Διεθνή

Ποιες είναι οι συμφωνίες για τις εξαγωγές σιτηρών Ουκρανίας και Ρωσίας;

Η παράταση μιας συμφωνίας που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και λιπασμάτων στη Μαύρη Θάλασσα πέρα ​​από τις 18 Μαΐου κρύβεται όταν η Ρωσία εξέδωσε κατάλογο απαιτήσεων που συνδέονται με σχετική συμφωνία για τις δικές της εξαγωγές.

Ακολουθούν λεπτομέρειες για τις συμφωνίες που μεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία και υπογράφηκαν στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο του περασμένου έτους, μαζί με τις απαιτήσεις της Ρωσίας και τις προσπάθειες του ΟΗΕ να κατευνάσει τη Μόσχα.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΙΤΗΡΟΥ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, η συμφωνία έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία να εξάγει με ασφάλεια περισσότερους από 27 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από πολλά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με τη συμφωνία:

– Η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη δημιούργησαν ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο στελεχώνεται από αξιωματούχους από κάθε μέρος.

– Η Ουκρανία μπορεί να εξάγει με ασφάλεια σιτηρά και συναφή τρόφιμα και λιπάσματα, συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας, από τα λιμάνια της Οδησσού, του Τσερνομόρσκ και του Γιούζνι.

– όλες οι δραστηριότητες στα ουκρανικά χωρικά ύδατα είναι υπό την εξουσία και την ευθύνη της Ουκρανίας.

– τα μέρη συμφώνησαν να μην πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά εμπορικών σκαφών και άλλων πολιτικών πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων που καλύπτονται από τη συμφωνία.

– για την αποφυγή προκλήσεων και επεισοδίων, η κίνηση των πλοίων που διέρχονται από τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο παρακολουθείται εξ αποστάσεως. Κανένα στρατιωτικό πλοίο, αεροσκάφος ή μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν μπορεί να πλησιάσει σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από τον διάδρομο χωρίς την άδεια της JCC.

– Όλα τα εμπορικά πλοία υπόκεινται σε επιθεώρηση εισερχόμενων και εξερχόμενων από την Ουκρανία από ομάδα JCC στα τουρκικά λιμάνια.

– Η συμφωνία συμφωνήθηκε να παραμείνει σε ισχύ για 120 ημέρες και να παραταθεί αυτόματα για την ίδια περίοδο, εκτός εάν ένα από τα μέρη ειδοποιήσει το άλλο για την πρόθεσή του να τερματίσει την πρωτοβουλία ή να την τροποποιήσει.

– Η συμφωνία παρατάθηκε τον Νοέμβριο για 120 ημέρες και στη συνέχεια τον Μάρτιο για τουλάχιστον 60 ημέρες.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ

Για να πειστεί η Ρωσία να επιτρέψει στην Ουκρανία να επαναλάβει τις εξαγωγές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα πέρυσι, συνήφθη επίσης μια ξεχωριστή τριετής συμφωνία τον Ιούλιο του περασμένου έτους, στην οποία τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να βοηθήσουν τη Ρωσία με τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Στο πλαίσιο του μνημονίου συμφωνίας:

– Η Ρωσία συμφώνησε να συνεχίσει τις εμπορικές προμήθειες τροφίμων και λιπασμάτων και να ενημερώσει τον ΟΗΕ για τυχόν εμπόδια σε τέτοιες εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών λιπασμάτων όπως η αμμωνία. Η Ρωσία συμφώνησε να διευκολύνει την απρόσκοπτη εξαγωγή τροφίμων, ηλιέλαιου και λιπασμάτων από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που ελέγχονται από την Ουκρανία.

– τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη διευκόλυνση της διαφανούς και ανεμπόδιστης παγκόσμιας πρόσβασης σε ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών λιπασμάτων όπως η αμμωνία. Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση χρηματοοικονομικών, ασφαλιστικών ή υλικοτεχνικών εμποδίων και τη διασφάλιση ότι οι εξαγωγές αυτές εξαιρούνται ουσιαστικά από τυχόν μονομερή μέτρα.

– Η Ρωσία και ο ΟΗΕ θα ενημερώσουν εγγράφως η μία την άλλη τρεις μήνες νωρίτερα ότι σκοπεύουν να διακόψουν τη συμφωνία.

ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Σε επιστολή του προς αξιωματούχους του ΟΗΕ στις 16 Μαρτίου, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια είπε ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα πέρα ​​από τις 18 Μαΐου μόνο εάν επιλυθούν τα ακόλουθα «συστημικά προβλήματα»:

– επιστροφή της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας (Rosselkhozbank) στο σύστημα πληρωμών SWIFT.

– επανάληψη των προμηθειών στη Ρωσία γεωργικών μηχανημάτων και ανταλλακτικών.

– άρση των περιορισμών στην ασφάλιση και την πρόσβαση στα λιμάνια για ρωσικά πλοία και φορτία.

– την επανέναρξη του αγωγού αμμωνίας από το Togliatti της Russa στην Οδησσό στην Ουκρανία.

– απεμπλοκή λογαριασμών και οικονομικών δραστηριοτήτων ρωσικών εταιρειών λιπασμάτων.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΗΕ

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ «προσπαθούν να προχωρήσουν επισταμένως τη διαδικασία», αλλά σημείωσε ότι ο Antonio Guterres είχε μικρή δύναμη.

“Ο γενικός γραμματέας δεν έχει καμία εξουσία για τη SWIFT. Δεν έχει καμία εξουσία στα κράτη μέλη που επιβάλλουν μονομερείς κυρώσεις. Δεν έχει καμία εξουσία σε ασφαλιστικές εταιρείες, ναυτιλιακές εταιρείες. Δεν μπορεί να τους πει τι να κάνουν”, είπε.

«Προσπαθούμε να συλλάβουμε μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων», πρόσθεσε ο Dujarric.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απώθησαν τις απαιτήσεις της Μόσχας, λέγοντας ότι «οι μόνες απαγορεύσεις στις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσία είναι αυτές που επιβάλλονται από την κυβέρνηση» της Ρωσίας.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Νίκος Λυγερός: Τι σημαίνει η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας.

e-enimerosi

Εκλογές στην Ινδία.