Ιατρική Βιολογία

28 καταστροφικές λοιμώδεις νόσοι

Οι μεταδοτικές ασθένειες έχουν διαμορφώσει την ανθρώπινη ιστορία και μένουν μαζί μας σήμερα. Καθώς ο νέος κοροναϊός εξαπλώνεται στην ηπειρωτική Κίνα και αλλού σε ολόκληρο τον πλανήτη, τέτοιες μολυσματικές ασθένειες είναι κορυφαίες για πολλούς από εμάς. Εδώ είναι μια ματιά σε μερικές από τις χειρότερες από αυτές τις μολύνσεις, από ebola και δάγκειο δάσος έως το πιο πρόσφατο SARS, το νέο coronavirus και Zika ιό.

Ο νέος κοροναϊός


Μια απεικόνιση ενός κορωναϊού.(Πιστωτική εικόνα: Shutterstock)

Ο νέος κοροναϊός του 2019 (2019-nCoV) είναι ένα νέο στέλεχος του κοροναϊού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Wuhan της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019. Αν και μόλις ανακαλύφθηκε, το 2019-nCoV έχει ήδη εξαπλωθεί γρήγορα στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο. Από τις 10 Φεβρουαρίου του 2020 ο ιός έχει οδηγήσει σε περισσότερες από 40.000 ασθένειες και 900 θανάτους στην Κίνα, καθώς και περισσότερες από 400 ασθένειες και δύο θανάτους εκτός της ηπειρωτικής Κίνας. (Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων και θανάτων έχουν συμβεί στην επαρχία Hubei, όπου βρίσκεται το Wuhan.)

Οι κοροναϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες. Αυτή η οικογένεια περιλαμβάνει τους ιούς που προκαλούν το SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) και το MERS (αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή).

Επειδή το 2019-nCoV είναι τόσο καινούργιο, υπάρχουν πολλά άγνωστα σχετικά με τον ιό, συμπεριλαμβανομένου ακριβώς πόσο εύκολα εξαπλώνεται, πόσο θανατηφόρα είναι και εάν θα προκαλέσει παγκόσμια πανδημία. (Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κηρύσσει την έκρηξη του 2019-nCoV “έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος”, αλλά δεν την έχει ακόμη κηρύξει πανδημία).

Ευλογιά


νεκροτομείο ευλογιάς στο Μπαγκλαντές(Credit Image: CDC / Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Stanley O. Foster / Pierre Claquin)
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ευλογιά , η οποία προκαλεί αλλοιώσεις του δέρματος, εμφανίστηκε πριν από περίπου 3.000 χρόνια στην Ινδία ή την Αίγυπτο, πριν σκουπιστεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο ιός Variola, ο οποίος προκαλεί την ευλογιά, σκότωσε το ένα τρίτο αυτών που μολύνθηκε και άφησε τους άλλους να έχουν μολυνθεί και να τυφλωθούν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Μια φωτογραφία που ελήφθη το 1975 δείχνει το νεκροταφείο του χωριού στην ύπαιθρο του Μπαγκλαντές, όπου θάφτηκαν θύματα ευλογιάς. Η ασθένεια πιστεύεται ότι έχει σκοτώσει το 46 τοις εκατό των θυμάτων της σε ένα νοσοκομείο στη Dacca του Μπαγκλαντές, που καταστρέφει τη χώρα εδώ και αιώνες.

Το 1980, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η νόσος επίσημα εξαλείφθηκε μετά από μια δεκαετή εκστρατεία εμβολιασμού. Τα τελευταία εναπομείναντα δείγματα του ιού κρατούνται σε εγκαταστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

Πανούκλα


Ένας πίνακας που δείχνει τα αποτελέσματα της πανώλης στη Βασιλεία της Ελβετίας, 1349.(Εικόνα: Αρχείο Hulton / Getty Images)
Σε αντίθεση με την ευλογιά, αυτός ο αρχαίος δολοφόνος είναι ακόμα μαζί μας. Προκαλείται από ένα βακτήριο που φέρουν ψύλλοι, η πανούκλα κατηγορήθηκε για την αποθάρρυνση των κοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης του 14ου αιώνα κατά τη διάρκεια του Μαύρου Θανάτου , όταν εξάλειψε περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης της Βασιλείας της Ελβετίας, που απεικονίζεται σε αυτή τη ζωγραφική από το 1349. η νόσος έρχεται σε τρεις μορφές, αλλά η πιο γνωστή είναι η παρωτίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από δαιμόνια ή από οδυνηρούς πρησμένους λεμφαδένες. Αν και τα αντιβιοτικά που αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1940 μπορούν να θεραπεύσουν τη νόσο, σε όσους αφεθούν χωρίς θεραπεία, η πανώλη μπορεί να έχει ποσοστό θνησιμότητας 50% έως 60%, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Ελονοσία


Η Yonta, 6 ετών, βρίσκεται με την αδελφή της Montra, 3 ετών, και τον αδελφό της Leakhena, 4 μήνες κάτω από ένα δίχτυ κουνουπιών, που στεγνώνει από τη βροχή των μουσώνων στις 18 Ιουλίου 2010 στο χωριό Prey Mong kol στην επαρχία Pailin.(Εικόνα: Paula Bronstein / Getty Images)
Παρόλο που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί, η ελονοσία έχει καταστρέψει τμήματα της Αφρικής, όπου η ασθένεια αντιπροσωπεύει το 20% όλων των παιδικών θανάτων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Είναι παρούσα και σε άλλες ηπείρους. Ένα παράσιτο που μεταφέρεται από τα κουνούπια αίματος προκαλεί την ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται πρώτα από πυρετό, ρίγη και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, προτού προχωρήσουμε σε πιο σοβαρές επιπλοκές. Μέχρι το 1951, η ασθένεια εξαλείφθηκε από τις ΗΠΑ με τη βοήθεια του φυτοφαρμάκου DDT. Μια μεταγενέστερη εκστρατεία της ΠΟΥ για την εξάλειψη της ελονοσίας ήταν επιτυχής μόνο σε ορισμένα μέρη και ο στόχος υποβαθμίστηκε στη μείωση της μετάδοσης της νόσου, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (US Centers for Disease Control and Prevention).

Ο ΠΟΥ έχει κατανείμει τα λεγόμενα εντομοκτόνα δίχτυα μεγάλης διάρκειας προκειμένου να μειώσει τα τσιμπήματα από τα κουνούπια που μεταφέρουν την ελονοσία, συμπεριλαμβανομένης της Καμπότζης (φαίνεται στην εικόνα).

Γρίπη


ιού της γρίπης(Πιστωτική εικόνα: CDC / Doug Jordan, MA)
Μια εποχική, αναπνευστική λοίμωξη, η γρίπη είναι υπεύθυνη για περίπου 3 εκατομμύρια έως 5 εκατομμύρια κρούσματα σοβαρών ασθενειών και περίπου 250.000 έως 500.000 θανάτους ετησίως ανά τον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Περιοδικά, ωστόσο, η ιογενής λοίμωξη γίνεται πολύ πιο καταστροφική: Μια πανδημία το 1918 σκότωσε περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Όπως έγινε φανερό από τη “γρίπη των χοίρων” και τη “γρίπη των πτηνών” φοβούνται τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι ιοί της γρίπης μπορούν να πηδήξουν μεταξύ των ειδών.

Φυματίωση

ακτινογραφία ασθενούς με φυματίωση(Πιστωτική εικόνα: CDC)
Δυνητικά θανατηφόρος, φυματίωση ή “TB” προκαλείται από το βακτηρίδιο Mycobacterium tuberculosis , το οποίο συνήθως επιτίθεται στους πνεύμονες και προκαλεί την αιμορραγία του βήχα. Σε ασθενείς που πάσχουν από προχωρημένο στάδιο της φυματίωσης, μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα σε ακτινογραφίες πνεύμονα (που φαίνονται στην εικόνα).

Αποκλείστε τη στόχευση διαφήμισης που μοιάζει με Adyoulike
Το βακτήριο δεν κάνει όλους τους μολυνθεί άρρωστοι, και μέχρι το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού μεταφέρει σήμερα το βακτήριο χωρίς να παρουσιάσει συμπτώματα. Και μεταξύ των ατόμων που έχουν μολυνθεί με φυματίωση (αλλά όχι HIV), το 5% έως 10% αρρωσταίνουν ή μολύνουν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

HIV / AIDS
3-D απεικόνιση του ιού HIV(Image credit: Η εικόνα προσφέρθηκε από τον Ivan Konstantinov, τον Yury Stefanov, τον Aleksander Kovalevsky, τον Yegor Voronin – Εταιρεία Visual Science)
Στα τέλη του 2018, περίπου 37,9 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας ( HIV ) παγκοσμίως, με 25,7 εκατομμύρια άτομα στην Αφρική. Περίπου 770.000 άνθρωποι πέθαναν παγκοσμίως από το HIV / AIDS το 2018. 49.000 από αυτούς τους θανάτους ήταν στην Αμερική, σύμφωνα με την ΠΟΥ.

Ενώ πολλοί από τους χειρότερους παραβάτες σε αυτόν τον κατάλογο ασθενειών έχουν μια μακροχρόνια σχέση με τους ανθρώπους, ο ιός HIV είναι μια πρόσφατη άφιξη. Η αποικοδόμηση του HIV σε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά το 1981. Καταστρέφοντας μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος , ο ιός HIV αφήνει τα θύματά του ευάλωτα σε κάθε είδους ευκαιριακές ασθένειες. Πιστεύεται ότι προέκυψε από τον ιό της ανοσοανεπάρκειας του Simian (SIV), ο οποίος προσβάλλει πιθήκους και πιθήκους.

Χολέρα
νοσοκομείο χολέρας(Πιστωτική εικόνα: CDC)
Η χολέρα προκαλεί οξεία διάρροια που αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να σκοτώσει μέσα σε ώρες. Οι άνθρωποι συλλαμβάνουν την ασθένεια τρώγοντας ή πίνοντας ουσίες που περιέχουν το βακτήριο Vibrio cholerae . Τα βακτήρια τείνουν να μολύνουν τα τρόφιμα και το νερό μέσω μολυσμένων κοπράνων. Επειδή μπορεί να χρειαστούν 12 ώρες έως 5 ημέρες για να εμφανιστούν συμπτώματα, οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν άθελά την ασθένεια μέσω των περιττωμάτων τους. Χάρη στη βελτίωση της υγιεινής, τα περιστατικά χολέρας υπήρξαν σπάνια σε βιομηχανικά έθνη τα τελευταία 100 χρόνια, αλλά σε όλο τον κόσμο σκοτώνουν 21.000 έως 143.000 άτομα κάθε χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΥ.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ωστόσο, η χολέρα εξαπλώθηκε από το σπίτι της στην Ινδία, προκαλώντας έξι πανδημίες που σκότωσαν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις ηπείρους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας χολέρας στο Περού το 1992, ένα νοσοκομειακό δωμάτιο αναμονής (που παρουσιάζεται στην εικόνα) μετατράπηκε σε θάλαμο έκτακτης χολέρας.

Πιο πρόσφατα, ένα ξέσπασμα χολέρας στην Αϊτή, το οποίο ξεκίνησε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010, κατέστρεψε περισσότερους από 810000 ανθρώπους και σκότωσε σχεδόν 9.000, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2018 στο The Journal of Infectious Diseases .

Λύσσα
Επιθετικός γερμανικός σκύλος βοσκός.(Εικόνα: Victoria Antonova / Shutterstock.com)
Advertisement

Δεν είναι πλέον μια σημαντική απειλή στις Ηνωμένες Πολιτείες, η λύσσα εξακολουθεί να είναι ένα θανατηφόρο πρόβλημα σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η λύσσα προκαλεί “δεκάδες χιλιάδες” θανάτους κάθε χρόνο σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, σύμφωνα με την ΠΟΥ. Περίπου δύο άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στις ΗΠΑ από τη νόσο, η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του σάλιου των μολυσμένων ζώων, ιδιαίτερα των σκύλων.

Τα αρχικά συμπτώματα της λύσσας μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν στους ανθρώπους, καθώς μιμούνται αυτά της γρίπης και περιλαμβάνουν γενική αδυναμία, δυσφορία και πυρετό. Αλλά καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν παραλήρημα, ανώμαλη συμπεριφορά, παραισθήσεις και αϋπνία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Μέχρι σήμερα, λιγότερα από 10 άτομα που έχουν συσπάσει λύσσα και έχουν αρχίσει να εμφανίζουν συμπτώματα έχουν επιζήσει.

Ωστόσο, υπάρχει ένα εμβόλιο κατά της λύσσας και είναι συνήθως πολύ αποτελεσματικό τόσο στην πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό όσο και στη θεραπεία των μολυσμένων ατόμων πριν αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα.

Πνευμονία
Αυτή η εικόνα δείχνει δύο βακτηριακά κύτταρα που αλληλεπιδρούν με ανθρώπινα λευκά αιμοσφαίρια.(Image credit: Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID))
Η πνευμονία μπορεί να μην προκαλέσει τον ίδιο φόβο όπως οι ασθένειες όπως η λύσσα ή η ευλογιά, αλλά αυτή η λοίμωξη των πνευμόνων μπορεί να είναι θανατηφόρα, ειδικά για άτομα άνω των 65 ετών ή κάτω των 5 ετών.

Η ασθένεια μπορεί να προκληθεί από βακτηρίδια, ιούς ή συνδυασμό και των δύο, σύμφωνα με τον Dr. Amesh Adalja, ειδικό για τις μολυσματικές ασθένειες και έναν ανώτερο συνεργάτη στο Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Ένα άτομο μπορεί επίσης να πάρει πνευμονία από μυκητιασική λοίμωξη, παράσιτα ή αντιδράσεις σε ορισμένα φάρμακα, δήλωσε ο Adalja στο Live Science τον Σεπτέμβριο του 2016.

Το 2017, υπήρξαν 49.157 θάνατοι από πνευμονία στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το CDC .

Λοιμώδης διάρροια
Αρσενική γυναίκα στο κρεβάτι.(Εικόνα: eldar nurkovic / Shutterstock.com)
Ο ροταϊός, η πιο συνηθισμένη αιτία της γαστρεντερίτιδας του ιού (φλεγμονή του στομάχου και των εντέρων), είναι μια διάρροια ασθένεια που μπορεί να είναι θανατηφόρα. Το 2013, ο ροταϊός σκότωσε 215.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών παγκοσμίως, σύμφωνα με την ΠΟΥ. Περίπου το 22% αυτών των θανάτων σημειώθηκε μόνο στην Ινδία. και γενικά οι περισσότεροι από τους θανάτους συμβαίνουν σε παιδιά που ζουν σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Ο ιός προκαλεί αφυδάτωση, που προκαλείται από σοβαρή, υδαρή διάρροια και έμετο. Υπάρχουν τέσσερα εμβόλια ροταϊού που θεωρούνται εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της νόσου, λέει ο ΠΟΥ.

Έμπολα
Στέλεχος ιού Ebola (Πιστωτική εικόνα: NIAID)
Αν και σπάνια, η ασθένεια του ιού Ebola (EVD) είναι μια συχνά θανατηφόρα λοίμωξη που προκαλείται από ένα από τα πέντε στελέχη του ιού Ebola. Ο ιός εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, ξεπερνώντας την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού και προκαλώντας πυρετό, μυϊκό πόνο, πονοκεφάλους, αδυναμία, διάρροια, έμετο και κοιλιακό άλγος. Κάποιοι που συμβάλλουν στην Έμπολα αιμορραγούν επίσης από τη μύτη και το στόμα στα τελευταία στάδια της νόσου – μια κατάσταση γνωστή ως αιμορραγικό σύνδρομο.

Ο ιός Ebola μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω σωματικών υγρών και ένας υγιής άνθρωπος μπορεί να συσπάσει τον ιό ερχόμενος σε επαφή με το αίμα ή τις εκκρίσεις ενός προσβεβλημένου ατόμου ή αγγίζοντας επιφάνειες (όπως ρούχα ή κλινοσκεπάσματα) που περιέχουν αυτά τα υγρά.

Το μεγαλύτερο ξέσπασμα του Ebola ξεκίνησε στη Δυτική Αφρική το 2014. Όταν το ξέσπασμα έκλεισε το 2016, περίπου 11.325 άνθρωποι πέθαναν στο ξέσπασμα, με 28.652 ύποπτες και επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού που αναφέρθηκαν, σύμφωνα με το CDC. Τον Αύγουστο του 2018, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ανακοίνωσε ένα ξέσπασμα της Έμπολα στη βόρεια επαρχία του Κιβού. Αυτό το ξέσπασμα, το οποίο έχει μολύνει 3428 ανθρώπους και σκότωσε 2.246 από τον Φεβρουάριο του 2020, συνεχίζεται. Ένας εμβολιασμός για στενές επαφές των ασθενών με Ebola, που ονομάζεται rVSV-ZEBOV, εγκρίθηκε το 2019.

Παραλλαγή ασθένειας Creutzfeldt-Jakob
Αγελάδα σε ένα πεδίο.(Εικόνα: DanVostok / Shutterstock.com)
Advertisement

Το όνομά του δεν είναι το μόνο περίπλοκο πράγμα για την παραλλαγή της νόσου Creutzfeldt-Jakob ή vCJD. Αυτή η σπάνια και θανατηφόρα ασθένεια είναι, όπως υποδηλώνει το όνομά της, μια παραλλαγή της νόσου Creutzfeldt-Jakob (CJD). Είναι ταξινομημένη ως μεταδοτική σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια (ΜΣΕ) – μεταδιδόμενη επειδή μπορεί να εξαπλωθεί από βοοειδή σε ανθρώπους και σπογγώδη επειδή προκαλεί χαρακτηριστικό “σπογγώδη” εκφυλισμό εγκεφαλικού ιστού.

Οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν vCJD όταν τρώνε βοοειδή από αγελάδες με σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (ΣΕΒ), μια ασθένεια παρόμοια με την vCJD που εμφανίζεται στα βοοειδή. Μεταξύ 1996 και Μαρτίου 2011, περίπου 225 περιπτώσεις vCJD αναφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε αρκετές άλλες χώρες. Πριν από το 1996, οι επιστήμονες δεν ήξεραν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποκτήσουν το CJD από την κατανάλωση κρέατος μολυσμένου με ΣΕΒ. Οι περισσότεροι άνθρωποι που είχαν την ασθένεια προτού να το αποκτήσουν σποραδικά ή λόγω μιας συγκεκριμένης γονιδιακής μετάλλαξης που συνδέεται με την ασθένεια. Και περίπου το 5 τοις εκατό όλων των αναφερόμενων περιπτώσεων προέκυψαν από τυχαία μετάδοση της νόσου μέσω μολυσμένου χειρουργικού εξοπλισμού ή ορισμένων μεταμοσχεύσεων οφθαλμικών και εγκεφαλικών ιστών.

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με vCJD τείνουν να είναι νεότεροι από εκείνους που έχουν μολυνθεί με CJD. Η μέση ηλικία των ατόμων με vCJD είναι 28, ενώ για τους ασθενείς με CJD είναι 68, σύμφωνα με την ΠΟΥ. Εκείνοι με την παραλλακτική μορφή της νόσου τείνουν να παρουσιάζουν ψυχιατρικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης , της απάθειας ή του άγχους.

Marburg
Αυτή η χρωματισμένη εικόνα δείχνει έναν αριθμό virions ιού Marburg, όπως φαίνεται μέσω ενός ηλεκτρονικού μικροσκοπίου μετάδοσης. Οι ιοί Ebola και ο ιός Marburg ανήκουν και στην ίδια οικογένεια ιών, που ονομάζεται οικογένεια των φιλοϊών.(Πιστωτική εικόνα: Frederick Murphy)
Διαφήμιση

Ο ιός Marburg ανήκει στην οικογένεια ιών του Filovirus, του οποίου το καθοριστικό χαρακτηριστικό είναι τα νηματοειδή σχήματα των ιικών σωματιδίων. Η ασθένεια που προκαλεί, η ασθένεια του ιού Marburg (MVD), εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο μέσω σωματικών υγρών, όπως και η Ebola. Ο ιός Marburg έχει άλλα κοινά στοιχεία με την Ebola. Είναι μεταφερθεί σε ανθρώπους με φρούτα νυχτερίδες που ανήκουν στην Pteropodidae οικογένεια, και μπορεί να προκαλέσει ιογενή αιμορραγικού πυρετού σε ορισμένους ασθενείς.

Ο ιός Marburg εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1967, αφού οι εργαστηριακοί εργαζόμενοι που χειρίστηκαν μολυσμένους πιθήκους που εισήχθησαν από την Ουγκάντα ​​άρρωναν τον ιό, σύμφωνα με την ΠΟΥ. Οι πίθηκοι, όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να μολυνθούν με τον ιό Marburg. Οι νυχτερίδες φρούτων, ωστόσο, δεν είναι άρρωστοι από τον ιό Marburg (ή τον ιό Ebola). είναι απλά δεξαμενές ή ξενιστές του ιού.

Αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή (MERS)
MERS σωματίδια ιού σε ένα έντερο.(Εικόνα: Kateryna Kon / Shutterstock.com)
Σαν να μην είναι αρκετές οι νόσοι που μεταδίδονται με το νυχτερίδα όπως η Έμπολα και ο Μάρμπουργκ, φαίνεται ότι τα ιπτάμενα θηλαστικά φιλοξενούν επίσης μια άλλη θανατηφόρα ασθένεια: το αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή ή το MERS, μία ιογενή αναπνευστική νόσος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2012 στη Σαουδική Αραβία . Ωστόσο, αν και τα MER προέρχονται από νυχτερίδες, η κύρια δεξαμενή στη Μέση Ανατολή είναι πιθανό καμήλες dromedary, σύμφωνα με την ΠΟΥ.

Ο κορωναϊός MERS (MERS-CoV) είναι στενά συνδεδεμένος με το SARS και τον κοροναϊό 2019-ncOv που διαδίδεται σήμερα στην Κίνα. Οι άνθρωποι που συμβάλλουν στο MERS αναπτύσσουν σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες, όπως πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Από το 2020, έχουν αναφερθεί 2.494 περιπτώσεις της ασθένειας, κυρίως στη Σαουδική Αραβία. Περίπου το 34% των ατόμων που έπασχαν από την ασθένεια πέθαναν, σύμφωνα με την ΠΟΥ.

Δάγκειος πυρετός
Μακρογραφία κουνουπιού (Aedes aegypti) που πιπιλίζει αίμα κοντά στο ανθρώπινο δέρμα. (Πιστωτική εικόνα: PongMoji / Shutterstock.com)
Οι ιοί που μεταδίδονται με κουνουπιές – από τους οποίους ο δάγκειος πυρετός είναι ένας από τους πολλούς – σκοτώνουν περίπου 50.000 ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και το CDC. (Η ελονοσία δεν περιλαμβάνεται σε αυτήν την εκτίμηση επειδή προκαλείται από παράσιτο, όχι από ιό.)

Το δάγκειο είναι μια ασθένεια που μπορεί να προκληθεί από έναν από τους τέσσερις σχετικούς ιούς: DENV 1, DENV 2, DENV 3 και DENV 4. Mosquitos – συνήθως το είδος Aedes aegypti (εμφανίζεται εδώ), αλλά μερικές φορές το A. albopictus – εξάπλωση της νόσου από το ένα άτομο στο άλλο. Δεν είναι δυνατό οι άνθρωποι να πιάσουν τον δάγκειο δάγκωμα από τον άλλο. Τα άτομα με τη νόσο εμφανίζουν συνήθως συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη. Μερικές φορές ο ιός οδηγεί σε δυνητικά θανατηφόρο επιπλοκή γνωστή ως «σοβαρό δάγκειο» ή αιμορραγικό πυρετό του δαγκείου, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν πυρετό, κοιλιακό άλγος, έμετο, αιμορραγία και αναπνευστική δυσχέρεια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Κίτρινος πυρετός
Ένα κουνουπιέρα και σταγονίδια νερού.(Πιστοποίηση εικόνας: Hu Laboratory for Biolocomotion, Georgia Tech)
Όπως ο δάγκειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός είναι μέλος της οικογένειας των Flavivirus και εξαπλώνεται από το ένα άτομο στο άλλο από τα κουνούπια. Η ασθένεια παίρνει το όνομά της από ένα σύμπτωμα που βιώνει ένα μικρό ποσοστό μολυσμένων ασθενών: ίκτερος ή κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που συμβάλλουν στον ιό δεν αναπτύσσουν ποτέ ίκτερο ή άλλα σοβαρά συμπτώματα. Το μικρό ποσοστό των ασθενών που αναπτύσσουν τέτοια συμπτώματα είναι εκείνοι που εισέρχονται σε μια δεύτερη πιο τοξική φάση της νόσου που επηρεάζει τα συστήματα του σώματος τους, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος και των νεφρών. Οι μισοί ασθενείς που εισέρχονται στην τοξική φάση του κίτρινου πυρετού πεθαίνουν μέσα σε 7 έως 10 ημέρες, σύμφωνα με την ΠΟΥ.

Ευτυχώς για όσους ζουν και ταξιδεύουν σε μια από τις 47 χώρες της Κεντρικής Αμερικής, της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής όπου ο κίτρινος πυρετός είναι ενδημικός, υπάρχει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της νόσου. Αυτό δεν συνέβη τον 17ο αιώνα, όταν ο κίτρινος πυρετός μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, όπου προκάλεσε τεράστιες εκδηλώσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κατέλυσε πληθυσμούς, σύμφωνα με την ΠΟΥ.

Hantaviruses
hantavirus, ποντίκι, ελάφι ποντικιού, getoutΟ ελάφις είναι φορέας του ιού “Sin Nombre”, ο οποίος προκαλεί ιό ιού. (Εικόνα πίστωσης: CDC / James Gathany)
Οι ιάντες ιάντες εξαπλώνονται στους ανθρώπους από τρωκτικά, ιδιαίτερα ποντίκια και αρουραίους. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από έναν ιό του ιού, αν έρχονται σε άμεση επαφή με τις σωματικές εκκρίσεις αυτών των ζώων ή αν αναπνέουν σωματίδια που μεταφέρουν ιό από εκείνες τις εκκρίσεις που έχουν γίνει αερολύματα.

Ο Sinanta Nombre hantavirus εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1993, μετά από μια μυστηριώδη ασθένεια που σκότωσε αρκετούς νέους στην περιοχή των τεσσάρων γωνιών του νοτιοδυτικού. Οι μισοί από τους 24 ασθενείς που είχαν αρχικά μολυνθεί με τον ιό Sin Nombre πέθαναν από την ασθένεια – μια σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη γνωστή ως πνευμονικό σύνδρομο hantavirus ή HPS.

Έξω από τις ΗΠΑ – στην Ασία, στην Ευρώπη και σε ορισμένα μέρη της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής – οι hantaviruses μπορεί να προκαλέσουν μια άλλη σοβαρή ασθένεια, γνωστή ως αιμορραγικός πυρετός με νεφρικό σύνδρομο ή HFRS. Τα αρχικά συμπτώματα αυτής της ασθένειας είναι παρόμοια με αυτά της HPS και περιλαμβάνουν πυρετό, έμετο και ζάλη. αλλά το HFRS μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία και νεφρική ανεπάρκεια.

Ανθρακας
σπόρια άνθρακα-110930-02(Πιστωτική εικόνα: CDC / Laura Rose)
Ίσως να είστε εξοικειωμένοι με τον άνθρακα από τις επιθέσεις του άνθρακα τον Σεπτέμβριο του 2001 στις ΗΠΑ, οι οποίες σκότωσαν πέντε ανθρώπους και άρρωσταν 17 και οι οποίες συλλογικά θεωρούνται η χειρότερη βιολογική επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ίσως να είστε εξοικειωμένοι με τον άνθρακα από τις επιθέσεις του άνθρακα τον Σεπτέμβριο του 2001 στις ΗΠΑ, οι οποίες σκότωσαν πέντε ανθρώπους και άρρωσταν 17 και οι οποίες συλλογικά θεωρούνται η χειρότερη βιολογική επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το Anthrax είναι μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Bacillus anthracis , το οποίο ζει στο έδαφος και συνήθως προσβάλλει άγρια ​​και οικόσιτα ζώα, όπως αιγοειδή, βοοειδή και πρόβατα. Οι άνθρωποι παίρνουν συνήθως την ασθένεια όταν χειρίζονται μολυσμένα ζώα ή ζωικά προϊόντα. Αν και μπορείτε να πάρετε άνθρακα όταν σπορίδια βακτηριδίων εισέρχονται στο δέρμα σας, όσοι εργάζονται με δέρματα ζώων ή μαλλί που μπορεί να μολυνθεί με τον άνθρακα είναι επίσης επιρρεπή στην εισπνοή του B. anthracis. Αυτή η πνευμονική μέθοδος μόλυνσης με τη νόσο είναι πιο θανατηφόρος, με το 92% των αναφερόμενων περιπτώσεων να οδηγούν σε θάνατο.

MRSA “superbug”
mrsa, βακτήρια, staph(Image credit: Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID))
Η MRSA είναι σύντομη για ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus , είναι ένας τύπος βακτηριδίου “staph” που μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις του δέρματος και του αίματος και είναι ανθεκτικό στα περισσότερα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τέτοιων λοιμώξεων.

Η ανθεκτικότητα του MRSA στα αντιβιοτικά ξεκίνησε τη δεκαετία του 1940, όταν οι γιατροί άρχισαν να θεραπεύουν μολύνσεις από σταφυλές με πενικιλίνη. Η υπερβολική χρήση (και η κακή χρήση) του φαρμάκου βοήθησε τα μικρόβια να αναπτύξουν αντοχή στην πενικιλίνη μέσα σε μια δεκαετία, σύμφωνα με ένα χαρακτηριστικό στο Harvard Magazine , προκαλώντας τους γιατρούς να αρχίσουν να θεραπεύουν μολύνσεις σταφυλιών με το φάρμακο μεθικιλλίνη. Αλλά MRSA ανέπτυξε επίσης αντίσταση στη μεθικιλλίνη. Στην πραγματικότητα, το superbug είναι πλέον ανθεκτικό σε πολλά αντιβιοτικά που μοιάζουν με πενικιλίνη, όπως η αμοξικιλλίνη, η οξακιλλίνη, η δικλοξακιλλίνη και όλα τα άλλα στην κατηγορία βητα-λακτάμης των αντιβιοτικών.

Οι λοιμώξεις του Staph στο δέρμα αρχίζουν συνήθως σαν μικρές κόκκινες προσκρούσεις αλλά μπορούν να μετατραπούν σε μεγάλα αποστήματα που πρέπει να αποστραγγιστούν χειρουργικά, σύμφωνα με την κλινική Mayo . Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις με τα βακτήρια μπορεί να εμφανιστούν σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του αίματος, της καρδιάς και των οστών. Τέτοιες λοιμώξεις μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Κοκκίτης

βήχας, μαύρος βήχας, άρρωστος παιδί, ασθένεια(Εικόνα: Ilike | Shutterstock )
Επίσης γνωστό ως μαύρος βήχας , το κοκκύτη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη της αναπνευστικής οδού που προκαλείται από το βακτήριο Bordetella pertussis . Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το προειδοποιητικό σύμπτωμα του μαύρου βήχα είναι σοβαρός βήχας.

Το κοκκύτη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα μωρά, τα οποία μπορούν να βιώσουν άπνοια ή να σταματήσουν να αναπνέουν, ως αποτέλεσμα των παρατεταμένων βημάτων που προκαλούνται από τη νόσο, σύμφωνα με το CDC. Περίπου το 50 τοις εκατό των βρεφών που αρρωσταίνουν με κοκκύτη πρέπει να νοσηλευτούν και το 25 τοις εκατό των νοσηλευομένων αναπτύσσει λοιμώξεις των πνευμόνων, σύμφωνα με το CDC . Οι περισσότεροι άνθρωποι που πέθαναν από κοκκύτη (87 τοις εκατό) μεταξύ 2000 και 2012 ήταν μωρά ηλικίας κάτω των 3 μηνών. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του κοκκύτη είναι να εμβολιαστεί, σύμφωνα με το CDC. Υπάρχουν δύο εμβόλια για μακρά βήχα, ένα για παιδιά ηλικίας κάτω των 7 ετών, που ονομάζεται DTap, και ένα για τα μεγαλύτερα παιδιά, εφήβους και ενήλικες, που ονομάζεται Tdap.

Τέτανος
σκουριασμένο καρφί, η πηγή του clostridium tenani προκαλεί τετάνου.(Εικόνα πίστωσης: Devil007 / Shutterstock.com)
Το ίδιο εμβόλιο που υπερασπίζεται κατά του κοκκύτη (Tdap) μπορεί επίσης να σας προστατεύσει από τον τετάνο , μια λοίμωξη που προκαλείται από τα βακτήρια Clostridium tetani . Μόλις βρεθεί στο σώμα, ο C. tetani παράγει μια τοξίνη που προκαλεί οδυνηρές συσπάσεις των μυών, σύμφωνα με το CDC. Ο λαιμός και η γνάθο είναι συνήθως τα πρώτα μέρη του σώματος που επηρεάζονται από την ασθένεια, οδηγώντας στο άλλο όνομα του τετάνου, το “κλειδί”.

Τα βακτήρια που προκαλούν τετάνου εισέρχονται μέσω του δέρματος, αλλά ζουν σε χώμα ή χώμα (όπως και τα υλικά που βρίσκονται γύρω από τη βρωμιά, όπως τα σκουριασμένα καρφιά) και στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων.

Μηνιγγίτιδα
Μια άποψη της βάσης του εγκεφάλου με αιμορραγία των αρτηριών. (Image credit: Η American Journal of Pathology / Ritter κ.ά.)
Η μηνιγγίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή των μηνιγγιών ή στις μεμβράνες που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Αυτή η μολυσματική ασθένεια μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των μυκήτων, των ιών και των βακτηριδίων. [Σχετικές: 5 Γεγονότα μηνιγγίτιδας πρέπει να ξέρετε ]

Βακτηριακή και ιική μηνιγγίτιδα είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι και μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο. Ενώ η βακτηριακή μηνιγγίτιδα συχνά εξαπλώνεται με το φιλί, η ιογενής μηνιγγίτιδα συνήθως εξαπλώνεται όταν κάποιος έρχεται σε επαφή με τα περιττώματα ενός προσβεβλημένου ατόμου (δηλαδή όταν αλλάζει μια πάνα ή όταν ένα άτομο δεν πλένει τα χέρια του σωστά μετά τη χρήση της τουαλέτας) , σύμφωνα με το CDC.PLAY SOUND

Μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν μηνιγγίτιδα αφού υποφέρουν από τραυματισμό στο κεφάλι, έχουν εγχείρηση στον εγκέφαλο ή έχουν κάποιες μορφές καρκίνου. Αυτός ο τύπος μηνιγγίτιδας δεν είναι μεταδοτικός, ούτε μυκητιασική μηνιγγίτιδα, η οποία ήταν υπεύθυνη για την εμφάνιση μηνιγγίτιδας στις ΗΠΑ το 2012.

Μερικοί άνθρωποι με μηνιγγίτιδα εμφανίζουν μηνιγγοκοκκική νόσο, η οποία προκαλείται από τα βακτήρια Neisseria meningitides . Η ασθένεια προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, καθώς και ναυτία, έμετο, αυξημένη ευαισθησία στο φως και ανώμαλη ή συγκεχυμένη ψυχική κατάσταση, σύμφωνα με το CDC .

Σύφιλη
Η σύφιλη προκαλείται από το Treponema pallidum, ένα σπειροειδές βακτήριο που ονομάζεται σπειροχαιτίας.(Πιστωτική εικόνα: CDC)
Η σύφιλη είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια που αντιμετωπίζεται εύκολα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές αν παραμεληθεί. Στο πρώτο στάδιο της νόσου, μπορεί να εμφανιστούν πληγές στα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό του ατόμου. Συνήθως αυτές οι πληγές είναι μικρές και ανώδυνες και αυτοθεραπευτούν από μόνοι τους, οδηγώντας πολλούς ανθρώπους να τις παραβλέπουν απλώς ή να τις μπερδεύουν με τρίχες ή κηλίδες.

Το δεύτερο στάδιο της νόσου είναι πιο αισθητό και συνήθως αρχίζει με ένα εξάνθημα σε ένα ή περισσότερα μέρη του σώματος. Μερικές φορές αυτές οι εξανθήσεις μπορεί να είναι πολύ εξασθενημένες και επειδή δεν φαγουρίζουν, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τη νόσο μπορεί να μην ξέρουν ότι έχουν. Άλλοι μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα όπως πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες και μυϊκούς πόνους.

Εάν η σύφιλη αφεθεί χωρίς θεραπεία καθ ‘όλη τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου σταδίου της ασθένειας, μπορεί να προκαλέσει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα αργότερα, σύμφωνα με το CDC. Μερικοί άνθρωποι δεν αναπτύσσουν συμπτώματα της καθυστερημένης φάσης της σύφιλης μέχρι 10 έως 30 χρόνια μετά τη σύσπαση της νόσου. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται αργότερα περιλαμβάνουν τη δυσκολία του συντονισμού των μυϊκών κινήσεων, της παράλυσης, της μούδιασμα, της τύφλωσης και της άνοιας. Η ασθένεια μπορεί επίσης να βλάψει τα εσωτερικά όργανα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

SARS

(Πιστωτική εικόνα: CDC / Dr. Fred Murphy)
Το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο ή το SARS είναι ο ιός πίσω από την πανδημία του 2002 και του 2003 που σκότωσε περισσότερους από 750 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το SARS εξαπλώνεται στους ανθρώπους από νυχτερίδες, όπως οι ιοί Ebola, ο ιός Marburg και ο MERS. Ο ιός SARS πιθανότατα προέρχεται από πεταλούδες στην Κίνα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας .

Το SARS χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, ξηρό βήχα, δύσπνοια και πνευμονία, σύμφωνα με την ΠΟΥ .

Λέπρα
Το κρανίο του σκελετού λεύρου ηλικίας 4.000 ετών βρέθηκε θαμμένο στο Ρατζαστάν της Ινδίας. Ο σκελετός διασυνδέθηκε μέσα σε ένα μεγάλο πέτρινο περίβλημα που είχε γεμίσει με υαλοποιημένη τέφρα, θεωρούμενη καθαριστική στη Βεδική παράδοση.(Πιστωτική εικόνα: Gwen Robbins)
Μια μεταδοτική, χρόνια ασθένεια, η λέπρα προκαλείται από ένα βακτήριο γνωστό ως Mycobacterium leprae. Ονομάζεται επίσης νόσος του Hansen, μετά από το νορβηγικό γιατρό που βρήκε το υπεύθυνο βακτήριο, η λέπρα επηρεάζει το δέρμα, τα περιφερικά νεύρα, την άνω αναπνευστική οδό και τα μάτια. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία, παραμόρφωση και μόνιμη βλάβη των νεύρων, σύμφωνα με την ΠΟΥ. [ Σχετικές: 6 Παράξενα γεγονότα για τη λέπρα ]

Τα άτομα με λέπρα χρησιμοποιούσαν καραντίνα για να αποτρέψουν την εξάπλωση της ασθένειας, αλλά όπως γνωρίζουν σήμερα οι γιατροί, η κατάσταση δεν είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Η ασθένεια μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που εκδιώχθηκαν όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζει. Η απλή επαφή με ένα άτομο με λέπρα συνήθως δεν προκαλεί μόλυνση και το ανοσοποιητικό σύστημα ενός υγιούς ατόμου μπορεί συνήθως να προστατεύσει από τη μόλυνση με τα βακτήρια που προκαλούν την ασθένεια, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αμερικής. Ωστόσο, τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβάλουν λέπρα από τους ενήλικες.

Ιλαρά
Ένα μοναδικό σωματίδιο ιού, ή “viron”, του ιού της ιλαράς.(Εικόνα: CDC / Cynthia S. Goldsmith · William Bellini, Ph.D.)
Ένα από τα πιο μεταδοτικά όλων των μολυσματικών ασθενειών, η ιλαρά (που ονομάζεται επίσης rubeola) προκαλεί ένα χαρακτηριστικό κόκκινο εξάνθημα στο δέρμα. Άλλα συμπτώματα αυτής της ιογενούς νόσου είναι παρόμοια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος.

Η ιλαρά είναι τόσο μεταδοτική ώστε το 90 τοις εκατό των ανθρώπων που απλά στέκονται κοντά σε κάποιον με τον ιό θα μολυνθεί, σύμφωνα με το CDC.

“Κοντά μέσα μέσα σε 50 πόδια ή που εισέρχονται σε ένα δωμάτιο όπου το ιλαράς πρόσωπο ήταν – ακόμη και δύο ώρες μετά το μολυσμένο άτομο έφυγε από το δωμάτιο,” Aileen M. Marty, καθηγητής των μολυσματικών ασθενειών στο Κολλέγιο Ιατρικής του Herbert Wertheim και μέλος της Η συμβουλευτική ομάδα WHO για τις μαζικές συγκεντρώσεις, είπε στη Live Science .

Ευτυχώς, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας από τον ιό της ιλαράς: εμβολιάστε . Από κάθε 1.000 άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, 997 δεν θα πάρουν ποτέ την ασθένεια.

Zika
Μια εικόνα της επιφάνειας του ιού Zika.(Image credit: COURTESY OF KUHN AND ROSSMANN ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ)
Πρώτα εντοπίστηκε στην Αφρική το 1947, ο ιός Zika είναι ένας φλαβοϊός που διαδίδεται από τα κουνούπια στο γένος Aedes . Ενώ η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό Zika δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές για τα έμβρυα και τα νεογέννητα.

Μόνο ένα στα πέντε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό αρρωσταίνει, σύμφωνα με το CDC. Εκείνοι που αρρωσταίνουν μπορεί να έχουν πυρετό, εξάνθημα, πόνο στις αρθρώσεις και επιπεφυκίτιδα (ροζ μάτι), αλλά αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και διαρκούν λίγες μόνο μέρες. Ωστόσο, οι σοβαρές γενετικές ανωμαλίες, ιδιαίτερα η μικροκεφαλία , έχουν συνδεθεί με τον ιό Zika και ο ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει αποβολή σε έγκυες γυναίκες, σύμφωνα με την Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας.

πηγή: Live Science.

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi