Ιατρική ΒιολογίαΙστορία Πολιτισμός

2 μούμιες που έχουν αποκολληθεί στο αρχαίο αιγυπτιακό νεκροταφείο όπου ο βασιλιάς Τούτ και άλλα τεκμήρια είχαν ταφεί

Δύο μούμιες έχουν ανακαλυφθεί στην κοιλάδα των βασιλιάδων της Αιγύπτου, το νεκροταφείο που κατέχει τον τάφο του βασιλιά  Τουτανχαμών και άλλα αιγυπτιακά δικαιώματα. 

Εκτός από τις μούμιες, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν επίσης πολλά εργαστήρια, τα οποία αποκαλύπτουν λεπτομερέστερα τη ζωή των εργαζομένων που έχτισαν το μεγαλόπρεπο συγκρότημα. Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν την Πέμπτη (10 Οκτωβρίου) σε συνέντευξη Τύπου. 

Αν και δεν βρέθηκαν βασιλικοί τάφοι, οι νέες ανακαλύψεις αποκαλύπτουν αποθηκευτικούς χώρους για τον εξοπλισμό των εργαζομένων, γράφοντας ότι συζητά τη ζωή τους και μάλιστα ένα ασυνήθιστο τεχνούργημα που οι εργαζόμενοι μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει για να μετακινήσουν έπιπλα. 

Η ζωή ενός εργάτη

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα ήταν ένα τεράστιο συγκρότημα εργαστηρίων που βρέθηκε στο δυτικό τμήμα της Κοιλάδας των Βασιλέων, κοντά στην αρχαία πόλη του Λούξορ . Το συγκρότημα περιλαμβάνει εργαστήρια που χρησιμοποιούνται για την έγχρωμη αγγειοπλαστική, την κατασκευή επίπλων και καθαρό χρυσό, επικεφαλής της ομάδας Zahi Hawass, πρώην Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου. 

Κοντά στο συγκρότημα εργαστηρίων, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια περιοχή μήκους 5 μέτρων που είχε σκάψει στην κοιλάδα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κάσα (χώρος αποθήκευσης αντικειμένων), δήλωσε ο Hawass. Αυτός ο ιστότοπος απέδωσε τα ερείπια πολλών αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των απομεινάρια κρεμμυδιών, σύκων, λινών, σχοινιών και κομμάτια υλικού που παρέμειναν από μουμιοποίηση . Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν επίσης ένα κομμάτι ξύλου μήκους περίπου 0,9 μ. Που μοιάζει με διχαλωτή περόνη. Μια ιερογλυφική ​​επιγραφή λέει “άρχοντας των δύο εδαφών”. Αυτό το ασυνήθιστο τεχνούργημα μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί σαν κούκλα ή περονοφόρο όχημα “για να κρατάτε έπιπλα για να το βάλετε μέσα στον τάφο”, δήλωσε ο Hawass. 

 

Σε κοντινή απόσταση, οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα ερείπια των δομών που χρησιμοποιούνται για να ψήνουν το ψωμί, να φτιάχνουν αγγεία και να αποθηκεύουν νερό. Βρήκαν επίσης δύο δαχτυλίδια, ένα από τα οποία είναι εγγεγραμμένο με το όνομα Amenhotep III, ένας φαραώ ο τάφος του οποίου βρίσκεται στη δυτική κοιλάδα και ένα άλλο δαχτυλίδι που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για βασίλισσα. Ο Χαβάς δήλωσε ότι ελπίζει να βρει ανιχνευμένους τάφους των μελών της οικογένειας του Αμανχοτέπ Γ ‘ , του παππού του βασιλιά Τούτ, σε μελλοντικές εποχές. 

Κοιλάδα των ανακαλύψεων των Βασιλέων

Οι αρχαιολόγοι ανασκάφηκαν αρκετές περιοχές και στα δύο ανατολικά και δυτικά τμήματα της Κοιλάδας των Βασιλέων. Αυτή η φωτογραφία δείχνει μία περιοχή. Βοήθησαν με τη χρηματοδότηση από τηλεοπτικούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένου του Discovery Channel.
(Εικόνα: Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων)

Κοιλάδα των ανακαλύψεων των Βασιλέων

Ένα διακοσμημένο δοχείο που βρέθηκε κατά τις πρόσφατες ανασκαφές. Οι εργασίες αποκάλυψαν ένα ολόκληρο εργαστήριο που χρησιμοποιήθηκε για την βαφή κεραμικής. Αυτό το δοχείο μπορεί να έχει διακοσμηθεί μέσα σε αυτό το εργαστήριο.
(Εικόνα: Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων)

Κοιλάδα των ανακαλύψεων των Βασιλέων

Ένα τεράστιο βάζο που βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, εμφανίστηκε ανακατασκευασμένο. Το συγκρότημα των εργαστηρίων είναι τεράστιο, αποκαλύπτοντας τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγονται από τους εργάτες της Κοιλάδας των Βασιλέων.
(Εικόνα: Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων)

Κοιλάδα των ανακαλύψεων των Βασιλέων

Οι αρχαιολόγοι παρουσίασαν την ανακατασκευή αρχαίων αγγείων. Τα αρχαία αγγεία σπάνια βρίσκονται σε ένα κομμάτι.
(Εικόνα: Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων)

Κοιλάδα των ανακαλύψεων των Βασιλέων

Μια εικόνα φιδιού που βρέθηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Φαίνεται να δείχνει μια κόμπρα.
(Εικόνα: Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων)

Κοιλάδα των ανακαλύψεων των Βασιλέων

Δύο βάζα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών στην Κοιλάδα των Βασιλέων.
(Εικόνα: Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων)

Κοιλάδα των ανακαλύψεων των Βασιλέων

Ένα σχέδιο πρόσωπο που βρέθηκε πρόσφατα από αρχαιολόγους που εργάζονται στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Ποιος ακριβώς απεικονίζει είναι αβέβαιος.
(Εικόνα: Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων)

Κοιλάδα των ανακαλύψεων των Βασιλέων

Μια άλλη περιοχή ανασκάφηκε πρόσφατα από αρχαιολόγους στην Κοιλάδα των Βασιλέων.
(Εικόνα: Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων)

Περισσότερες ανακαλύψεις

Στο ανατολικό τμήμα της Κοιλάδας των Βασιλέων, η ομάδα βρήκε 10 επιγραφές γραμμένες σε ostraca (τεμάχια κεραμικής) κοντά στον τάφο του Ramesses III (ο οποίος κυριάρχησε μεταξύ 1184 π.Χ. και 1153 π.Χ.). Ενώ οι εργασίες μετάφρασης βρίσκονται σε εξέλιξη, οι αρχαιολόγοι μπορούν ήδη να πούμε ότι τουλάχιστον μία από τις επιγραφές “μιλάει για τους εργάτες που ήρθαν να δουλέψουν στην τοποθεσία αυτή”, δήλωσε ο Hawass.

Κοντά στον τάφο του Ραμπεσού του VII (που κυριάρχησε από το 1136 π.Χ. έως το 1129 π.Χ.), οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης τα ερείπια 40 μικρών καλύβων, που χρονολογούνται γύρω στα 3.300 χρόνια, τα οποία ουσιαστικά αποτελούσαν αποθηκευτικά υπόστεγα που χρησιμοποιούνται για τα εργαλεία, , Δήλωσε ο Hawass. 

Περισσότερες ανακαλύψεις έγιναν κοντά στον τάφο του Χατσεσούτ, γυναικείου φαραώ, και περιλαμβάνουν τα ερείπια δύο θηλυκών μούμιων, καθώς και διάφορα ειδώλια του Σαμπτί, σύμφωνα με τον Χαβάς. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συχνά έθαψαν το shabtis, ένα είδος ειδώλου που μοιάζει με άνθρωπο, με μούμιες που πίστευαν ότι βοήθησαν τον αποθανόντα στη μετά θάνατον ζωή. Ποια ήταν αυτές οι δύο θηλυκές μούμιες δεν είναι βέβαιο. 

Αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους αρχαιολόγους να μάθουν περισσότερα για τους εργάτες που έχτισαν τους τάφους, δήλωσε ο Hawass. Και η ανακάλυψη νέων βασιλικών τάφων μπορεί να έρχεται ακόμα, είπαν.

“Ελπίζουμε ότι μια μέρα θα βρούμε [ανενεφυσείς” βασιλικούς ή ιδιωτικούς τάφους “στην κοιλάδα , ο Khaled al-Anani, υπουργός αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου. «Η ανασκαφή αναμένεται να διαρκέσει περισσότερα χρόνια».

Αρχικά δημοσιεύθηκε στη Live Science .

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας