Ιατρική Βιολογία

Απίστευτο: DNA από Νεάντερταλ μπορεί να έχουν όσοι περνούν βαριά τον κορωνοϊό

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια γενετική μετάλλαξη στο συγκεκριμένο χρωμόσωμα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό των ασθενών με κορωνοϊό, καθιστώντας έως και τρεις φορές πιθανότερο το να χρειαστούν τεχνητή αναπνευστική υποστήριξη μετά την μόλυνσή τους.

Το συγκεκριμένο χρωμόσωμα φαίνεται να φέρει το 50% του πληθυσμού στην Ανατολική Ασία και το 16% στην Ευρώπη, αντίστοιχα.

Ο σύγχρονος άνθρωπος κληρονόμησε γενετικό υλικό DNA από τους Νεάντερταλ μετά από επιμιξία που έλαβε χώρα περίπου 60.000 χρόνια πριν.

Οι ανθρωπολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα σχετικά με την προέλευση του συγκεκριμένου χρωμοσώματος μελετώντας ένα σκελετό Νεάντερταλ ηλικίας 50.000 ετών από την Κροατία, καθώς και μερικούς ακόμα σκελετούς που προέρχονταν από την Σιβηρία.

Παρόλα αυτά, η ανακάλυψη θεωρήθηκε πως μπορεί να ερμηνεύσει μόνο μερικώς τις διαφορές στην σφοδρότητα με την οποία εκδηλώνεται ο κορωνοϊός στους ασθενείς.

«Οι άνθρωποι παρουσιάζουν τεράστια γενετική ποικιλότητα, η οποία προέρχεται εν μέρει από τους προγόνους μας πριν από τον άνθρωπο, εν μέρει από τους Νεάντερταλ, εν μέρει από τα χρόνια που όλοι οι άνθρωποι ζούσαν στην Αφρική και εν μέρει από αλλαγές στο DNA του σημερινού ανθρώπου. Το ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη προέκυψε από τους Νεάντερταλ δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, από ιατρικής και βιολογικής άποψης», σχολίασε ο δρ. Τζέφρι Μπάρρετ, γενετιστής από το Ινστιτούτο της Αγγλίας Sanger, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

ΠΗΓΗ: CNN

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi