. Επιπλέον, παιδιά γονέων με γερμανική και άλλη υπηκοότητα, πρόσφυγες που απειλούνται με διώξεις στην πατρίδα τους και Ισραηλινοί.

Η μεταρρύθμιση θα ευθυγραμμίσει τη Γερμανία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τη νομοθεσία περί ιθαγένειας. Εντός της ΕΕ το 2020, η Σουηδία είχε το υψηλότερο ποσοστό πολιτογραφημένων αλλοδαπών με 8,6%, στη Γερμανία ήταν μόνο 1,1%. «Η γερμανική νομοθεσία περί ιθαγένειας βασίζεται στην αρχή της αποτροπής της πολλαπλής υπηκοότητας», δήλωσε στη DW η δικηγόρος μετανάστευσης Γκρέτα Αγκουστίνι. «Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Σουηδία, η Ιρλανδία ή η Γαλλία, επιτρέπουν τη διπλή υπηκοότητα και έχουν λιγότερους γραφειοκρατικούς κανόνες».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, περίπου 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι με περισσότερες από μία εθνικότητες ζουν επί του παρόντος στη Γερμανία. Αυτό είναι περίπου το 3,5 % του πληθυσμού.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi