Τα γεγονότα από μόνα τους δε σημαίνουν τίποτα. Η αντικειμενική τους υπόσταση θα είναι πάντα σταθερή. Αυτό που αλλάζει είναι η ερμηνεία που δίνεται από τον ερευνητή, ερμηνεία που εξαρτάται από τις προθέσεις του, την προσωπικότητά του και το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζει.
Την ιστορία έχει καθήκον να την υπηρετήσει ο άνθρωπος. Η ιστορική γνώση διαμορφώνει συνειδήσεις, πλάθει μέρος της ανθρώπινης προσωπικότητας, αλλά και είναι οδηγός του μέλλοντος, τόσο ατομικά όσο και ως οντότητες (κράτη), και όλα αυτά, αντλώντας πληροφορίες από το παρελθόν.
- Ο κύριος στόχος της ιστορίας είναι η αναζήτηση της αλήθειας.
- Είναι όμως η αλήθεια πραγματική?
- Είναι μια έννοια σχετική ή απόλυτη;
- Υπάρχει αντικειμενική ιστορία;
- Η ιστορία όμως όπως μας έχει δείξει δεν θα είναι ποτέ αντικειμενική.
Η ιστορία, όπως όλες οι επιστήμες, έχει καθήκον να υπηρετήσει τον άνθρωπο, ο άνθρωπος όμως την υπηρετεί? Η αντίληψη του ιστορικού ερευνητή είναι αντικειμενική?
Σήμερα, όροι όπως “απόλυτη αλήθεια” ή “αντικειμενική ιστορία” ή ΄΄η σωστή πλευρά της ιστορίας΄΄, αποτελούν όπλο δημαγωγίας?
Ο Νίτσε πίστευε ότι «τα γεγονότα είναι ακριβώς αυτό που δεν είναι, είναι μόνο ερμηνείες» είναι έτσι?
Ο ερευνητής, στην αναζήτηση της “ιστορικής αλήθειας”, δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τη δική του υποκειμενικότητα, αλλά και την υποκειμενικότητα των πηγών του.
Μια συζήτηση με τον ιστορικό Βλάση Αγτζίδη στον απόδημο παλμό για το πόσο αντικειμενική είναι η ιστορία.
Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.