Διεθνή

Απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν: Σφοδρές μάχες και τανκς στους δρόμους.

Στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, σημειώνονται πυροβολισμοί και εκρήξεις – με τά τανκς στους δρόμους. Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των στρατιωτικοποιημένων δυνάμεων στη χώρα.

Η κατάσταση στο Σουδάν κλιμακώνεται: Κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης για την εξουσία μεταξύ του στρατού και μιας σημαντικής παραστρατιωτικής ομάδας, έχουν ξεσπάσει μάχες σε αρκετές περιοχές της χώρας στην αφρικανική χώρα. Στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούστηκαν σε πολλές γειτονιές από το πρωί του Σαββάτου, μεταξύ των οποίων στο αεροδρόμιο και κοντά στο προεδρικό μέγαρο στα βόρεια της πόλης.

Μάχες έγιναν και στα νότια της πόλης. Εκεί βρίσκεται το αρχηγείο της παραστρατιωτικής ομάδας Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), η οποία υποτίθεται ότι θα ενσωματωνόταν στον κρατικό στρατό. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χαρτούμ, αλλά αναμένονταν πολλά περισσότερα θύματα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, μάχες ξέσπασαν και στις πολιτείες Λευκού Νείλου και Βόρειου Νταρφούρ.

Σουδανοί στρατιώτες βαδίζουν στα κεντρικά γραφεία των RSF το πρωί του Σαββάτου.

Σουδανοί στρατιώτες μπήκαν στο αρχηγείο τους το πρωί του Σαββάτου, ανέφερε η RSF. Σύμφωνα με αναφορές και αυτόπτες μάρτυρες, δυνάμεις των RSF επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ. Οι RSF ανέφεραν αρχικά ότι είχαν πάρει τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου και του αεροδρομίου. Ο σουδανικός στρατός αντέκρουσε αυτό στο Twitter. Οι πληροφορίες που παρασχέθηκαν και από τις δύο πλευρές δεν μπόρεσαν αρχικά να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητα. Η Luftwaffe επιτέθηκε σε βάσεις RSF. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον δύο τανκς αναπτύχθηκαν στο Χαρτούμ.

Από την πτώση του μακροχρόνιου ηγέτη Omar al-Bashir τον Απρίλιο του 2019, ο στρατός υπό την ηγεσία του στρατηγού Abdel Fattah al-Burhan κατέχει την εξουσία στη χώρα. Ο στρατός και η RSF υπό τον ηγέτη Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο είχαν αναλάβει από κοινού την εξουσία ξανά το φθινόπωρο του 2021, αλλά οι εντάσεις μεταξύ των δύο στρατιωτικών ηγετών έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Η διαμάχη καθυστερεί τη μετάβαση σε μια πολιτική κυβέρνηση που υποσχέθηκε ο ηγεμόνας Αλ Μπουρχάν. Σε περίπτωση κλιμάκωσης, φοβήθηκαν βίαιες συγκρούσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν: «Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να σταματήσουν αμέσως τη βία»

Σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Al-Burhan κατηγόρησε την RSF ότι επιτέθηκε σε στρατηγικούς στόχους και στο σπίτι του. Η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο και πάλι, είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Al-Jazeera το απόγευμα του Σαββάτου. Ωστόσο, πυροβολισμοί και εκρήξεις συνέχισαν να αναφέρονται στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο ηγέτης των RSF Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο είπε στο Al-Jazeera ότι ήθελε να φέρει τον Αλ Μπουρχάν και τους συμμάχους του στη δικαιοσύνη. Ο Αλ Μπουρχάν είτε θα συλληφθεί “ή θα πεθάνει σαν σκύλος”, είπε. Κατηγόρησε αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία για τη σύγκρουση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken έγραψε στο Twitter: «Προτρέπουμε όλους τους εμπλεκόμενους να σταματήσουν αμέσως τη βία και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση ή κινητοποιήσεις στρατευμάτων και να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων.» Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «βαθιά ανήσυχη» για τη βία . Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Σουδάν John Godfrey επιβεβαίωσε στο Twitter ότι στο Χαρτούμ ακούστηκαν πυροβολισμοί και μάχες. Προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ στρατιωτικών οντοτήτων είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη».

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο έκανε λόγο για «βαριές ένοπλες συγκρούσεις» που έπληξαν και το αεροδρόμιο του Χαρτούμ. Οι πτητικές λειτουργίες είχαν προφανώς ανασταλεί εκεί, είπε. Η κατάσταση είναι ασαφής. «Μείνετε σε ασφαλές μέρος και αποφύγετε όλες τις κινήσεις οδήγησης», προειδοποίησε το υπουργείο.

Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος ανέστειλαν τις πτήσεις προς το Σουδάν.

Αεροπορικές εταιρείες από τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο θέλουν να αναστείλουν προς το παρόν τις πτήσεις τους προς τη χώρα λόγω της κατάστασης. Μετά το περιστατικό στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, η Saudi Arabian Airlines αναστέλλει όλες τις συνδέσεις από και προς το Σουδάν μέχρι νεωτέρας, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία το Σάββατο. Σύμφωνα με την εταιρεία, ένα από τα μηχανήματα της -με επιβάτες και πλήρωμα- υπέστη ζημιές από πυροβολισμούς πριν από την αναχώρησή του το πρωί. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς.

Αρχικά δεν ήταν σαφές ποιος πυροβόλησε. «Οι πτήσεις από και προς το Σουδάν έχουν ανασταλεί για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών και του πληρώματος», ανέφερε η αεροπορική εταιρεία. Αρχικά είχε μιλήσει για «ατύχημα». Η αιγυπτιακή κρατική αεροπορική εταιρεία Egyptair ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει όλες τις πτήσεις από και προς το Χαρτούμ για 72 ώρες λόγω της κατάστασης ασφαλείας στη γειτονική χώρα.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν, Volker Perthes, ζήτησε την άμεση παύση των εχθροπραξιών. Και οι δύο πλευρές πρέπει να διασφαλίσουν την ασφάλεια του σουδανικού λαού και να απέχουν από περαιτέρω βία. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε επίσης να σταματήσει άμεσα η βία. «Μια κλιμάκωση μόνο θα επιδεινώσει την κατάσταση», προειδοποίησε στο Twitter. Η ασφάλεια των πολιτών είναι η πρώτη προτεραιότητα. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ζήτησε επίσης διάλογο και τερματισμό της βίας. Παρακολουθεί στενά τα γεγονότα, έγραψε στο Twitter.

Σουδάν: Οι δημοκρατικές εκλογές αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.

Την Πέμπτη (13 Απριλίου), ο σουδανικός στρατός προειδοποίησε ενάντια στην κινητοποίηση των RSF. Οι παρατηρητές το είδαν ως απειλητική χειρονομία εναντίον των ηγεμόνων και του ανώτατου διοικητή αλ Μπουρχάν. Πιο πρόσφατα, ο Daglo παραδόξως μίλησε υπέρ μιας ταχείας μετάβασης σε μια πολιτική κυβέρνηση, εναντιούμενος έτσι στον al-Burhan.

Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, ο al-Burhan θα έπρεπε να είχε αποσυρθεί από την προσωρινή κυβέρνηση το αργότερο έως το 2021, αφήνοντας τη χώρα να διοικείται από πολίτες. Αντίθετα, ο στρατός κατέλαβε ξανά την εξουσία και ανέβαλε τις δημοκρατικές εκλογές επ’ αόριστον. Αυτή την εβδομάδα, ο στρατός ανέβαλε τον διορισμό νέου πρωθυπουργού και καθυστέρησε ξανά τη μεταβίβαση της εξουσίας. Περίπου 46 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Αρχική εικόνα: © AFP dpa

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Νίκος Λυγερός: Τι σημαίνει η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας.

e-enimerosi

Εκλογές στην Ινδία.