Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Αστρονομία. Εικόνα της ημέρας

Ο Άρης αυξάνεται φωτεινότερα στους νυχτερινούς ουρανούς, πλησιάζοντας την αντίθεσή του το 2020 στις 13 Οκτωβρίου. 

Ο Άρης μοιάζει να παρακολουθεί και αυτή την άποψη του Κόκκινου Πλανήτη από τις 22 Σεπτεμβρίου. Ο δίσκος του Άρη είναι ήδη κοντά στο μέγιστο φαινόμενο για τα τηλεσκόπια στη γη, μικρότερο από το 1/80 της φαινομενικής διαμέτρου μιας πανσελήνου.

Το εποχιακά συρρικνωμένο νότιο πολικό καπάκι βρίσκεται στο κάτω μέρος και τα θολά βόρεια σύννεφα βρίσκονται στην κορυφή. Ένα κυκλικό, σκοτεινό χαρακτηριστικό albedo, το Solis Lacus (Λίμνη του Ήλιου), βρίσκεται ακριβώς κάτω και αριστερά από το κέντρο του δίσκου. Περιτριγυρισμένο από μια ελαφριά περιοχή νότια του Valles Marineris, ο Solis Lacus μοιάζει με έναν μαθητή σε μέγεθος πλανήτη, γνωστός ως The Eye of Mars

Κοντά στα τέλη του 20ού αιώνα, ο αστρονόμος παρατηρητής του Άρη, Percival Lowell, συνέδεσε το μάτι του Άρη με μια σύζευξη καναλιών που σχεδίασε στα σχέδια του κόκκινου πλανήτη. Ευρείες, ορατές αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα του ¨Ματιού του Άρη¨ γίνονται πλέον κατανοητές από τις εικόνες επιφάνειας υψηλής ανάλυσης που οφείλονται στη σκόνη που μεταφέρεται από ανέμους στη λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη.

πηγή

 

Σχετικές αναρτήσεις

Στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας

e-enimerosi

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi