Άρθρα ΡεπορτάζΔιασποράΕιδήσεις και Νέα

Το Βρετανικό μουσείο θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να επιστρέψει τα τα γλυπτά του Παρθενώνα!!!

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Παρίσι με θέμα: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, νέες προοπτικές στη συζήτηση επαναπατρισμού. 

Στο Πανεπιστήμιο Pantheon-Assas, ένα ανώτατο ίδρυμα της Γαλλίας από το οποίο έχουν αποφοιτήσει οι δύο τελευταίοι πρόεδροι της Ελληνικής δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος και η νυν Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε αυτή την σπουδαία εκδήλωση στην Σορβόννη και δίπλα στις ανατολική όχθη του ποταμού Σηκουάνα μία πολύ σημαντική εκδήλωση έλαβε χώρα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα εκεί όπου γεννήθηκαν, αρχίζει να εντείνεται τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα και η διεθνής κοινότητα να είναι υπέρ της επιστροφής.

Υπό αυτό το πρίσμα το ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού θέλοντας να αναδείξει το θέμα έτι περεταίρω και να επηρεάσει την διεθνής κοινή γνώμη, μέσα από τα επιχειρήματα και με την υποστήριξη από την επιστημονική κοινότητα, διοργάνωσε για δεύτερη φορά μετά την πολύ επιτυχημένη πρώτη εκδήλωση στην Χαϊδελβέργη τον Οκτώβριο του 2023 την εκδήλωση για τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Παρίσι εκεί  όπου εδρεύει και η UNESCO.

Στην εκδήλωση δεν παραβρέθηκε η Sarah Worthingon μέλος τη διοίκησης του Βρετανικού μουσείου για προσωπικούς λόγους όπως και ο Andrew Wallace-Hadrill ιστορικός του Κέιμπριτζ και μέλος της Βρετανικής επιτροπής για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, Ο οποίος είχε ένα έκτακτο ιατρικό περιστατικό λίγες ώρες πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Την συζήτηση διεύθυνε ο Greg Lourie, νομικός σύμβουλος και ειδικός στην επίλυση διεθνών διαφορών.

Φίλιππος Κοτσαρίδης. Φωτογραφία: Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosi

O πρόεδρος του ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού Φίλιππος Κοτσαρίδης επισήμανε, πώς τα γλυπτά του Παρθενώνα λείπουν πάνω από 200 χρόνια από το σπίτι τους, όπου με την βία αποκολλήθηκαν από τον λόρδο Έλγιν. Τόνισε με ιδιαίτερη σημασία ότι ο διάκοσμος του Παρθενώνα και τα γλυπτά τα οποία λείπουν τον κάνουν να είναι ΄΄γυμνός΄΄ επισημαίνοντας και την ιστορικότητά τους, αυτήν με την ιστορία 2,500 ετών.

Δημήτριος Ζεβελάκης. Φωτογραφία: Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosi

Ο Δημήτριος Ζεβελάκης πρέσβης της Ελλάδος στην Γαλλία ανέφερε στην e-enimerosi, <<νομίζω είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνουμε την κοινή γνώμη, για ένα θέμα που δεν είναι μόνο εθνικό, και σε αυτό συντάσσονται όλοι οι Έλληνες, αλλά είναι ένα θέμα διεθνές. Γιατί ο Παρθενώνας είναι ένα κομμάτι της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ένα σύμβολο της ελληνικής συμβολής στον πολιτισμό. Στην δημοκρατία, τοποθετήθηκε ο άνθρωπος ως μέτρο των πάντων, στο κέντρο δηλαδή της πολιτείας και επίσης φυσικά ότι πρόκειται για ένα αριστούργημα από πλευράς αρχιτεκτονικής το οποίο βρίσκεται σε διάλογο με όλο το περιβάλλον στο οποίο δημιουργήθηκε και μέσα στο οποίο εντάθηκε.

Επομένως το να υπάρχει ενημέρωση στον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και γενικότερα στους τίτλους της κοινής γνώμης για το δίκαιο του αιτήματος της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα με το σύνολο στο οποίο ανήκουν, θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό έργο το οποίο συνεχίζετε και το οποίο ελπίζουμε να φέρει απτά αποτελέσματα και ήδη έχουμε δει αποτελέσματα επιστροφής τμημάτων από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα>>.

Άγγελος Χανιώτης. Φωτογραφία: Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosi

Ο κ. Άγγελος Χανιώτης του Ινστιτούτου έρευνας του πανεπιστημίου του Πρίνστον σε δηλώσεις του μετά το πέρας της εκδήλωσης τόνισε στην e-enimerosi:

Ερώτηση: Κύριε Χανιώτη δηλώσατε σήμερα για το μπράντ νέιμ του Βρετανικού μουσείου, αυτό του δίνει και την ευκαιρία να κάνει επιδείξεις μόδας δίπλα στα γλυπτά?

ΑΠ: Είναι πολύ καλή η ερώτηση που κάνετε και σχετίζεται με ένα  γενικότερο πρόβλημα, το οποίο είναι πώς ο παραδοσιακός πολιτισμός μπορεί να συνδεθεί με τον σύγχρονο πολιτισμό, ή με την σύγχρονη αγορά. Επομένως, υπάρχει μία πολύ μεγάλη διαφορά για το αν κανένας συνδέει ένα αρχαίο μνημείο με σύγχρονα έργα τέχνης και εντελώς διαφορετικό αν συνδέει κανένας ένα αρχείο μνημείο με κάτι το οποίο απευθύνεται στην αγορά. Είναι κάτι το οποίο εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο, θα μπορούσε μάλιστα κανείς να προχωρήσει και παραπέρα και να θεωρήσει ότι αποτελεί και μία πρόκληση προς την Ελλάδα, διότι ως γνωστόν και η έκθεση αυτή, η επίδειξη μόδας ήταν ενός Τούρκου σχεδιαστή, δεν νομίζω το Βρετανικό μουσείο να θέλει να δείξει ότι είναι ακόμα ένα λιοντάρι που βρυχάται σε έναν κόσμο ο οποίος έχει αλλάξει.

Ερώτηση:  Σήμερα κάνατε αναφορά ξανά για το αν μια συμφωνία είναι κομμένη, δεν μπορεί να εκτιμηθεί στο σύνολό της, π.χ, του Τσαϊκόφσκι.

ΑΠ: Φαντάζομαι αν είχε βρεθεί μία χαμένη συμφωνία του Τσαϊκόφσκι, βρίσκονται χαμένα έργα μουσικής και έχει αγοράσει το 60% της παρτιτούρας κάποιος συλλέκτης στην Ιαπωνία το 20% κάποιος στην Αμερική, αυτό το οποίο υπερέχει σε όλα αυτά τα επιχειρήματα είναι, μπορεί να εκτιμηθεί, μόνο στην ολότητά του και όχι κομματιασμένο.

Γιώργος Κουμουτσάκος. Φωτογραφία: Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosi

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO δήλωσε στην κάμερα της e-enimerosi και τον Μουρτζούκο Χρήστο.

Ερώτηση: Σε ένα σημείο της Ευρώπης με βαρύτητα όπως το Παρίσι καθώς είναι και η έδρα της Unesco θα ήθελα να κάνετε ένα σχόλιο.

ΑΠ: Πιστεύω ότι οι συζητήσεις σαν την σημερινή, που γίνονται με στέρεη επιχειρηματολογία, με ρεαλισμό αλλά και την αποφασιστικότητα που απαιτεί μια δύσκολη αποστολή, όπως το να επιστρέψουν και να επανενωθούν τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα, εκεί όπου πραγματικά γεννήθηκαν και ανήκουν. Είναι πολύ σημαντικό αυτές οι συζητήσεις που σας είπα να γίνονται με αυτό το πλαίσιο του ρεαλισμού αλλά και της πληρότητας.

Όσον αφορά στην Unesco αυτό το οποίο θα ήθελα να πω είναι, ότι όλες τις αποφάσεις αλλά και οι σχετικές με το θέμα αυτό συμβάσεις της, ευνοούν την ελληνική επιχειρηματολογία, είναι πάντα μια χρήσιμη πηγή που θα κάνει ακόμα ποιο ισχυρά τα ελληνικά επιχειρήματα. Η συζήτηση όπως ξέρετε και η προσπάθεια δεν τελειώνει, εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε την δουλειά που μας αναλογεί στην Unesco με την ισχύ που μας δίνει η αποφασιστικότητα και της ελληνικής κυβέρνησης και του Έλληνα Πρωθυπουργού, να διεκδικήσει και να οδηγήσει σε αίσια έκβαση αυτό το δίκαιο αίτημα της χώρας μας.

Κατερίνα Τιτή. Φωτογραφία: Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosi

Η Κατερίνα Τιτή αναπληρώτρια καθηγήτρια έρευνας Διεθνούς δικαίου στο Εθνικό Κέντρο επιστημονικής έρευνας της Γαλλίας δήλωσε στην e-enimerosi. <<Θεωρώ ότι είναι σημαντική η σημερινή εκδήλωση από την άποψη ότι είναι σημαντικό το να ευαισθητοποιούμε την κοινή γνώμη, να μην ξεχνάμε ότι και το Παρίσι έχει τα δικά του κομμάτια από τον Παρθενώνα και η Unesco το 2021 πήρε μια απόφαση, είναι σημαντικό ότι ήταν απόφαση και όχι απλώς  ψήφισμα στο οποίο δήλωσε ότι το ζήτημα είναι διακυβερνητικό και ότι η υποχρέωση, και χρησιμοποίησε την λέξη υποχρέωση, για την επιστροφή των μαρμάρων, βαρύνει την Μεγάλη Βρετανία>>.

Ιωάννης Λέφας. Φωτογραφία: Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosi

Ο Ιωάννης Λέφας, ο άνθρωπος πίσω από το Parthenon Project, εμφανίζεται βέβαιος για την επιστροφή των γλυπτών στο σπίτι τους. Όπως τονίζει και ο ίδιος, υπενθυμίζοντας την πρόταση την οποία έχει θέσει για μία συμφωνία όπου θα κερδίσουν και οι δυο πλευρές, δηλαδή ανάμεσα στην Ελλάδα και την μεγάλη Βρετανία, εκεί όπου τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέφουν μονίμως και στην αίθουσα του βρετανικού μουσείου η οποία θα ονομαστεί Hellenic Gallery θα διοργανώνονται εκθέσεις με άλλα ελληνικά έργα τέχνης. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, στο γεγονός πως όλοι οι Βρετανοί με τους οποίους συνομιλεί γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάποια στιγμή τα γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα.

ΥΓ1: Μία εκδήλωση η οποία θα προκαλέσει αίσθηση και θα ενεργοποιήσει έτσι περαιτέρω την διεθνή κοινότητα, η οποία θα έρθει να δώσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση προς το Βρετανικό μουσείο, αλλά και την βρετανική κυβέρνηση. 

ΥΓ2: Η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, το δημιούργημα των Ικτίνου και Καλλικράτη, εκεί όπου τα γέννησαν, και εκεί όπου για πάνω από 2.000 χρόνια τα έλουζε ο ελληνικός ήλιος και τα χάιδευε ο αττικός αέρας, είναι επιτακτική ανάγκη όχι μόνο για την ιστορία της Ελλάδας, αλλά και για παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Φωτογραφία: Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosi
Φωτογραφία: Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosi
Φωτογραφία: Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosi
Φωτογραφία: Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosi
Φωτογραφία: Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosi
Φωτογραφία: Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosi
Φωτογραφία: Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosi
Φωτογραφία: Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosi
Φωτογραφία: Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosi
Φωτογραφία: Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosi
Φωτογραφία: Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosi
Φωτογραφία: Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosi

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi

«“Φράγμα Πύλης, Τρικάλων”: Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”.

e-enimerosi