Κοινωνία Κόσμος

Χιλιάδες σμήνος από ψαρόνια σχηματίζουν ένα «λυγισμένο κουτάλι» πάνω από το Ισραήλ.

Για μια σύντομη στιγμή στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, ένα τεράστιο μαύρο σχήμα που έμοιαζε με ένα λυγισμένο κουταλάκι σκοτείνιασε τον ουρανό.

Αυτό δεν ήταν έργο ενός τηλεπαθητικού που λυγίζει το κουτάλι, δεκάδες χιλιάδες μεταναστευτικά ψαρόνια, που βουτούν και συρρέουν στον ουρανό μαζί σε ένα είδος συλλογικά κατευθυνόμενου κοπαδιού που ονομάζεται μουρμούρα. 

Ο Albert Keshet, ένας φωτογράφος άγριας ζωής με έδρα το Ισραήλ, είδε την εκπληκτική σκηνή αφού πέρασε περισσότερες από πέντε ώρες καταγράφοντας ψαρόνια στη βόρεια κοιλάδα του Ιορδάνη την τελευταία εβδομάδα του 2021.

«Το κράτησαν για λίγα δευτερόλεπτα, μετά το σχήμα άλλαξε σε ένα λυγισμένο κουτάλι», είπε ο Keshet στο BBC. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, το κοπάδι είχε μεταμορφωθεί ξανά — μετά ξανά και μετά ξανά. (Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο που δείχνει τα πιο εντυπωσιακά μοτίβα του κοπαδιού στη σελίδα του Keshet στο YouTube.)

Τα ψαρόνια είναι αποδημητικά πουλιά που εμφανίζονται πάνω από τους άνυδρους βράχους του Ισραήλ κάθε χειμώνα, όταν τα τυπικά ευρωπαϊκά στέκια τους γίνονται πολύ παγωμένα. Ένα μόνο κοπάδι, ή μουρμούρα, μπορεί να περιέχει περισσότερα από ένα εκατομμύριο μεμονωμένα ψαρόνια.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ρόδος: Ξεκίνησαν Τα “Μπάνια” Στο Σιντριβάνι.

e-enimerosi

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi