Διεθνή

Εκλογές στην Τουρκία: Μεγαλύτερη η συμμετοχή στον β’ γύρο.

Αυξημένη είναι η συμμετοχή στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξάγεται, σήμερα (28/05), στην Τουρκία.

Καθώς οι Τούρκοι πολίτες προσέρχονται την Κυριακή (28/05) στις κάλπες, η προσέλευση των ψηφοφόρων φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τη Σινέμ Κοσεόγλου, ανταποκρίτρια του Al Jazeera στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ουρές κινούνται αρκετά γρήγορα, καθώς η διαδικασία για τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών είναι πολύ πιο εύκολη από τον πρώτο, με τους Τούρκους να επιλέγουν μόνο έναν Πρόεδρο και να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο μόνο υποψηφίους, δηλαδή ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στην ψηφοφορία της 14ης Μαΐου, οι εκλογές ήταν μια επιλογή μεταξύ τριών υποψηφίων, εκτός από τις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε η Σινέμ Κοσεόγλου, και η διαδικασία εξελισσόταν πιο αργά. «[Ο κόσμος] έχει όρεξη να ψηφίσει», πρόσθεσε η ανταποκρίτρια του Al Jazeera.

«Μονομαχία» Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Η ψηφοφορία άρχισε στις 08:00 (τοπική ώρα) και θα ολοκληρωθεί στις 17:00 (τοπική ώρα). Έχουν στηθεί περισσότερες από 191.000 κάλπες και το εκλογικό σώμα αποτελείται 60.721.745 πολίτες.

Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι, όπως επισημαίνει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (TRT), δεν συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 14 Μαΐου και έτσι οι πολίτες στην Τουρκία προσέρχονται εκ νέου στις κάλπες για να αναδείξουν τον νέο Πρόεδρο της χώρας μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, οι οποίοι συγκέντρωσαν την προτίμηση των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο της διαδικασίας. Ακόμα, κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία στήθηκαν και σε 73 χώρες για περίπου 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Στις εκλογές αυτές κρίνεται, όχι μόνο το ποιος θα ηγηθεί της Τουρκίας, αλλά και το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, προς τα πού θα κατευθυνθεί η οικονομία της και ποια μορφή θα έχει η εξωτερική πολιτική της. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έλαβε τη στήριξη ενός άλλου ακροδεξιού ηγέτη, υποστηρίζεται από μια εξακομματική συμμαχία που περιλαμβάνει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Μακροβιότερος ηγέτης της σύγχρονης Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι υπέρμαχος της θρησκευτικής ευσέβειας και των χαμηλών τραπεζικών επιτοκίων, ενώ επιδιώκει να επιβεβαιώσει την τουρκική επιρροή στην περιφέρεια και να χαλαρώσει τις σχέσεις της χώρας του, μέλους του ΝΑΤΟ, με τη Δύση. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών πραγματοποιείται τρεις μήνες μετά τους σεισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.

Δείτε live πώς εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Νίκος Λυγερός: Τι σημαίνει η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας.

e-enimerosi

Εκλογές στην Ινδία.