Γερμανία

Διασπάτε η συμμαχία με το σχέδιο θέρμανσης: «Το SPD δεν είναι πλέον ο φυσικός σύμμαχος των Πρασίνων»

Αυτή τη στιγμή φαίνεται απίθανο το SPD και οι Πράσινοι να θέλουν να σχηματίσουν ξανά συνασπισμό στο μέλλον. Ο Anton Hofreiter βλέπει στην συμμαχία οτι «δεν είναι πλέον φυσική».

Για δεκαετίες, οι ευνοούμενες συνεργασίες συνασπισμού στο γερμανικό πολιτικό σύστημα έμοιαζαν να έχουν παγώσει: το CDU/CSU προτιμά να κυβερνά με το FDP, ενώ στο SPD αρέσει να σχηματίζει συνασπισμό με τους Πράσινους. Αλλά τώρα αυτές οι φαινομενικά «φυσικές» συμμαχίες φαίνεται να καταρρέουν. Σύμφωνα με δημοσίευμα, η σχέση μεταξύ του SPD και των Πρασίνων στον συνασπισμό των φαναριών χαρακτηρίζεται ολοένα και περισσότερο από διχόνοια. Ο βουλευτής των Πρασίνων της Bundestag Anton Hofreiter είπε την Κυριακή ότι μετά την πιο πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής συνασπισμού ήταν ξεκάθαρο: “Το SPD δεν είναι πλέον ο φυσικός σύμμαχος των Πρασίνων.” Ειδικά στο κόμμα του υπήρξε κριτική των αποτελεσμάτων και των ενεργειών που έδωσε ο καγκελάριος Olaf Scholz.

Αλλά αυτό δεν φαίνεται να προέρχεται μόνο από τους Πράσινους. Σύμφωνα με την έκθεση, η κριτική για την κλιματική πορεία των Πρασίνων αυξάνεται επίσης εσωτερικά μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών. «Στο SPD, τα συμφέροντα των εργαζομένων και της βιομηχανίας είναι περισσότερο στο επίκεντρο», δήλωσε το μέλος της Bundestag, Joe Weingarten. Ο Weingarten συνεχίζει: «Η οικονομία μας λειτουργεί παγκοσμίως, είναι η ραχοκοκαλιά της ευημερίας μας, η οποία δεν μπορεί να επιβαρυνθεί κατά βούληση». Με αυτή τη στάση, το SPD έχει μια «ουσιαστική εγγύτητα με το FDP». Πιο πρόσφατα, υπήρξαν σοσιαλφιλελεύθερες συνασπισμοί σε ομοσπονδιακό επίπεδο από το 1969 έως το 1982.

Ανταλλαγή θέρμανσης πετρελαίου και φυσικού αερίου: Το SPD επικρίνει τους Πράσινους γύρω από τον Robert Habeck.

Ο Weingarten επέκρινε ιδιαίτερα την προσέγγιση των Πρασίνων κατά την αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Στην εκλογική του περιφέρεια, δέχθηκε επίθεση από πολίτες “για τους οποίους ο ρυθμός αντικατάστασης θέρμανσης είναι πολύ γρήγορος”, δήλωσε ο βουλευτής του SPD της Bundestag. «Οι άνθρωποι πρέπει να μετρούν. Πρέπει να το λάβουμε υπόψη», είπε, προσθέτοντας: «Οι Πράσινοι πρέπει επίσης να μάθουν να κάνουν πολιτική σύμφωνα με τα εκλογικά τους αποτελέσματα».

Κατά τις τριήμερες συζητήσεις των ηγετών του συνασπισμού στα τέλη Μαρτίου, ελήφθησαν αποφάσεις για τη θερμική μετάβαση στον κτιριακό τομέα, για τον νόμο για την προστασία του κλίματος και για την επιτάχυνση του σχεδιασμού. Οι Πράσινοι έκαναν κάποιες παραχωρήσεις, ενώ το FDP θεώρησε τα αποτελέσματα ως επιτυχία για τον εαυτό του. Για πρώτη φορά μετά τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές, ένας συνασπισμός φαναριών του SPD, των Πρασίνων και του FDP ήταν υπεύθυνος για τις τύχες της Γερμανίας. Η τελευταία φορά που υπήρξε κόκκινος-πράσινος συνασπισμός ήταν από το 1998 έως το 2005 υπό τον καγκελάριο του SPD Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει ότι οι πολίτες θα ξοδεύουν εννέα δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης. Πολλά από αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το κράτος. Αλλά η χρηματοδότηση είναι ανοιχτή.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή Αρχική εικόνα: © Christian Thiel/www.imago-images.de

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο

Χρήστος Μουρτζούκος

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε νέο νόμο για την προστασία του κλίματος!

e-enimerosi

Γερμανία: Έφηβοι ύποπτοι για ισλαμική τρομοκρατία.