Εθνικά Θέματα

Δήλωση Νίκου Δένδια στον ΑΝΤ1 για τα Ελληνοτουρκικά.

Ως ελληνική πλευρά, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και δια του Πρωθυπουργού, έχουμε πει ότι επιθυμούμε διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι επί παντός επιστητού.

Η διαφορά μας είναι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συρθεί σε οποιαδήποτε συζήτηση υπό όρους παραβατικότητας, εκβιασμών, πιέσεων, δεν πρόκειται να συμβεί αυτό το πράγμα. Να είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή, να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρεξήγηση από την άλλη πλευρά.
Καταλαβαίνω ότι η Τουρκία θα επιθυμούσε να εμφανίσει και μια σειρά δήθεν διαφορών με την Ελλάδα οι οποίες στην πραγματικότητα είναι απολύτως ανύπαρκτες. Αυτό δε σημαίνει ότι θα συμμεριστούμε αυτήν την τουρκική αντίληψη.
Υπάρχουν ζητήματα για τα οποία πρέπει να συνεννοηθούμε με την Τουρκία, όπως για παράδειγμα για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακκούγιου, τον οποίο κατασκευάζει και για τον οποίο θα πρέπει να υπάρξουν διασφαλίσεις ασφαλούς λειτουργίας σε όλες τις χώρες της περιοχής.
Αν συμβεί κάτι στο Ακκούγιου, τις συνέπειες δε θα τις πληρώσει μόνο η Τουρκία. Θα τις πληρώσει και η Κύπρος και το Ισραήλ. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία μπορούμε και πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία και δεν είναι στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής διαφοράς.
Υπάρχει το θέμα του κανονισμού ναυσιπλοΐας μέσα στα Στενά, θεωρούμε ότι η Τουρκία έχει υπερβεί τη Συνθήκη του Μοντρέ, έχει παραβιάσει ακόμη και αποφάσεις του IMO.
Για να υπάρξει νόμιμος καθορισμός θαλασσίων ζωνών, πρέπει να υπάρχει συμφωνία μεταξύ είτε των αντικείμενων κρατών είτε των κρατών που συνορεύουν, όπως κάναμε με την Ιταλία, όπως διαπραγματευόμαστε τώρα με την Αίγυπτο. Δεν γίνεται μονομερώς.
Η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη είναι τελείως αντίθετη στη λογική και στο νόμο. Δεν έχουν αντικείμενες ακτές, είναι στη μέση η Κρήτη και δεν έχει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Είναι σαν να υπογράψει η Ελλάδα με τη… Σιγκαπούρη.
Επειδή αναφερθήκατε στο “Barbaros”, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ, η Ελλάδα λέει ξεκάθαρα ότι θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιον τρόπο η Κυπριακή Δημοκρατία ζητήσει τη στήριξη αυτή. Για παράδειγμα, με περαιτέρω κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας.
Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά παραβίαση των κανόνων προστασίας ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Καγκελάριος Μέρκελ έχει ένα αυξημένο κύρος στην ΕΕ και επίσης η Γερμανία ασκεί την Προεδρία της ΕΕ. Η κα Μέρκελ λοιπόν έχει το θεσμικό καθήκον να χειριστεί θέματα που αφορούν την ασφάλεια της ΕΕ και των κρατών μελών της ΕΕ.
Η Ελλάδα έχει και μια εξαιρετική σχέση και με την άλλη μεγάλη χώρα της ΕΕ, τη Γαλλία και τον Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έχει επίσης σαφή θέση στα ζητήματα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Με την Ισπανία επίσης, έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος.

e-enimerosi

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

e-enimerosi