Άρθρα Ρεπορτάζ

ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μπορεί η δημοκρατία να «γεννήθηκε» στην πανέμορφη χώρα μας, αλλά η πολιτική μας κατάσταση σήμερα μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει. Η χώρα βρίσκεται υπό πολιτική κατοχή και κάθε συζήτηση περί δημοκρατίας προκαλεί γέλιο (αν όχι κλάματα….)!

Ευτυχώς, για όλους μας, υπάρχει το περίκλειστο, μικρό «κράτος» της Ελβετίας να μας θυμίζει τι έχουμε απωλέσει και να μας δείχνει τον δρόμο προς την μεγαλύτερη και πιο θαυμαστή ανακάλυψη του ανθρώπου: την δημοκρατία.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, οι πολίτες της «πόλης – κράτους» του Glarus συγκεντρώθηκαν για να αποφασίσουν για όλα τα σημαντικά ζητήματα. Φυσικά και έχουν αντιπροσώπους. Όμως, είναι οι πολίτες αυτοί που λαμβάνουν τις σημαντικές αποφάσεις και έχουν τον τελευταίο λόγο για οτιδήποτε επιθυμούν.

Την ημέρα αυτή οι συγκοινωνίες στο καντόνι είναι δωρεάν και υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την φύλαξη των παιδιών όσων επιθυμούν να συμμετέχουν στην λαϊκή συνέλευση. Τα θέματα είναι ποικίλα και φυσικά δεσπόζουν αυτά που αφορούν την φορολογία και γενικότερα τις δημόσιες δαπάνες. Το τελευταίο είναι καλό να το θυμόμαστε κάθε φορά που οι κυβερνώντες μας ισχυρίζονται πως δεν γνωρίζουμε και δεν πρέπει να είμαστε σε θέση να αποφασίζουμε για δημοσιονομικά θέματα. Ξεχνούν, οι αρχικλέφταροι, πως τα χρήματα αυτά ανήκουν σε εμάς και μόνο σε εμάς.

Αρκετά πριν την συνέλευση, όλοι οι πολίτες, λαμβάνουν ένα έντυπο (μπορείτε να το δείτε εδώ) με τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν και θα αποφασισθούν. Για όσους έχουν προβλήματα όρασης, το κείμενο αυτό είναι διαθέσιμο και ως αρχείο ήχου.

Το 2014 είχα την τύχη, χάρη στην προτροπή και την φιλοξενία ενός πολύ καλού φίλου και «φανατικού» δημοκράτη, να παραβρεθώ στην λαϊκή συνέλευση (landsgemeinde) του Glarus. Ήταν μια πανέμορφη, ηλιόλουστη ημέρα που έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στην μνήμη μου. Φέτος ο καιρός δεν ήταν τόσο καλός με τους πολίτες του Glarus. Παρόλα αυτά θα χαιρόμουν το ίδιο να ξαναζήσω αυτή την μαγεία. Ακόμα και με χιόνι!

Glarus 2019 _ 2

Υ.Γ. Την επόμενη φορά (και θα υπάρξουν πολλές) που θα δούμε τους πολιτικούς μας ταγούς να αυτοεξευτελίζονται στο «Ελληνικό κοινοβούλιο», ας θυμηθούμε πως υπάρχει και ένα άλλο μοντέλο πολιτικής στο οποίο οι γελοιότητες που βιώνουμε εμείς καθημερινά δεν έχουν καμία θέση. Ας το θυμηθούμε και ας απαντήσουμε στο ερώτημα: δημοκρατία ή βαρβαρότητα;

πηγή: switzerlandanddemocracy.wordp

Σχετικές αναρτήσεις

Μέτρα τώρα, για 15.000 λιγότερους θανάτους έως το 2030 & δημοσιονομικό όφελος δεκάδων δισεκατομμυρίων

e-enimerosi

Οι επιπτώσεις της αγκυροβολίας στα λιβάδια Ποσειδωνίας στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων

e-enimerosi

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi