Διεθνή

Η G7 συζητά σχεδόν καθολικό εμπάργκο εξαγωγών στη Ρωσία.

Η G7 συζητά την απαγόρευση των περισσότερων εξαγωγών στη Ρωσία για να αυξήσει την πίεση στον Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

H συζήτηση γίνεται εν όψει της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιαπωνία τον Μάιο, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, και ο στόχος είναι να συμμετέχουν και οι χώρες της ΕΕ σε μία τέτοια κίνηση.

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι αλλάζει το καθεστώς των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία καθώς προβλέπει ότι θα απαγορεύονται όλες οι εξαγωγές πλην αυτών που θα επιτρέπονται ρητά, ενώ σήμερα επιτρέπονται όλες οι εξαγωγές εκτός αυτών για τις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Ποιες εξαγωγές θα επιτρέπονται

Αν οι ηγέτες της G7 εγκρίνουν την πρόταση στη σύνοδο κορυφής, θα πρέπει να συμφωνηθεί ποιες εξαγωγές θα επιτρέπονται, με πιθανές εξαιρέσεις να αποτελούν τα φάρμακα και τα αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με μία πηγή.

Για την εφαρμογή μίας τέτοιας απόφασης από την ΕΕ, όμως, θα υπάρχουν εμπόδια καθώς θα χρειαστεί η έγκριση από όλες τις χώρες, εν μέσω πιθανών αντιδράσεων από εταιρείες που συνεχίζουν τις εξαγωγές τους στη Ρωσία και του κινδύνου αντιποίνων από τη Μόσχα.

Στα 66 δισ. δολάρια οι σημερινές εξαγωγές στη Ρωσία

Αν επιβληθεί σχεδόν πλήρες εμπάργκο στις εξαγωγές, θα σταματήσει μεγάλο μέρος των ροών προς τη Ρωσία. Εως τώρα, οι κυρώσεις έχουν μειώσει στο μισό την αξία των εξαγωγών της ΕΕ και της G7 στη Ρωσία καθώς υπάρχουν περιορισμοί σε μία σειρά προϊόντων, από ηλεκτρονικά έως είδη πολυτελείας. Ωστόσο, η αξία των εξαγωγών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία εκτιμάται σήμερα στα 66 δις. δολάρια.

Η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία παραμένουν οι τρεις κορυφαίοι Ευρωπαίοι εξαγωγείς προϊόντων στη Ρωσία. Στα προϊόντα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεαστούν από ένα γενικευμένο εμπάργκο, περιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα, τα είδη υπόδησης, οι μπύρες, τα λουλούδια και οι σοκολάτες.

Παρά τις κυρώσεις, πάντως, η Ρωσία καταφέρνει να εισάγει ορισμένα προϊόντα που εμπίπτουν σε αυτές μέσω τρίτων χωρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ασκούνται διπλωματικές πιέσεις σε άλλες χώρες, επεκτείνοντας τους περιορισμούς που έχουν βρεθεί σε ρωσικά όπλα στην Ουκρανία και στοχοποιώντας εταιρείες που μπορεί να βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τους περιορισμούς.

Με πληροφορίες από Bloomberg

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Νίκος Λυγερός: Τι σημαίνει η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας.

e-enimerosi

Εκλογές στην Ινδία.