Κοινωνία Κόσμος

Τι προβλέπει για το μέλλον ο Μπιλ Γκέιτς.

Μία ανοιχτή επιστολή επτά σελίδων έδωσε στη δημοσιότητα ο Μπιλ Γκέιτς γράφοντας σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και το τι σημαίνει για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Στην επιστολή, με τίτλο «η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης έχει ξεκινήσει», ο συνιδρυτής της Microsoft υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο σημαντική όσο η κατασκευή του μικρο-επεξεργαστή, του προσωπικού υπολογιστή, του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου.

Οι Γκέιτς έχει και στο παρελθόν μιλήσει για την τεχνητή νοημοσύνη και το σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η ιατρική.

Ωστόσο, στην επιστολή του αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ανησυχίες, ειδικά ο κίνδυνος κακής χρήσης της από τους ανθρώπους, καθώς και η πιθανότητα να δημιουργηθεί μία υπερ-νοημοσύνη, που θα μπορούσε να προωθήσει τους δικούς της στόχος όσο εξελίσσεται και βελτιώνεται.

Για τους εργαζόμενους, ο Γκέιτς υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «ψηφιακός προσωπικός βοηθός» για να αυξήσει την παραγωγικότητα. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη σε εργαλεία όπως το Microsoft Office θα μπορούσε να βοηθήσει τον εργαζόμενο με τα e-mail του εξοπλισμένη με τεράστιο όγκο αρχείων και γνώσεων, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γίνει ένας πολύτιμος βοηθός σε κάθε είδους εργασία γραφείου.

Στον τομέα της υγείας, ο Μιπλ Γκέιτς εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ελαφρύνει τους εργαζόμενους από πολλές δουλειές, όπως για παράδειγμα τη συμπλήρωση ασφαλιστικών αιτήσεων, τη γενική γραφειοκρατία, αλλά και τη συγγραφή των σημειώσεων του γιατρού.

Όπως υποστηρίζει, σε πολλές φτωχές χώρες, όπου «πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ποτέ την ευκαιρία να επισκεφτούν ένα γιατρό», η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθούσε τους εργαζόμενους να είναι πιο παραγωγικοί και να βλέπουν εν τέλει περισσότερους ασθενείς. Είναι πιθανό, επίσης, να βοηθάει στην περίθαλψη ενός ασθενή που δε ζει κοντά στο νοσοκομείο.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη στην ανάλυση ιατρικών δεδομένων και στο σχεδιασμό φαρμάκων, έγραψε ο Μπιλ Γκέιτς, όμως το επόμενο βήμα θα είναι να προβλέπει τις παρενέργειες των συνταγών και να υπολογίζει τη δοσολογία των φαρμάκων.

Όσον αφορά τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία στις φτωχές χώρες, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί, σύμφωνα με τον Γκέιτς, να σχεδιάζει σπόρους για τις ανάγκες του τοπικού κλίματος και να φτιάχνει εμβόλια για τα ζώα.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, ο Μπιλ Γκέιτς τονίζει στην επιστολή του ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα παραμείνουν, όμως θα πρέπει να προσαρμοστούν.

Ο Γκέιτς προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει την εκπαίδευση μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια δίνοντας συγκεκριμένο περιεχόμενο μάθησης ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού, ενώ θα μαθαίνει τι δίνει κίνητρο στους μαθητές και τους φοιτητές ώστε να μη χάνουν το ενδιαφέρον τους για συγκεκριμένα μαθήματα.

Επίσης, θα μπορούσε να βοηθήσει τους δασκάλους να εκπαιδεύσουν και να βαθμολογήσουν τους μαθητές, καθώς και το βαθμό της κατανόησής τους στα αντικείμενα που τους διδάσκονται.

Αυτό προϋποθέτει, καταλήγει, οι δάσκαλοι να προσαρμοστούν στη χρήση νέων τεχνολογιών στις αίθουσες των μαθημάτων.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi