Παιχνίδια της Ολυμπιάδας Ι

Ήταν στο πρώτο συνέδριο της ΔΟΕ στο Παρίσι το 1894 ότι η Ελλάδα ανατέθηκε να φιλοξενήσει τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής. Επειδή η περιοχή των Αρχαίων Αγώνων, η Ολυμπία, ήταν απομακρυσμένη και μη ανεπτυγμένη, η Αθήνα επιλέχθηκε ως η πόλη υποδοχής.

Χωρίς οικονομική υποστήριξη από την ελληνική κυβέρνηση, η οργανωτική επιτροπή έφερε χρήματα με την πώληση σφραγίδων και μεταλλίων αναμνηστικών. Ο επιχειρηματίας Γιώργος Αβέρωφ έδωσε περίπου ένα εκατομμύριο δραχμές για να διευκολύνει την ανακατασκευή του Παναθηναϊκού Στάδιο, το οποίο χτίστηκε αρχικά το 330 π.Χ.

Όπως και στους αρχαίους Αγώνες, όλοι οι αγωνιζόμενοι ήταν άντρες, με τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες να προέρχονται από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Οι νικητές της πρώτης θέσης έλαβαν ασημένιο μετάλλιο, κλάδο ελιάς και δίπλωμα. Οι παίκτες της δεύτερης θέσης έλαβαν χάλκινο μετάλλιο, κλάδο δάφνης και δίπλωμα.

Στις 6 Απριλίου, ο Αμερικανός James Connolly κέρδισε το τριπλό άλμα για να γίνει ο πρώτος Ολυμπιονίκης σε περισσότερα από 1500 χρόνια. Οι λαοί της Αθήνας με μεγάλη ενθουσιασμό χαιρέτησαν τους Αγώνες και η στήριξή τους ανταμείφθηκε όταν ο Έλληνας ποιμένας Σπυρίδων Λούης κέρδισε το πιο αξιοσημείωτο γεγονός, τον μαραθώνιο.

Ήταν σε αυτούς τους Αγώνες στον Ολυμπιακό Ύμνο που απαρτίζεται από τον Σπύρο Σαμαρά και τον Κωστή Παλαμά για πρώτη φορά. Έγινε ο επίσημος Ολυμπιακός Ύμνος στη συνεδρίαση της ΔΟΕ το 1958.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

  • Διάρκεια:
    6 έως 15 Απριλίου
  • Συμμετοχή των Εθνών:
    14 ΚΟΑ
  • Εκδηλώσεις:
    43
  • Ανταγωνιστές:
    241 (241 άντρες)
  • Επίσημο Άνοιγμα: Ο
    βασιλιάς Γεώργιος Ι

πηγή