Ιστορία Πολιτισμός

Ψηφιδωτά που απεικονίζουν τη Μέδουσα αποκαλύφθηκαν σε ρωμαϊκή βίλα του 2ου αιώνα.

Δύο ψηφιδωτά ρωμαϊκής εποχής που απεικονίζουν τη μυθολογική Μέδουσα με μαλλιά φιδιού ανακαλύφθηκαν στη Βίλα των Αντωνίνων στην Ιταλία.

Κατά την ανασκαφή μιας βίλας που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι αυτοκράτορες στην Ιταλία, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κάτι απροσδόκητο: δύο ψηφιδωτά που απεικονίζουν την ελληνική μυθολογική φιγούρα Μέδουσα, της οποίας τα μαλλιά ήταν φτιαγμένα από φίδια και της οποίας το βλέμμα λέγεται ότι μπορούσε να μετατρέψει τους ανθρώπους σε πέτρα. 

Η ομάδα βρήκε τα ψηφιδωτά σε ένα κυκλικό δωμάτιο στη Βίλα των Αντωνίνων, που ονομάζεται έτσι επειδή χρησιμοποιήθηκε από μέλη της δυναστείας των Αντωνίνων που κυβέρνησε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από το 138 έως το 193 μ.Χ. είπε σε παρουσίασή του στην ετήσια συνάντηση του, το Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορλεάνη τον Ιανουάριο. 

Και στα δύο μωσαϊκά, η Μέδουσα κοιτάζει μακριά, αφήνοντας ίσως τους παρατηρητές να αναρωτιούνται, “Τι σκέφτονται αυτές οι κυρίες;”  Ο Τίμοθι Ρένερ(ανοίγει σε νέα καρτέλα), ένας καθηγητής κλασικών και γενικών ανθρωπιστικών επιστημών στο κρατικό πανεπιστήμιο Montclair στο Νιου Τζέρσεϊ και συνδιευθυντής της ομάδας που ανασκάπτει τον χώρο, είπε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. 

Η ομάδα βρήκε τα ψηφιδωτά της Μέδουσας μέσα σε δύο κόγχες κομμένες σε ένα κυκλικό δωμάτιο στη βίλα, μία στο βορειοδυτικό τμήμα του δωματίου και μία άλλη στο νοτιοανατολικό τμήμα. Το δωμάτιο είχε άλλες δύο κόγχες, αλλά δεν βρέθηκαν υπολείμματα ψηφιδωτού σε αυτές.

Είναι ακόμα μυστήριο για ποιον σκοπό χρησιμοποιήθηκε αυτό το δωμάτιο και γιατί περιείχε ψηφιδωτά της Μέδουσας. Ωστόσο, “σίγουρα πρέπει να ήταν πολύ εντυπωσιακό να μπεις στο δωμάτιο”, Deborah Chatr Aryamontri(ανοίγει σε νέα καρτέλα), αναπληρωτής καθηγητής κλασικών και γενικών ανθρωπιστικών επιστημών στο κρατικό πανεπιστήμιο Montclair και συνδιευθυντής της ομάδας, σημειώνοντας ότι το δωμάτιο έχει διάμετρο περίπου 21 μέτρα.

«Η εύρεση αυτών των ψηφιδωτών ήταν μια ευχάριστη έκπληξη», είπε ο Chatr Aryamontri, σημειώνοντας ότι πολλές από τις πιο εντυπωσιακές διακοσμήσεις της βίλας αφαιρέθηκαν κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα.

Τον δεύτερο αιώνα, τα κεφάλια της Μέδουσας ήταν δημοφιλή διακοσμητικά χαρακτηριστικά στον ρωμαϊκό κόσμο, είπαν οι ερευνητές. Δεν είναι βέβαιο αν οι ιδιοκτήτες της βίλας τα παρήγγειλαν συγκεκριμένα ή αν δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες του καλλιτέχνη που δούλεψε στο δωμάτιο.

Η δυναστεία των Αντωνίνων κυβέρνησε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μεταξύ της βασιλείας των αυτοκρατόρων Antoninus Pius (βασιλεία 138-161 μ.Χ.) και Commodus (βασιλεία μ.Χ. 177-192) Η βίλα είναι τεράστια και έχει ακόμη και αυτό που φαίνεται να ήταν ένα αμφιθέατρο που χρησιμοποιήθηκε από τον αυτοκράτορα Commodus για gladi πρακτική και τη θανάτωση άγριων ζώων.

Το κυκλικό δωμάτιο φαίνεται να βρίσκεται σε μια περιοχή όπου οι άνθρωποι διέμεναν στη βίλα. Μια πιθανότητα είναι ότι ήταν αίθουσα υποδοχής. Ο

Φθορές στην τοποθεσία.

Μια πρόκληση για τους σύγχρονους αρχαιολόγους είναι ότι υπάρχει μεγάλος όγκος ζημιών και αναστάτωσης στον χώρο. Στο παρελθόν η περιοχή που βρίσκεται η βίλα στην Ιταλία λεηλατήθηκε και χρησιμοποιήθηκε για χωματερές. Επίσης, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η τοποθεσία βρισκόταν σε στρατηγική θέση όπου παρατηρήθηκε σημαντική κίνηση στρατευμάτων. “Βρίσκουμε στην πραγματικότητα κάποια τεχνουργήματα του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου” κατά τη διάρκεια της ανασκαφής της βίλας, είπε ο Chatr Aryamontri.

Μια φωτογραφία της περιοχής που τραβήχτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα δείχνει ρωμαϊκούς τοίχους από σκυρόδεμα που βρίσκονται πάνω από το έδαφος, αλλά έκτοτε έχουν υποστεί ζημιές ή τώρα έχουν καταστραφεί, είπε ο Ρένερ.

Ένα μικρό τμήμα του κυκλικού δωματίου με ψηφιδωτά βρέθηκε για πρώτη φορά το 2014 και έκτοτε συνεχίστηκε η ανασκαφή και η ανάλυση. Η ομάδα ελπίζει να βοηθήσει στη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου στη θέση της βίλας κάποια μέρα.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή αρχική εικόνα: Ευγενική προσφορά της Deborah Chatr Aryamontri

Σχετικές αναρτήσεις

Έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής ανά την Ελλάδα.

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi