Άρθρα Ρεπορτάζ

Aυτή η εκλογική αναμέτρηση αλλιώς.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Εδώ και λίγες ώρες έχει ξεκινήσει ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος για την αναμέτρηση των κομμάτων της 25ης Ιουνίου, θυροκολλήθηκε στην Βουλή η διάλυσή της, και εν τοις πράγμασι ξεκινάει η νέα προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων.

Αυτή η προεκλογική περίοδος θα είναι διαφορετική από την προηγούμενη, καθώς υπάρχουν και ουσιαστικές και δομικές αλλαγές, όσον αφορά την ψηφοφορία αλλά και το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση οι ψηφοφόροι δεν θα ψηφίσουν υποψήφιους βουλευτές αλλά θα επιλέξουν κόμμα, τα κόμματα θα επιλέξουν βάση λίστας και με βάση το αποτέλεσμα της κάλπης στις 21 του Μάη του βουλευτές τους.

Επίσης όμως αυτή η προεκλογική μάχη έχει κι άλλους συσχετισμούς.
  • Θα διεξαχθεί με την διαδικασία του μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα και όχι την απλή αναλογική.
  • Τους συσχετισμούς που έχουν προκύψει από το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Πάμε να δούμε παράταξη την παράταξη, πώς θα κινηθούν, τι θα επιδιώξουν, τι θα περιμένουν και ποιος είναι ο απώτερος σκοπός τους. Η ανάλυση θα γίνει στα κοινοβουλευτικά κόμματα της προηγούμενης Βουλής για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης αλλά και των κομμάτων που ήταν οριακά στο να εισέλθουν στην Βουλή.

Νέα Δημοκρατία

Ξεκινώντας από το πρώτο κόμμα όπου είναι η Νέα Δημοκρατία. Η εκτίμηση είναι ότι θα κυμανθεί στο ένα ποσοστό ανάμεσα στο 38% με 40% καθώς δύσκολα θα ξεπεράσει το 40% της πρώτης κάλπης, βέβαια εδώ παίζει ρόλο και το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Όσον αφορά την αυτοδυναμία και το μπόνους των εδρών που θα πάρει κατά όπως φαίνεται ως πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία διότι είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί μία κατάσταση των 21 ποσοστιαίων μονάδων η οποία είναι η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, από κει και πέρα θα θέλει να αποκόψει ψήφους από την δεξιά πτέρυγα σε πρώτη φάση, και αυτό κυρίως έχει να κάνει με την επίθεση κυρίως στο κόμμα της Νίκης και δευτερευόντως το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, καθώς νωρίτερα μετά και τη διάλυση της σύμπραξης στην ουσία του Φαήλου Κρανιδιώτη και του Θάνου Τζήμερου, όπου ο πρώτος δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την Νέα Δημοκρατία και προτρέπει τους ψηφοφόρους του να κάνουν και αυτοί το ίδιο, βέβαια αυτό θα είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό αν αναλογιστούμε το ότι εισέπραξε μικρό ποσοστό το κόμμα των Κρανιδιώτη και Τζήμερου στην κάλπη της 21ης του Μάη. Θα προσπαθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με πολλά ταξίδια στη Βόρεια Ελλάδα να αποκόψει κυρίως ψήφους αυτών των δυο κομμάτων, της Ελληνικής λύσης και της Νίκης, για να μην έχει διαρροή και να μειώσει και το ποσοστό των κομμάτων που θα εισέλθουν στην Βουλή διότι η Νίκη ήταν οριακά να μπει στην Βουλή που μόλις διαλύθηκε.

ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ήταν ένα αναπάντεχο γεγονός η τεράστια διαφορά των 20 και πλέον μονάδων, πιθανών τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην περίμεναν αυτή την τεράστια διαφορά, σε κάθε περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί γρήγορα, αν μπορεί να το καταφέρει σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι ένα ερώτημα βέβαια.

Νωρίτερα ο κύριος Τσίπρας είχε δηλώσει πώς «Η σημερινή συγκρότηση και συνεδρίαση της νέας Εκλογικής Επιτροπής είναι μια χειροπιαστή απόδειξη ότι ακούσαμε, ακούμε το μήνυμα των Ελλήνων πολιτών, λαμβάνουμε το μήνυμα και κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να γίνουμε καλύτεροι. Να αλλάξουμε εν κινήσει». Βέβαια αν άκουσαν είδαν και λάβαν υπόψιν τις βουλές του λαού θα φανεί στην πράξη, καθώς στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο αλλά και όλη την προηγούμενη τετραετία δεν φάνηκε εν τοις πράγμασι

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται να έχει καταφέρει να αντιληφθεί τις προθέσεις του λαού αλλά και των ψηφοφόρων της, ο ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο αναλώθηκε και κυρίως ο κύριος Τσίπρας σε λογοπαίγνια, τα οποία είχαν ως επίκεντρο κυρίως τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την οικογένειά του, όσον αφορά το πολιτικό ιστορικό της οικογένειας Μητσοτάκη και κυρίως τις οικονομικές πολιτικές αλλά και των σκανδάλων και της διαφθοράς που έχει πίσω της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό που δεν έκανε όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όλη η αξιωματική αντιπολίτευση είναι να μιλήσει στον λαό επί των πραγματικών προβλημάτων και να παρουσιάσουν ένα δομικά στέρεο και βάσιμο πρόγραμμα το οποίο θα έθετε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και την εικόνα στους ψηφοφόρους, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να μετεξελίσσεται και θα κοιτάξει να επανακτήσει τη δύναμη που είχε και να διεκδικήσει ξανά την κυβέρνηση την χώρας. Αντ’ αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ αναλώθηκε στην τοξικότητα, απέναντι στην κυβέρνηση, στα λάθη τα οποία έχει κάνει χωρίς όμως να παρουσιάζει ο ίδιος ένα δικό του πρόγραμμα ουσίας.

Το διάστημα μέχρι και την επόμενη κάλπη είναι πολύ μικρό. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιστραφεί η κατάσταση, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και μέσα στο κόμμα, η νέα επιτροπή που συγκροτήθηκε είναι από πρόσωπα που είναι κοντά στο πρόσωπο του κυρίου Τσίπρα, η ομπρέλα των 53 είναι εκτός και από ‘κει προέρχονται κυρίως όλες οι αντιδράσεις στο κόμμα. Η ουσία είναι ότι κρατάνε μέσα στο κόμμα ένα Flight Mode προκειμένου να μην χειροτερέψει η κατάσταση, και αν το αποτέλεσμα στην επόμενη κάλπη είναι χειρότερο του αποτελέσματος της 21ης Μάη, θεωρώ ότι ο κύριος Τσίπρας αν δεν θέση εαυτόν εκτός της προεδρίας του Συριζα θα τεθεί πολύ έντονος και σε μεγάλη τοξικότητα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόσυρσή του από την ηγεσία του κόμματος, όπου εκεί τίθεται το ερώτημα, το τι πραγματικά θα γίνει.

  • Θα συνεχίσει να ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτή την περίπτωση ίσως υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση στον κόσμο και στους ψηφοφόρους και το κόμμα πέσει σε πολύ χαμηλά ποσοστά ακόμα και σε μονοψήφιο νούμερο?
  • Θα υπάρξει παραίτησή του την επόμενη των εκλογών ή το βράδυ των εκλογών, αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα υπάρξει ίσως τα επόμενα χρόνια και η πλήρη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ? Καθώς υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει άξιος αντικαταστάτης που θα μπορέσει να τρέξει το κόμμα όπως πήρε, ανέβασε και δημιούργησε στην ουσία ο κύριος Τσίπρας. Οπότε υπάρχει εκεί η πιθανότητα να υπάρχει και πλήρης διάλυση τα επόμενα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΑΣΟΚ- Κινάλ

Στο ΠΑΣΟΚ το κλίμα είναι θετικό, όλη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα έχει ένα πνεύμα πώς το κόμμα πάει μπροστά, έχει μία άνοδο, θα μπορέσει να καταφέρει με μια ρητορική και ένα αφήγημα που θα πείσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, τους ψηφοφόρους του κέντρου που έφυγαν και έχουν απορροφηθεί από τη Νέα Δημοκρατία τους παλιούς ψηφοφόρους όπου η πλειονότητά τους είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ?

Αυτή τη στιγμή κάνει κατά μέτωπων επίθεση προς την πλευρά της κυβέρνησης καθώς το ΠΑΣΟΚ θεωρεί εαυτόν εν τοις πράγμασι αξιωματική αντιπολίτευση, και αυτό που θα επιδιώξει είναι η άνοδος των ποσοστών και η διεκδίκηση της δεύτερης θέσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μπορεί να το καταφέρει? καθώς θα υπάρξει και έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα και στο ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε ο κύριος Ανδρουλάκης θα επιλέξει ένα διμέτωπο αγώνα με κύριο μέτωπο όμως στη Νέα Δημοκρατία και θα απαντάει περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ από την αντίδραση του κόμματος, παρά θα κάνει κατά μέτωπο επίθεση στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Με σωστή προεκλογική εκστρατεία στις εβδομάδες που μένουν μέχρι και την επόμενη κάλπη μπορεί να αντιδράσει, μπορεί να ανεβάσει τα αποτελέσματά του, καθώς ο Σύριζα αυτή τη στιγμή είναι σε μία περίοδο εσωστρέφειας και όπως και να ‘χει η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση είναι μία κατάσταση άμυνας τόσο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας όσο και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Οπότε θα πρέπει να πιέσει πάρα πολύ για να καταφέρει να υποσκελίσει από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκτίμηση για τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είναι δύο:
  • Θα κυμανθεί στο 15% με 18% κάτι που σημαίνει θα πέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ αν το ΠΑΣΟΚ πάρει αυτά τα ποσοστά θεωρητικά θα κονταροχτυπηθούν για τη δεύτερη θέση ανάμεσα στο 16% και 19% ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  • Αν όμως η αντιπολίτευση δεν δείξει αντανακλαστικά και σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να πείσει τους ψηφοφόρους που έχουν πάει στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ τότε δεν θα είναι διόλου παράξενο αν δούμε ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ να είχε πάρει μέχρι και 10 μονάδες πάνω, δηλαδή να κυμανθεί στο 20% με 22% στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης του Ιούνη.
ΚΚΕ

Το κομουνιστικό κόμμα θα συνεχίσει την ρητορική τους στο ίδιο μήκος κύματος και αυτή τη φορά αφού υπάρχει και η άνοδος των ποσοστών θα επιδιώξει επιπλέον να ανεβάσει τα ποσοστά και έτσι να διατηρήσει την δυναμική που έχει από την προηγούμενη κάλπη, εκεί θα κινηθεί ο γενικός γραμματέας του κόμματος ο κ. Κουτσούμπας και αυτό που θα επιδιώξει προεκλογικά είναι η ευθεία επίθεση στα τρία συστημικά όπως αναφέρεται συνέχεια κόμματα Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και θα υπερασπίζεται την εργατιά και το δίκιο του λαού. Οπότε τα πιθανά ποσοστά του Κομουνιστικού Κόμματος θα παιχτούν ανάμεσα στο 6% με 8%.

Ελληνικής λύση

Νωρίτερα είχαμε την συστράτευση των κυρίων Νικολόπουλου και Καραχάλιου δύο σημαντικότατα ”γρανάζια” θα προστεθούν στην μηχανή της Ελληνικής λύσης κάτι που πιστεύω θα δώσει και μία ιδιαίτερη δυναμική στο κόμμα. Μπόρεσε και βγήκε αλώβητο στην ουσία από την την προηγούμενη προεκλογική περίοδο και τις όποιες αναταράξεις υπήρχαν. Η ρητορική του κυρίου Βελόπουλου δεν θα αλλάξει θα είναι ίδια μετωπική επίθεση όπως ήταν και στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Πιθανόν να μην έχουμε διακύμανση όσον αφορά τα ποσοστά της Ελληνικής λύσης και να την δούμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στο 4% με 6%

Και να πάμε τώρα στα κόμματα που ήταν οριακά να μπουν στη Βουλή.
ΜεΡΑ25

Θα ξεκινήσουμε πρώτα με το ΜεΡΑ25 το οποίο έχασε την είσοδο στην Βουλή, θα προσπαθήσει να την επανακτήσει στην επόμενη προεκλογική περίοδο πράγμα που είναι πολύ δύσκολο. Καθώς ο κόσμος ταράχτηκε με τα σχέδια ”Δήμητρα” και τα τοπικά νομίσματα και δεν μπόρεσε ο κύριος Βαρουφάκης να πείσει με αυτή την πολιτική του και την ρητορική, ο κόσμος δεν φάνηκε να τον εμπιστεύτηκε, καθώς πιθανόν να φοβήθηκε ότι θα γυρίσουμε χρόνια πάλι πίσω τη στιγμή που προφανώς κάπως έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Οπότε είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για τον κύριο Βαρουφάκη και το ΜεΡΑ25 να εισέλθει στη βουλή και αν αναλογιστούμε ότι έρχεται με φόρα και η κυρία Κωνσταντοπούλου, ίσως να χάσει και ακόμα περισσότερα ποσοστά και να μην καταφέρει να μπει στην επόμενη Βουλή.

Πλεύση ελευθερίας.

Θα μείνουμε στα αριστερά και θα συνεχίσουμε με την κυρία Κωνσταντοπούλου και την Πλεύση ελευθερίας. Ο γράφων πιστεύει ότι τελικά θα καταφέρει να μπει στην Βουλή καθώς έρχεται με φόρα και υπάρχει το θετικό κλίμα. Φαίνεται να είναι λίγο πιο μετριοπαθής όσον αφορά την περίοδο του 2015 και όταν υπήρχε η σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ προτού αποχωρήσουν. Είναι πιο διαλλακτική στις επαφές και στις συζητήσεις και στις ομιλίες τις, έχει κάνει άνοιγμα σε όλο το πολιτικό φάσμα, οπότε η κυρία Κωνσταντοπούλου έχει αρκετές πιθανότητες να μπει στην επόμενη βουλή και μπορούμε να σκεφτούμε ότι πιθανόν να αντλήσει και αυτή ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ όπου θα υπάρχει περισσότερο καθίζηση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκτίμηση είναι ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου και η Πλεύση ελευθερίας οριακά θα μπουν στη βουλή και θα κυμανθούν σε ένα ποσοστό ανάμεσα στο 3% με 5%

Νίκη

Τέλος, όσον αφορά το κόμμα της Νίκης όπου οριακά δεν μπήκε στην προηγούμενη Βουλή, εκτίμηση είναι ότι δεν θα καταφέρει να μπει και στην επόμενη Βουλή. Ήδη δέχτηκε και θα δεχτεί περαιτέρω επίθεση κυρίως από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και δευτερευόντως από τον Κυριάκο Βελόπουλο. Η προεκλογική εκστρατεία στη Βόρεια Ελλάδα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι πιο έντονη και για αυτόν τον λόγο και εκτίμηση για το κόμμα της Νίκης είναι ότι θα κυμανθεί σε ένα ποσοστό αρκετά πιο χαμηλό από το 2,92% που πήρε στην προηγούμενη κάλπη. Πιθανόν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση να κυμανθεί ανάμεσα στο 1% με 2% το πολύ.

Τι να περιμένουμε.

Απομένει λοιπόν ένας μήνας για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση για να δούμε ποια βουλή θα προκύψει, αν και κατά ένα μεγάλο ποσοστό ξέρουμε ποιο θα είναι το επόμενο κυβερνών κόμμα. Εδώ αφενός θα πρέπει να δούμε την δυναμική των εδρών που θα έχει προφανώς η Νέα Δημοκρατία και αφετέρου το πόσα κόμματα θα εισέλθουν στην επόμενη βουλή. Σε κάθε περίπτωση θα δούμε μία προεκλογική εκστρατεία όπου οι επιθέσεις των κομμάτων θα είναι κυρίως στοχευμένες δυνητικά στους άμεσους αντιπάλους τους.

Και βέβαια θα πρέπει να δούμε και τους ψήφους των αποδήμων καθώς τα αριστερά κόμματα τα οποία μπλόκαραν στην ουσία την ελευθερία όσον αφορά την διαδικασία στο να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες ομογενείς αν θα αλλάξουν πλεύση διότι το ΜεΡΑ25 το οποίο δεν μπήκε στη βουλή στην διασπορά πήρε 11 μονάδες και το Κομουνιστικό κόμμα κυμάνθηκε επίσης στα ίδια επίπεδα. Οπότε ίσως τα κόμματα της αριστεράς θα πρέπει να αναλογιστούν αν θα πρέπει πραγματικά να αλλάξει η εκλογική διαδικασία για τους Έλληνες ομογενείς και να δοθεί πλήρης ελευθερία, όπως αν βρισκόντουσαν στην πατρίδα.

ΥΓ: είναι επιτακτική ανάγκη οι Έλληνες του εξωτερικού να έχουν την ίδια ευκαιρία να ψηφίζουν ως αν ήταν στην πατρίδα, ας δουν τα κόμματα στην επόμενη βουλή και την επιστολική ψήφο, πρέπει να ξεφύγουν από κάποια ταμπού και να κοιτάξουν το μέλλον και της διασποράς και του τόπου αλλά και του πολιτικού συστήματος.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi