Εθνικά Θέματα

Χάλκη: Νέες συγκλονιστικές εικόνες και περιγραφές από την τεράστια επιχείρηση διάσωσης

Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που πραγματοποίησε η Ελλάδα στο Αιγαίο. Σε χρόνο μηδέν η Ελλάδα βρέθηκε να συντονίζει μια διακλαδική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης περισσότερων των 100 μεταναστών που βρέθηκαν στη θάλασσα ανοιχτά της Χάλκης σε διεθνή ύδατα αλλά εντός του ελληνικού FIR.

Μια θαλαμηγός ακολουθώντας πορεία σε διεθνή ύδατα σύμφωνα με τη νέα τακτική των διακινητών εκπέμπει σήμα κινδύνου λίγο πριν τη δύση του ηλίου και αμέσως ο θάλαμος επιχειρήσεων του ΛΣ δεσμεύει τέσσερα παραπλέοντα φορτηγά πλοία τα οποία αρχίζουν την περισυλλογή των ναυαγών. Το σκάφος των δουλεμπόρων έχει αρχίσει να βυθίζεται.

Οι εικόνες από την επιχείρηση είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες δεν φορούν καν σωσίβια ωστόσο στο σημείο άμεσα σπεύδουν δυο πλωτά του ΛΣ και δυο σούπερ πούμα, ένα της ΠΑ και ένα του ΠΝ.

Κι ενώ τα πλωτά του ΛΣ μαζί με άλλα σκάφη από τη Χάλκη και τη Ρόδο συντονίζουν τις ενέργειές τους για την παραλαβή από τα φορτηγά πλοία των διασωθέντων το ελικόπτερο της ΠΑ καλείται να παραλάβει και έναν τραυματία ναυτικό.

Όμως οι τουρκικές ακταιωροί που φτάνουν τελευταίες στην περιοχή αρχίζουν τις παρενοχλήσεις και σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες σημάδευαν το ελικόπτερο με τους προβολείς τους ενώ την ΄ίδια στιγμή από το παραπλέον τουρκικών σημάδευαν με λέιζερ τον πιλότο του σούπερ πούμα.

Οι τουρκικές ακταιωροί αν και έφτασαν τελευταίες επιχείρησαν να καμφισβητήσουν το ελληνικό FIR κάνοτνας συνεχείς παρεμβάσεις μέσω ασυρμάτου.

Οι τουρκικές ακταιωροί σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο σημείο προχωρούσαν και σε ηχητικές παρεμβολές ακόμη και με παραπλανητικά μηνύματα στα ελληνικά θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη την επιχείρηση και αδιαφορώντας για την ασφάλεια των ναυαγών.

Ήταν μια σαφής προσπάθεια αμφνισβήτησης από τη πλευρά της Τουρκίας της ελληνικής κυριαρχίας με τον πρωθυπουργό να συγχαίρει τους άνδρες των σωμάτων που πήραν μέρος στην επιχείρηση. «Είναι μια ακόμα τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική αλλά και ανθρωπιστική».

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του ΛΣ η τουρκική ακτοφυλακή απαίτησε από τον τούρκο πλοίαρχο να του παραδώσει και τους 19 μετανάστες που είχε περισυλλέξει παραβιάζοντας και τους κανόνες έρευνας και διάσωσης.

«Ίσως να ήταν και σχεδιασμένο. Ήταν εύκολο να το μάθει η τουρκική ακτοφυλακή οτι υπήρχε τουρκικό πλοίο εκεί το οποίο το πίεσε το πρεσάρισε, το παραδέχτηκε και ο ΄ίδιος πλοίαρχος ότι τον πιέσανε να παραδώσει τους διασωθέντες σε αυτούς».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια από τις ακταιωρούς παρενόχλησε και πλοίο του ΛΣ δημιουργώντας έντονο κυματισμό στην προσπάθεια των λιμενικών να προσεγγίσουν φορτηγό πλοίο.

Η ελληνική ακτοφυλακή διέσωσε και μετέφερε με ασφάλεια πέντε μετανάστες στην Κάρπαθο και 72 στη Ρόδο ενώ συνελήφθησαν και τρεις διακινητές οι οποίο δήλωσαν ως τελικό προορισμό τα ιταλικά παράλια.

Πώς περιγράφει το επεισόδιο με τις τουρκικές ακταιωρούς καπετάνιος που συμμετείχε στην έρευνα

Ο καπετάνιος του «Φαίδων», Βασίλης Χειμωνέττος, μίλησε στο LIVE NEWS στο Mega για την επιχείρηση διάσωσης τα ξημερώματα στα ανοιχτά της Χάλκης.

Στη θαλάσσια περιοχή 21 ν.μ. δυτικά της Χάλκης το απόγευμα της Τρίτης ξεκίνησε ευρύτατη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προσφύγων.

Σύμφωνα με τον κ. Χειμωνέττο, γύρω στις 19:15, «λάβαμε ένα τηλέφωνο από τον λιμενικό σταθμό της Χάλκης και στη συνέχεια από το Υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας αν μπορούμε να συμμετέχουμε κι εμείς στο συμβάν που είχε προκύψει ανοιχτά της Χάλκης και της Καρπάθου».

«Στο σύνολο μεταφέραμε 64 ανθρώπους», σημείωσε ο καπετάνιος, που στη συνέχεια περιέγραψε το πως οι Τούρκοι αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές, επιχείρησαν να εμποδίσουν τις προσπάθεις της ελληνικής πλευράς.

«Όταν φτάσαμε στο σημείο εκείνο, μετά από 2 περίπου ώρες, ενημερώσαμε τον συντονιστή, ότι κι εμείς έχουμε φτάσει στο σημείο κι είμαστε έτοιμοι για την έρευνα/διάσωση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν συλλεχθεί από τα παραπλέονται καράβια. Κάποια στιγμή ακούσαμε από τον ασύρματο ότι υπάρχει μια τούρκικη ακταιωρός η οποία παρεμπέδιζε ένα πλοίο που πήγε να παραλάβει τον κόσμο από το καράβι, και το σκάφος του λιμενικού σώματος».

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος.

e-enimerosi

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

e-enimerosi