Ποιοι οι στόχοι του διήμερου ενεργειακού εργαστηρίου, που ξεκινά αύριο στη Λευκωσία. Ζεστή η ExxonMobil για επενδύσεις.
Με ιδιαίτερες προσδοκίες ξεκινά αύριο το διήμερο εργαστήρι με τίτλο «The Cyprus Gateway: Natural Gas to Power and Liquefaction», που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Χίλτον» Λευκωσίας.
Στο πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνονται εξειδικευμένες παρουσιάσεις αναφορικά με επιμέρους τομείς των νέων σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας από τεχνοκράτες του ΥΕΕΒ και της ΕΥΚ, καθώς και συζήτηση επί των παρουσιάσεων.
Στο εργαστήρι έχουν προσκληθεί εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλη την αλυσίδα φυσικού αερίου, αλλά και στην αλυσίδα του ηλεκτρισμού. Στόχος είναι, ακριβώς, η παρουσίαση και συζήτηση της προοπτικής μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο με αγωγό, για ηλεκτροπαραγωγή και για προώθηση των επιλογών εξαγωγής LNG. Οι εταιρείες που θα δώσουν το «παρών» τους προέρχονται από εκείνες που δραστηριοποιούνται τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και στις γειτονικές χώρες, Ισραήλ και Αίγυπτο.
Σκοπός του Υπουργείου Ενέργειας είναι να πραγματοποιήσει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ανθρώπους της βιομηχανίας ενέργειας για να ακούσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους. Το Υπουργείο εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο, καθώς φαίνεται πως η πρότασή του τυγχάνει σοβαρής αξιολόγησης από εταιρείες οι οποίες δεν είναι αρνητικές να την συζητήσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου τα επόμενα βήματα του Υπουργείου προσανατολίζονται σε μια διαφανή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις εταιρείες, οπότε και θα γίνει η επιλογή των συνεργατών μας για να ξεκινήσει κι επίσημα ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου.
Επιπλέον, με σκοπό την καλύτερη δυνατή ανατροφοδότηση από τους εκπροσώπους των εταιρειών που θα συμμετέχουν στο εργαστήρι, τη Δευτέρα και την Τρίτη ο Υπουργός Ενέργειας και οι συνεργάτες του προγραμματίζουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις μαζί τους. H επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας στο Ισραήλ προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες κατασκευής αγωγού αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουνίου.
Ζεστή η ExxonMobil για επενδύσεις LNG
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ExxonMobil δήλωσε ότι θα συνεχίσει την αναζήτηση μεγάλων νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που μπορούν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως το LNG και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ακόμη και όταν το όριο για τη δέσμευση των δαπανών εξερεύνησης γίνεται ολοένα υψηλότερο. «Η παραγωγή υδρογονανθράκων με χαμηλές λειτουργικές εκπομπές αποτελεί προτεραιότητα, αλλά η αξιοποίηση νέων ευρημάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένει ο πυρήνας, η οποία πρέπει να προσεγγίζεται με ‘’πειθαρχημένο’’ τρόπο, που συνεπάγεται την πλήρη αξιολόγηση των πόρων πριν από τη βιασύνη σε έργα, για παράδειγμα στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο John Ardill στην S&P Global Commodity Insights.
Η εταιρεία επιδιώκει επίσης να επενδύσει όλο και περισσότερο σε ευκαιρίες φυσικού αερίου «οδηγούμενες από την αγορά», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος, όπου η εταιρεία βρίσκεται σε σχετικά πρώιμο στάδιο, συνδυάζει τα αξιοθέατα μιας μεγάλης εγχώριας αγοράς και ευκαιρίες εξαγωγών μαζί με άλλους παραγωγούς της Ανατολικής Μεσογείου.
Η απώλεια της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου από την Ευρώπη και η μετάβαση στο LNG έχει αυξήσει το αποτύπωμα άνθρακα και έτσι ενέτεινε την ανάγκη της για νέες πηγές φυσικού αερίου αγωγών, είπε, προσθέτοντας ότι οι αγορές που στερούνται υποδομής αγωγών και βασίζονται στο LNG θα είναι εγγενώς λιγότερο σταθερές.
Μετά την ανακάλυψη του «Γλαύκος» το 2019 στην ΑΟΖ της Κύπρου, η ExxonMobil μόλις ολοκλήρωσε μια τρισδιάστατη σεισμική έρευνα ανοικτά της Κύπρου και μια 2-D σεισμική έρευνα ανοικτά της νήσου Κρήτης, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία σχεδίαζε γεωτρήσεις στην περιοχή στα τέλη του 2024 ή 2025.
Σημειώνοντας ότι η Κύπρος χαρακτηρίζεται από «πολλές ανακαλύψεις μέτριου μεγέθους», είπε ότι υπάρχουν πολλαπλές επιλογές ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των αρθρωτών εγκαταστάσεων LNG στο νησί ή μιας πλωτής εγκατάστασης LNG.
Ωστόσο, η πρώτη προτεραιότητα είναι να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε.
Στήριξη Ιταλίας σε EastMed
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιταλικής Βουλής ενέκρινε εντός της βδομάδας ένα σημαντικό Ψήφισμα, με το οποίο καλεί την ιταλική κυβέρνηση να δραστηριοποιηθεί για την υλοποίηση του αγωγού EastMed, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες χώρες.
Ειδικότερα, ύστερα από μία μακρά διαδικασία ακροάσεων, στο πλαίσιο της οποίας είχαν κληθεί και αναπτύξει τις απόψεις τους οι επικεφαλής ενεργειακών εταιρειών, οι πρέσβεις του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου και άλλοι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, πανεπιστημιακοί και ενεργειακοί εμπειρογνώμονες, η 50μελής Επιτροπή του ιταλικού Κοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα, με την ομόφωνη στήριξη των κομμάτων του συνασπισμού που στηρίζει την Κυβέρνηση Meloni. Το ψήφισμα της ιταλικής Βουλής έρχεται ως απάντηση στις δηλώσεις του επικεφαλής του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού της ENI, Claudio Descalzi, ο οποίος δήλωσε πως η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed απαιτεί τη γεωπολιτική υποστήριξη της Τουρκίας.
Θέλει Φ.Α. της Αν. Μεσογείου ο Κιλιτσντάρογλου
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος για την προεδρία της τουρκικής αντιπολίτευσης, δήλωσε την Τετάρτη ότι η ιδέα της δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία είναι επικίνδυνη για την Άγκυρα και απειλή για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.
«Δεν θα εναντιωθώ στις καλές σχέσεις με τη Μόσχα, αντίθετα σε ορισμένους τομείς, όπως η πετροχημική βιομηχανία και η βιομηχανία αλουμινίου, ελάβαμε τεχνολογική υποδομή από τη Ρωσία. Ωστόσο, είμαι κατά της ενεργειακής εξάρτησης της Τουρκίας από τη Ρωσία», είπε ο Κιλιτσντάρογλου σε μια εμφάνιση στο κανάλι Babala TV στο YouTube, απαντώντας σε ερωτήσεις των τηλεθεατών.
Ο Κιλιτσντάρογλου πιστεύει ότι αυτή η εξάρτηση είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα για την Τουρκία στο μέλλον.
«Λέτε ότι υπογράψατε συμφωνία για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου με τη Ρωσία. Αν τώρα η Τουρκία εξαρτάται 30%-40% από τη Ρωσία ενεργειακά, η δημιουργία ενός κόμβου θα αυξήσει την εξάρτηση στο 70%-80%. Είναι συνθηκολόγηση! Θα χάσουμε!», είπε ο υποψήφιος.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε, μάλιστα, ότι οι πωλήσεις φυσικού αερίου από κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έκπτωση χωρίς τη χρήση του κόμβου θα μπορούσαν να είναι μια διέξοδος από αυτήν την κατάσταση.