Πολιτική

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η Κεντρική Επιτροπή αποφασίζει για κάλπες

Ξεκινά και επίσημα η προεκλογική περίοδος για τους τέσσερις υποψήφιους για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκινήσει πριν δοθεί το «εναρκτήριο λάκτισμα» για το στήσιμο της κάλπης το οποίο αναμένεται σήμερα Κυριακή, όταν η ΚΕ θα αποφασίσει στη βάση της εισήγησης της Επιτροπής Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) για την ημερομηνία των εκλογών.

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν περίμεναν την επίσημη εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου και ήδη έχουν ξεκινήσει τη μάχη για τη συλλογή των απαραίτητων υπογραφών, που θα τους δώσει το δικαίωμα να λάβουν μέρος στη διαδικασία.

Το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ είναι ξεκάθαρο. Με βάση αυτό, όποιος θελήσει να λάβει μέρος στην εκλογική διαδικασία και να διεκδικήσει τη θέση του αρχηγού του κόμματος, θα πρέπει να προσκομίσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου είτε 5.000 υπογραφές μελών, είτε από το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Τις διαδικασίες της συλλογής των απαραίτητων υπογραφών, έχουν εκκινήσει και οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία. Φώφη Γεννηματά, Νίκος Αδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης.

Πάντως η συλλογή των υπογραφών δεν τόσο εύκολη υπόθεση για όλους. Και αυτό συμβαίνει γιατί το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, με βάση τους συσχετισμούς που επικρατούν, μπορούν να το φτάσουν μόνο η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Δεν αποκλείεται το ζήτημα να τεθεί στη συνεδρίαση της Κυριακής.

Τι θα πει η Γεννηματά στην ΚΕ

Οι εργασίες τις Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής θα λάβουν χώρα στο Caravel με το επίσημο πρόγραμμα να κάνει λόγο για έναρξη γύρω στις 10:00. Στην ΚΕ θα μιλήσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και πιθανόν οι ανθυποψήφιοί της.

Πηγές από το ΚΙΝΑΛ θεωρούν δεδομένο πως στη διάρκεια της ΚΕ θα τεθούν επί τάπητος πολιτικά αλλά και οργανωτικά θέματα όπως για παράδειγμα το αντίτιμο για τη συμμετοχή στις εκλογές (πχ αν θα είναι 3 ευρώ και 1 ευρώ τη δεύτερη Κυριακή, αν θα τηρηθεί κατά γράμμα η πρόνοια για συγκέντρωση πέντε χιλιάδων υπογραφών μελών για την κάθε υποψηφιότητα ή αν θα υπάρξει πιο χαλαρή ερμηνεία κλπ).

Σε ερώτηση του ethnos.gr αν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα σηκώσει τους τόνους πηγή από το ΚΙΝΑΛ σχολίαζε: «Οι τόνοι έχουν ήδη σηκωθεί αρκετά. Ωστόσο, επειδή μπαίνουν στην ευθεία των εκλογών που έχει χαρακτηριστικά τελικής ευθείας εκτιμώ ότι θα τεθούν αρκετά ζητήματα».

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της θα σταθεί σε δύο σκέλη. Το πρώτο είναι το πολιτικό πλαίσιο όπου θα υπογραμμίσει την ανάγκη αυτονομίας της παράταξης και θα επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία.
Το δεύτερο σκέλος είναι το εσωκομματικό όπου θα ζητήσει καθαρές θέσεις και να καταγραφούν οι απόψεις των υποψηφίων.

Ανεβαίνει το εσωκομματικό θερμόμετρο

Η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας τόνισε: «Μπορώ να εγγυηθώ την αυτόνομη πορεία και αυτό είχε γίνει πράξη, αλλά έχουμε ξεκαθαρίσει και την προοδευτική μας ταυτότητα, ιδιαίτερα τώρα που η σοσιαλδημοκρατία ανακάμπτει στην Ευρώπη και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό».
Ακόμη τόνισε ότι «οποιαδήποτε αλλαγή στην ταυτότητά και στην κατεύθυνσή μας μπορεί να μας στοιχίσει πάρα πολύ ακριβά και αυτή τη φορά θα είναι η βλάβη ανεπανόρθωτη».

Εξάλλου, προ ημερών μιλώντας εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN η κ. Γεννηματά υπογράμμισε πως «αν το 2015 δεν είχε δημιουργηθεί το ΚΙΝΑΛ, σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπήρχε» και τόνισε ότι είναι η μόνη που έχει αποδεδειγμένα ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματος το οποίο παρέλαβε σε «παρακμή».
Άτομο από το περιβάλλον της επανέλαβε στο ethnos.gr πως η Φώφη Γεννηματά παρέλαβε όχι απλά ένα κόμμα σε παρακμή αλλά ένα κόμμα σε διάλυση στο οποίο το 95% της κρατικής επιχορήγησης κατέληγε στις τράπεζες και το οποίο αντιμετώπιζε σοβαρά ζητήματα επιβίωσης.

Με ορμή από τις Βρυξέλλες ο Ανδρουλάκης

Βασικός αντίπαλος της Φώφης Γεννηματά είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης που έρχεται με… ορμή από τις Βρυξέλλες. Ένα από όσα του «καταλογίζουν» παρασκηνιακά, άλλωστε,  είναι ότι σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα υπάρχει ζήτημα εκπροσώπησης στη Βουλή αλλά και η πρόθεσή του να παραμείνει στη θέση του στην Ευρωβουλή. Ο ίδιος πάντως έχει άλλη άποψη και τονίζει πως δεν είναι «ειδική περίπτωση». «Δεν είμαι μια ειδική περίπτωση, υπάρχουν πολλοί ευρωβουλευτές αρχηγοί κομμάτων, μόνο στη σοσιαλδημοκρατική ομάδα είναι ήδη τρεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο Λοβέρδος ξεκίνησε νωρίς

Την προεκλογική του εκστρατεία ξεκίνησε ήδη ο Ανδρέας Λοβέρδος που έχει ήδη βρεθεί μεταξύ άλλων σε Γρεβενά και Καστοριά.

Από την τελευταία ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος υπογράμμισε πως «Στόχος μας είναι ο υπερδιπλασιασμός των δυνάμεων. Και σε ό,τι αφορά το κόμμα, όλα από την αρχή, όλα από τη βάση, κανένα όργανο διορισμένο».

Σημειώνεται πως σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Open ο κ. Λοβέρδος είχε αποκαλύψει την πρόθεσή του να υπάρχουν στο κόμμα δύο μόνιμοι αντιπρόεδροι.

Καστανιδης το αουτσάιντερ

Τέλος, ο Χάρης Καστανίδης σήκωσε το γάντι σε όσα του καταλογίζονται πως έχει «μυστική συμφωνία» με κάποιον εκ των συνυποψηφίων του.
«Έχω γράψει ότι ακόμη και η προβοκάτσια χρειάζεται μια κάποια ευφυΐα. Ας σταματήσουν, λοιπόν, κάποιοι ανόητοι “ρεπόρτερ” να με εμφανίζουν ότι έχω “μυστική συμφωνία” με κάποιον εκ των συνυποψηφίων μου. Δίνω μάχη αρχών και αξιών, καταλαβαίνω το “άγχος” κάποιων, αλλά τους ζημιώνει», σχολίαζε ο κ. Καστανίδης απαντώντας στις φήμες.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Διάρρηξη στη διεύθυνση Εκλογών του ΥΠ.ΕΣ.

e-enimerosi

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi