Άρθρα Ρεπορτάζ

4 τρόποι να θεραπεύσεις μία ραγισμένη καρδιά.

Αν και είναι δύσκολο να διαχειριστείς μία πληγωμένη καρδιά, χρειάζεται να συνεχίσεις την ζωή σου για να καταφέρεις να θεραπευτείς. Οι ραγισμένες καρδιές χρειάζονται χρόνο για να γιατρευτούν.

Ο πόνος της ραγισμένης καρδιάς είναι ένας πόνος όπως κάθε άλλος. Είναι ένας συναισθηματικός πόνος τόσο απύθμενος, που μπορεί να τον αισθάνεσαι σαν απανωτά χτυπήματα στο σώμα σου. Όταν νιώθεις έναν τόσο βαθύ πόνο, το μόνο που θέλεις είναι να εξαφανιστεί. Όσο κι αν θα ήθελα να σε συμβουλεύσω διαφορετικά, δεν υπάρχει παυσίπονο για μια ραγισμένη καρδιά. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, ο χρόνος είναι το φάρμακο που χρειάζεσαι για να θεραπευτείς πραγματικά από έναν τόσο βαθύ και οδυνηρό πόνο.

Ωστόσο, μέχρι να φτάσει εκείνη η στιγμή, μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα που θα σε βοηθήσουν να αισθανθείς καλύτερα:

1. Κλάψε:

Μπορεί να νιώθεις απαίσια τις πρώτες εβδομάδες. Ανάλογα με το πόσο συναισθηματικός άνθρωπος είσαι, μπορεί να νιώθεις την ανάγκη να κλαις για μέρες. Μην ντραπείς. Μην σκεφτείς ότι κάτι δεν πάει καλά με σένα. Κλάψε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το ανησυχητικό θα ήταν να μην θέλεις να κλάψεις. Μια σημαντική κι οδυνηρή αλλαγή έχει συμβεί στην ζωή σου. Μην περιμένεις ότι θα νιώσεις λίγη θλίψη και θα μπορέσεις να αλλάξεις την κατάσταση πατώντας ένα κουμπί. Δεν είναι τόσο απλό και δεν είμαστε ρομπότ. Ο χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος και πρέπει να περάσεις το στάδιο του πένθους. Επίτρεψε στον εαυτό σου να θρηνήσει για την απώλειά σου. Αλλά όχι πολύ! Η παραμονή στο παρελθόν για πολύ καιρό το μόνο που θα κάνει είναι να σε βλάψει.

2. Μίλα σε κάποιον που σε καταλαβαίνει:

Εξέφρασε τα συναισθήματά σου σε κάποιον άνθρωπο που σε νοιάζεται και τον εμπιστεύεσαι. Το να ανοιχτείς σε κάποιον και να μοιραστείς τον πόνο σου, είναι ένας τρόπος να ελαφρύνεις την ψυχή σου. Άφησέ τον να σε ακούσει, να σε παρηγορήσει και να σου δώσει συμβουλές. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις αυτή τη συμβουλή, αλλά το μοίρασμα και η παρηγοριά που θα λάβεις μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Βεβαιώσου ότι επιτρέπεις στον εαυτό σου να θρηνήσει και να στηριχθεί σε κάποιον για λίγο, επειδή πρέπει να προχωρήσεις μπροστά.

3. Απόσπασε την προσοχή σου:

Γνώρισε νέους ανθρώπους και φέρε πίσω στην ζωή σου ανθρώπους που ίσως να είχες παραμελήσει. Ίσως η σχέση να σε εμπόδιζε να περνάς χρόνο με τους γονείς ή τα αδέρφια σου. Ίσως δεν είχες μιλήσει με τον καλύτερό σου φίλο εδώ και εβδομάδες. Περίβαλλε τον εαυτό σου με ανθρώπους που σε αγαπούν και δημιούργησε γύρω σου ένα δίκτυο υποστήριξης. Ένας πολύ καλός τρόπος να ξεχαστείς είναι να κάνεις δουλειές κι αλλαγές που αφορούν τον χώρο του σπιτιού. Οργάνωσε την ντουλάπα σου. Βρες ένα νέο χόμπι. Πήγαινε στο γυμναστήριο. Βγες έξω και κάνε μια βόλτα. Πέρασε χρόνο στην φύση. Πέρνα χρόνο με το κατοικίδιό σου ή πάρε ένα ζωάκι. Το να καταφέρνεις να αποσπάς την προσοχή σου είναι ένα μεγάλο βήμα για να προχωρήσεις στη ζωή σου.

4. Κοίτα μπροστά. Σχεδίασε το μέλλον. Ξέχνα το παρελθόν:

Αφού έχεις επιτρέψει στον εαυτό σου να θρηνήσει για ένα για ένα κομμάτι της ζωής σου που είναι πλέον παρελθόν, κοίτα μπροστά! Τώρα είναι η στιγμή να ξεκινήσεις να γράφεις ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής σου. Τώρα που έχεις ξεπεράσει τη θλίψη και τον θυμό είναι η ώρα για την ελπίδα και την ανανέωση που θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις. Αφιέρωσε ποιοτικό χρόνο στον εαυτό σας. Γνώρισε ξανά από την αρχή τον εαυτό σου. Γέμισε την ψυχή σου και γίνε πάλι ο υπέροχος άνθρωπος που είσαι: ΕΣΥ!

Ακολουθώντας τα παραπάνω -ίσως δύσκολα αλλά απαραίτητα- βήματα, μπορείς να αρχίσεις να ξανακολλάς τα σπασμένα κομμάτια της καρδιάς σου μέχρι να την θεραπεύσεις τελείως. Ναι, μπορείς να το κάνεις. Μπορείς, όχι μόνο να γίνεις ολόκληρος ξανά, αλλά ακόμα καλύτερος από πριν. Αυτή είναι μια ευκαιρία να κάνεις μία νέα αρχή, και μόλις ο πόνος αρχίσει να απαλύνεται, θα συνειδητοποιήσεις πόσο τυχερός κι ευλογημένος άνθρωπος είσαι.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebook, twitter, instagram, youtube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Οι επιπτώσεις της αγκυροβολίας στα λιβάδια Ποσειδωνίας στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων

e-enimerosi

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο

Χρήστος Μουρτζούκος