Διασπορά

Χιώτης ομογενής καταπολεμά τον κορωνοϊό στους ηλικιωμένους και ευπαθείς.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο γεννημένος στο Δυτικό Λονδίνο από Χιώτες γονείς, το γένος Ψαρρού, σερ Μενέλαος Πάγκαλος, πρόκειται να ξεκινήσει τον Αύγουστο πειράματα με αντισώματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος σε 30 Βρετανούς εθελοντές, με στόχο την προστασία των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων από τον κορωνοϊό.

Σχετικές δηλώσεις του διακεκριμένου ομογενή επιστήμονα πρόβαλε χθες πρωτοσέλιδα στο κύριο θέμα της η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου. Οι προσπάθειες του συμπατριώτη μας προκάλεσαν το τεράστιο ενδιαφέρον των ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων του δολοφονικού ιού και δεν θα μπορέσουν να προστατευτούν επαρκώς από άλλα είδη εμβολίων που δοκιμάζονται σε πανεπιστήμια και μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο Χιώτης ερευνητής, που έκανε την μεταδιδακτορική εκπαίδευσή του υπό την επίβλεψη του Ελληνοαμερικανού καθηγητή Ν.Κ. Ρομπάκη στο Mount Sinai Medical Center της Νέας Υόρκης, ελπίζει ότι η ενίσχυση με αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, μπορεί να τους προστατεύσει από την επίθεση του κορωνοϊού επί περίπου 6 μήνες, αλλά και να σώσει όσους έχουν ήδη κολλήσει τον κορωνοϊό και βρίσκονται στο νοσοκομείο.

Η φαρμακευτική εταιρεία στην οποία εργάζεται ως αντιπρόεδρος και προϊστάμενος στο τμήμα Ερευνών και Ανακαλύψεων, ονομάζεται Astrozeneca και έχει έδρα το Κέμπριτζ. Η εταιρεία παράλληλα συνεργάζεται και με το Πανεπιστήμιο τη Οξφόρδης για την ανακάλυψη άλλου είδους εμβολίου, για χρήση από όλους.

«Υπάρχει μια κατηγορία πληθυσμού που είναι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι μπορεί να μην αντιδράσουν θετικά σε ένα κοινό εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού. Στις περιπτώσεις αυτές και για την καλύτερη προφύλαξη της υγείας τους μπορεί να είναι κατάλληλη η ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος με αντισώματα», δήλωσε ο ομογενής ερευνητής στους «Τάιμς» του Λονδίνου.

Στιγμιότυπα μαπό την Μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο “ΣΩΤΗΡΙΑ”,ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον COVID-19,Παρασκευή 24 Απριλίου 2020 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Εάν δεν υπάρξουν αρνητικές παρενέργειες στους πρώτους 30 εθελοντές, σχεδιάζεται μια μαζική δοκιμή του φαρμάκου σε ανθρώπους κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, όταν οι επιστήμονες αναμένουν έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού. «Θα προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Θα πρέπει να αποδείξουμε ότι το νέο φάρμακο είναι ασφαλές για όλους αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα γιατί τα αντισώματα είναι γνωστά σε όλους», υπογράμμισε ο ομογενής επιστήμονας.

Στο μεταξύ, οι αρμόδιοι επιστήμονες που πραγματοποιούν σοβαρά βήματα στην έρευνα περί του πώς το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου καταπολεμά τον κορωνοϊό, θεωρούν ότι τα αντισώματα παίζουν κρίσιμο ρόλο. Οι πρώτες σχετικές έρευνες έγιναν στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Vanderbilt. Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, η νέα θεραπεία θα είναι ακριβότερη από αυτή των εμβολίων, όταν φυσικά ανακαλυφθούν, και δεν θα μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση για τις πλειοψηφία των ανθρώπων. Επιπλέον η χρονική διάρκεια της προληπτικής προστασίας που θα παρέχει θα είναι μικρότερη από αυτή ενός κανονικού εμβολίου. Σε μερικές εβδομάδες αναμένεται να δημοσιευτούν τα πρώτα ιατρικά πορίσματα από τη δοκιμασία της νέας μεθόδου στους εθελοντές.

Ο Μενέλαος Πάγκαλος, που τιμήθηκε με τον τίτλο του «Σερ» για τις υπηρεσίες του στο βρετανικό Σύστημα Υγείας το 2020 και διδάσκει στα Πανεπιστήμια University of Pensylvania και Kings College του Λονδίνου, σπούδασε στο Imperial College του Λονδίνου και έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο UCL, επίσης του Λονδίνου.

Κατά το παρελθόν διετέλεσε αντιπρόεδρος της μεγάλης αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Wyeth, καθώς και διευθυντής ερευνών της γνωστής Glaxo Smith Kline στη βρετανική πρωτεύουσα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο

Χρήστος Μουρτζούκος

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.