ΓερμανίαΕιδήσεις και Νέα

Γερμανία: Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις συνδικάτων και κυβέρνησης.

Το βράδυ της Πέμπτης οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν. Τώρα πρέπει να αναλάβουν οι διαιτητές. Θα υπάρξουν και πάλι μεγαλύτερες απεργίες μετά το Πάσχα.

Εργοδότες και συνδικάτα δηλώνουν αποτυχία τον τρίτο γύρο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

  • Οι εργοδότες πρόσφεραν 8% αύξηση
  • Τα συνδικάτα βλέπουν «ασυμβίβαστες διαφορές»
  • Η επιτροπή διαιτησίας πρέπει να συντάξει πρόταση συμφωνίας
  • Οι διαπραγματεύσεις για την πρόταση θα συνεχιστούν από τις 18 Απριλίου
  • Απεργίες είναι δυνατές μόνο μετά ις 18 Απριλίου

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη δημόσια υπηρεσία των ομοσπονδιακών και τοπικών αρχών απέτυχαν, τώρα είναι η σειρά των ανεξάρτητων διαιτητών. Σύμφωνα με το συνδικάτο Verdi, από αυτήν την Κυριακή υπάρχει η ώρα της διαιτησίας. Μέχρι τότε, το πολύ, προγραμματίζονται μικρότερες περιφερειακές προειδοποιητικές απεργίες.

Αναμένεται πλέον με ανυπομονησία εάν οι διαιτητές θα καταφέρουν να λύσουν τη φλεγόμενη μισθολογική διαμάχη ή εάν η διαιτησία αποτύχει θα υπάρξουν νέες απεργίες σε λίγες εβδομάδες μετά το Πάσχα.

Μετά από τις σκληρές διαπραγματεύσεις των τριών ημερών, το συνδικάτο Verdi και η ένωση δημοσίων υπαλλήλων DBB δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις στο Πότσνταμ το βράδυ της Πέμπτης απέτυχαν. Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ ανακοίνωσε στη συνέχεια για τους εργοδότες: «Τώρα θα συγκαλέσουμε τη διαιτησία».

Τα συνδικάτα ψήφισαν ομόφωνα την αποτυχία.

Η διαιτησία ακολουθεί μια καθορισμένη διαδικασία με προθεσμίες. Μια επιτροπή διαιτησίας έχει προθεσμία μέχρι τα μέσα Απριλίου για να υποβάλει πρόταση διευθέτησης για το εισόδημα των 2,5 εκατομμυρίων ομοσπονδιακών και τοπικών υπαλλήλων.

Πρόεδροι της επιτροπής διαιτησίας είναι:
  1. Ο πρώην πρωθυπουργός της Σαξονίας Georg Milbradt (CDU) για τους εργοδότες.
  2. Ο πρώην σύμβουλος του κρατιδίου της Βρέμης Hans-Henning Lühr (SPD) για τα συνδικάτα.
  3. Ο Lühr έχει την καθοριστική ψήφο.

Στους τρεις γύρους των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, τα συνδικάτα και οι εργοδότες δεν κατάφεραν να φτάσουν σε επαρκές επίπεδο προσέγγισης.

Το αφεντικό του Verdi, Frank Werneke, είπε: «Στο τέλος έπρεπε να συνειδητοποιήσουμε ότι οι διαφορές δεν μπορούσαν να γεφυρωθούν».

Ο επικεφαλής της ένωσης δημοσίων υπαλλήλων DBB, Ulrich Silberbach, αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και στις υψηλές τιμές ενέργειας στη Γερμανία. Ήταν εντολή των εργαζομένων στα συνδικάτα «να λάβουν όχι μόνο αποζημίωση πληθωρισμού, αλλά πραγματική αύξηση μισθού». Τα συνδικαλιστικά όργανα ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της αποτυχίας, εξήγησαν οι Werneke και Silberbach.

Οι εργοδότες πρόσφεραν 8% αύξηση.

Ο υπουργός Faeser και η επικεφαλής διαπραγματευτής για τους δήμους, δήμαρχος του Gelsenkirchen Karin Welge (και οι δύο του SPD), ήταν απογοητευμένοι. “Λυπάμαι πολύ που τα συνδικάτα διέκοψαν τώρα τις διαπραγματεύσεις”, είπε ο Φέιζερ. «Θα ευχόμασταν κάτι άλλο και νομίζω ότι ειδικά σε αυτές τις περιόδους κρίσης θα ήταν καλό να μείνουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Οι εργοδότες προσέγγισαν τα συνδικάτα «στο όριο της ευθύνης για τους δημόσιους προϋπολογισμούς».

Σύμφωνα με τον Faeser, οι εργοδότες πρόσφεραν 8% περισσότερο εισόδημα και ελάχιστο ποσό 300 ευρώ συν ένα αφορολόγητο εφάπαξ πληρωμής 3.000 ευρώ με πληρωμή 1.750 ευρώ τον Μάιο. Οι Verdi και dbb είχαν ζητήσει 10,5% περισσότερα έσοδα, αλλά τουλάχιστον 500 ευρώ περισσότερα το μήνα.

Μετά τις 18 Απριλίου, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να επαναληφθούν.

Σύμφωνα με λίστα των συνδικάτων, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να επαναληφθούν το αργότερο έως τις 18 Απριλίου. Η διαφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μπορεί στη συνέχεια να επιλυθεί οριστικά, αλλά μπορούν επίσης να ακολουθήσουν τακτικές απεργίες.

Μέλη ορισμένων επαγγελμάτων επηρεάζονται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών, οδηγών λεωφορείων, υπαλλήλων πισίνας, πυροσβεστών, νοσοκόμων, διοικητικών υπαλλήλων, νοσοκόμων γηροκομείων, εργαζομένων εργοστασίων επεξεργασίας λυμάτων, δασοκόμων και γιατρών. Πρόκειται για τα εισοδήματα περισσότερων από 2,4 εκατομμυρίων υπαλλήλων των δημοτικών εργοδοτών και 134.000 της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή αρχική εικόνα: rbb24 dpa-news/Carsten Koall

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi