Άρθρα Ρεπορτάζ

Μνημόσυνο 100 χρόνων από τον ξεριζωμό των προσφύγων του 1922- Τριήμερο επετειακών εκδηλώσεων στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: Ελένη Γκιάτα

Ξυπόλητοι, φτωχοί, νηστικοί και κατατρεγμένοι, οι εκπατρισθέντες Έλληνες από την Ανατολική Θράκη μέχρι και την εγκατάστασή τους στην ελεύθερη Ελλάδα, μέσα από φριχτά γεγονότα και κακουχίες, έζησαν την απόλυτη εξαθλίωση του βασανισμού.

Παλαιότεροι και νεότεροι, όλοι τους χρωστούν πολλά: χωρίς αυτούς, δεν θα μπορούσαμε σήμερα, να κάνουμε λόγο για το «Νέο Πλαγιάρι».

Οι πρόγονοί μας με τα έργα τους, άλλαξαν αυτό τον τόπο.

Δεν είχαν παπούτσια, με μόνο όπλο την ακλόνητη πίστη τους στον Θεό, βοήθησαν το Πλαγιάρι να ορθοποδήσει ξανά!

Έχοντας τεράστια υπομονή, όραμα αλλά και επιμονή, οι πρόγονοί μας “δίνουν” από εκεί ψηλά, μαθήματα και διδαχές ζωής, αφήνοντας πίσω τους τεράστια πολιτιστική κληρονομιά- κειμήλιο για τη νέα γενιά. Οι νέοι δεν πρέπει να ξεχνούν τις ρίζες και την ιστορία τους. Μέσα από τη μνήμη όλων, θα ζουν για πάντα στις καρδιές όλων μας.

Ο Ζαφείριος Μπράτζος, ήταν ένας εκ των πολλών αγνώστων προσφύγων. Ερχόμενος με πολλούς άλλους πρόσφυγες, από την Ανατολική Θράκη, υπήρξε ο πρώτος, και επί σειρά ετών κοινοτάρχης του Πλαγιαρίου.  Με το έργο που επιτέλεσε συνέβαλλε στην πρόοδο του χωριού.

Μνημόσυνο 100 χρόνων για τους πρόσφυγες τελέστηκε στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης.

Με πλήθος πιστών και ευλάβεια, τελέστηκε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στον Ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, το Ιερό μνημόσυνο 100 χρόνων για τους ιερομάρτυρες, εθνομάρτυρες, πρόσφυγες και όλους όσοι βίωσαν συνθήκες εξαθλίωσης, κατά την διάρκεια του 1914 έως και το 1922.

Το e- enimerosi και η Ελένη Γκιάτα βρέθηκαν εκεί, ως φόρο τιμής στους προγόνους που υπέστησαν φοβερά δεινά, μεταφέροντας την ευλαβική και συγκινητική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης.

100 χρόνια από την Μικρασιατική Τραγωδία.

Η Μνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε εις μνήμην των 100 χρόνων για τις δύο γενιές προσφύγων, από κατοίκους της χερσονήσου της Καλλιπόλεως και της Μικρασιατικής Καταστροφής αλλά και για όσους “πέρασαν τα πάνδεινα”, προκειμένου η νέα εγκατάσταση να κοσμείται, ανανεωμένη, στις παρυφές της Θεσσαλονίκης. ‘Ετσι, μπορούμε σήμερα να μιλούμε για το «Νέο Πλαγιάρι».

Μετά το τέλος του Μνημοσύνου, ακολούθησε σχετική ομιλία από τον Αθανάσιο Καραθανάση, καθηγητή του Α.Π.Θ.  Με την συνοδεία της μπάντας του Δήμου και την πένθιμη κωδωνοκρουσία της καμπάνας, ξεκίνησε η πομπή, πρώτα από τον Ναό.    Η επετειακή σημαία «πρωτοστατούσε», με εικόνες αφιερωμένες στην πατρίδα, να συνοδεύουν την ακολουθία. Ο εφημέριος του Αγίου Δημητρίου, π. Λάμπρος, κρατούσε με ευλάβεια στα χέρια του το Ιερό Ευαγγέλιο, ως μεγάλο κειμήλιο της πατρίδας.

«Στην γωνιά της Πατρίδας» προς τιμήν των προγόνων μας.

Με αναμμένα κεριά, πιο πίσω, ήταν οι απόγονοι των προσφύγων, με την πομπή να φτάνει μέχρι το σημείο όπου υπάρχει ακόμη και σήμερα μία από τις βρύσες του εποικισμού: στην διασταύρωση Μιαούλη με Κύπρου, στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου βρίσκονταν οι βρύσες: «Στην γωνιά της Πατρίδας», τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, με τα αποκαλυπτήρια της στήλης μνήμης να ακολουθούν.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ολοκληρώθηκε η τελετή αποκαλύψεως μνημείου.

Η τελετή αποκαλύψεως μνημείου εις μνήμην των πρώτων προσφύγων του Πλαγιαρίου, ολοκληρώθηκε το πρωΐ της Κυριακής, με συγκίνηση και σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα.  Παρευρέθησαν τοπικοί παράγοντες του Πλαγιαρίου, βουλευτές της Περιφέρειας και πολύς κόσμος. Μετά την έπαρση της σημαίας, τις καταθέσεις στεφάνων και την ακολουθία της πομπής, οι πιστοί που ακολουθούσαν της πομπή καθ’ όλη την διάρκειά της, επέστρεψαν στην Εκκλησία.

Τριήμερο εκδηλώσεων και δράσεων στο Πλαγιάρι: Φόρος τιμής στη μνήμη των νεκρών προσφύγων.

Τριήμερο επετειακών εκδηλώσεων Μνήμης ολοκληρώθηκε χθες, στην Κοινότητα Πλαγιαρίου Θέρμης, ως φόρος τιμής για την ιστορική μνήμη των προγόνων. Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου, 3 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η Α’ Προβολή του Ντοκιμαντέρ, με τίτλο: «Από το Πλαγιάρι της Ανατολικής Θράκης, στο Πλαγιάρι και την Καρδία του Δήμου Θέρμης». Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε σε εξωτερικό χώρο, στο Δημοτικό Σχολείο Πλαγιαρίου, με πλήθος παρευρισκομένων να παρακολουθούν το Ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη.

Ο εφημέριος του Ιερού Ναού Πλαγιαρίου, π. Λάμπρος Χριπάτσιος έβγαλε λόγο, μιλώντας για τις μνήμες προσφυγιάς. Τα ιστορικά αυτά γεγονότα, τους «ξύπνησαν» αξέχαστες, αλλά και φριχτές μνήμες από το παρελθόν.  Αρκετοί παρευρισκόμενοι και κάτοικοι του Πλαγιαρίου, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδηλωση, δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη συγκίνησή τους.

Το απόγευμα της Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου, χορευτικά συγκροτήματα, τίμησαν με την παρουσία τους το πάρκο Πλαγιαρίου και την ίδια ημέρα, ακολούθησε μουσική βραδιά με το συγκρότημα “ΕΝ ΤΡΑΤΑ” να πλαισιώνει την εκδήλωση, με όμορφα τραγούδια.

 Εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη των προγόνων, για όλες τις ηλικίες.

Ο κύκλος των τριήμερων εκδηλώσεων, έκλεισε χτες, Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου,  με εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους, που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο του Πλαγιαρίου.

Την αφήγηση για το αγαπημένο παραμύθι: «Μελωμύθι» και άλλα λαϊκά παραμύθια  είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν άτομα κάθε ηλικίας, που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Το σύνολο των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκαν με τη συμβολή των χορηγών: του Δήμου Θέρμης, του ΔΕΠΠΑΘ, της Κοινότητας Πλαγιαρίου και του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου.

Μαθήματα ζωής για τους νέους από τους «παλιούς»

Εμείς οι νέοι, οφείλουμε να γνωρίζουμε και να σεβόμαστε τις ρίζες μας, όπως και τον αγώνα της προσφυγιάς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα έργα που άφησαν πίσω τους οι πρόγονοί μας και τον μεγάλο τους αγώνα.

Να θυμόμαστε, και να αναγνωρίζουμε τα λάθη των παλαιότερων, από τα οποία πρέπει να παίρνουμε μαθήματα ζωής και να παραδειγματιζόμαστε, έτσι ώστε να μάθουμε να προχωράμε μπροστά, σεβόμενοι τη μνήμη τους αλλά και να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη που έχουν προηγηθεί. Οι μνήμες των προγόνων δεν ξεριζώνονται ποτέ! Είναι για μια ζωή!

* Ευχαριστούμε θερμά τον πατέρα Λάμπρο Χριπάτσιο, προϊστάμενο και εφημέριο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Πλαγιαρίου, για την ευγενική παραχώρηση φωτογραφιών και υλικού.

πηγή: π. Λάμπρος Χριπάτσιος, προϊστάμενος και εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Πλαγιαρίου.

πηγή: Διαδικτυακή σελίδα του Αγίου Δημητρίου Πλαγιαρίου εδώ.

πηγή: Κάτοικοι Πλαγιαρίου, που παρευρέθηκαν σε εκδηλώσεις.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Πρωτοποριακή Δράση που προάγει τη Ψηφιακή Ασφάλεια

e-enimerosi

Μέτρα τώρα, για 15.000 λιγότερους θανάτους έως το 2030 & δημοσιονομικό όφελος δεκάδων δισεκατομμυρίων

e-enimerosi

Οι επιπτώσεις της αγκυροβολίας στα λιβάδια Ποσειδωνίας στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων

e-enimerosi